Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Qatar Gate. Η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή στις Βρυξέλλες για να απολογηθεί και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει προφυλακιστέα ή θα αφεθεί ελεύθερη μέχρι τη συνέχιση της υπόθεσης.
Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή, αναφέρει η νέα ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εισαγγελίας Βελγίου
«Αφορά σε διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε μια υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας που αφορά σε διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση, με επικεφαλής ανακριτή στις Βρυξέλλες, που συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες, νέες έρευνες διεξήχθησαν το απόγευμα της Δευτέρας.
Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν «παγώσει» στοιχεία που προέρχονται από τους υπολογιστές δέκα εργαζομένων προκειμένου να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Ο σκοπός της σημερινής έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν η κατάσχεση αυτών των στοιχείων.
Υπήρξαν επίσης διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Αυτή η επιχείρηση κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust.
Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και μία στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα στις Βρυξέλλες που βρέθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο.
Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν συλληφθεί έξι άτομα. Τέσσερις από αυτούς, μεταξύ των οποίων και βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τέθηκαν υπό κράτηση. Οι ύποπτοι αυτοί θα εμφανιστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη.
Οι νομικές διατάξεις για τις έρευνες στα σπίτια των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους.
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση έρευνας που διενεργείται από το Βέλγιο σε Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμόζονται οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που παρέχονται στους Βέλγους βουλευτές. Για τη διεξαγωγή έρευνας σε Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το βελγικό σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και την παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Και οι δύο προϋποθέσεις πληρούνταν αυτό το Σαββατοκύριακο.Όλα αυτά έγιναν σε άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας της βουλής. Σημειωτέον ότι η ύπαρξη αυτοφώρου εγκλήματος καθιστά επίσης δυνατή την ενέργεια, και ειδικότερα τη διενέργεια ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας».
Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι, σε υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας.
Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν «παγώσει» για να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Ο σκοπός της σημερινής αναζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να κατασχέσει αυτά τα δεδομένα. Υπήρξαν επίσης διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Αυτή η έρευνα κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust. Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, συμπεριλαμβανομένων 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και αυτή στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι νομικές διατάξεις για έρευνες σε σπίτια βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους. Με συγκεκριμένους όρους, σε περίπτωση που η έρευνα διεξήχθη από το Βέλγιο σε έναν Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμοστούν οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που χορηγούνται στους Βέλγους βουλευτές. Για να διεξαχθεί έρευνα σε Βέλγο ευρωβουλευτή, το βελγικό σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και παρουσία του προέδρου της ενδιαφερόμενης συνέλευσης (στην περίπτωση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Και οι δύο προϋποθέσεις λοιπόν πληρούνταν αυτό το Σαββατοκύριακο. Όλα αυτά έγιναν με άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του κοινοβουλίου επισημαίνει η ανακοίνωση. Σημειωτέον ότι η ύπαρξη αδικήματος «επ’ αυτοφώρω» καθιστά επίσης δυνατόν το να ενεργούν, και ιδίως για τη διεξαγωγή ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας.
Εύα Καϊλή: «'Ηξερα ότι ο σύντροφός μου είχε επαφές με το Κατάρ, του είχα πει να προσέχει»
Έκπληκτη φέρετε να δήλωσε πως είναι η Εύα Καϊλή στην αστυνομία, για την σύλληψή της για το Qatargate.
Η Καϊλή, σύμφωνα με τον Alpha και το Star, που επικαλούνται και πληροφορίες από τον Βελγικό Τύπο, όταν κλήθηκε να καταθέσει στην αστυνομία, είπε πως «έπεσε από τα σύννεφα» και μάλιστα κράτησε αποστάσεις από τον σύζυγό της, αναφέροντας πως του είχε επιστήσει την προσοχή για τις σχέσεις του με τους Καταριανούς.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Star όταν κλήθηκε να καταθέσει στην αστυνομία, δήλωσε πως «έπεσε από τα σύννεφα» μόλις πληροφορήθηκε για την υπόθεση. Είπε ότι γνώριζε ότι ο σύζυγός της με τον Παντσέρι είχαν επαφές με το Κατάρ και του είχε επιστήσει την προσοχή. Η ίδια αρνείται πως γνώριζε τι έκανε ο ίδιος, ούτε έψαχνε τους υπολογιστές του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Εύα Καϊλή, φέρεται να έκανε αίτημα για να βγει από τη φυλακή και να φορά «βραχιολάκι», κάτι που απορρίφθηκε.
Σε ρεπορτάζ του Alpha αναφέρεται επίσης πως η Καϊλή δήλωσε έκπληκτη στις αρχές για τις κατηγορίες που της έχουν προσάψει, όπως και ότι γνώριζε για τις διασυνδέσεις του συζύγου της με το Κατάρ.
Το μοιραίο λάθος της Εύας Καϊλή πριν από τη σύλληψη της
Όπως μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ο απεσταλμένος του Star, Άρης Λάμπος, το μοιραίο λάθος της Εύας Καϊλή, που οδήγησε στη σύλληψή της έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πρώην ευρωβουλευτής πληροφορήθηκε πολύ γρήγορα από κάποια δική της πηγή για τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Τότε, πανικοβλήθηκε και ειδοποίησε τον πατέρα της, προκειμένου εκείνος να πάρει την «περιβόητη» βαλίτσα με τα χρήματα και να φύγει από το ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται στην «καρδιά» των Βρυξελλών. Ωστόσο, οι βελγικές αρχές συλλαμβάνουν τον πατέρα της με τη βαλίτσα με τα χρήματα, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν έρευνα στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με βάση τα ευρήματα, οι βελγικές αρχές καταφέρνουν να παρακάμψουν τη βουλευτική της ασυλία και να τη συλλάβουν επ’ αυτοφώρω.
Παράλληλα, Ιταλικά δημοσιεύματα εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρξει συνέχεια, ίσως και με νέα ονόματα. Αυθόρμητα προκύπτει το ερώτημα, εάν εμπλέκονται σε πιθανή υπόθεση δωροδοκίας από το Κατάρ διπλωμάτες και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της ΕΕ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, που είχε διατελέσει παλαιότερα και πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.
«Προφανώς δεν είμαι δικαστής, υπάρχει μία διαδικασία σε εξέλιξη», λέει ο Ισπανός αξιωματούχος. «Ασφαλώς τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά, πάρα πολύ ανησυχητικά. Αντιμετωπίζουμε γεγονότα που με ανησυχούν ιδιαίτερα - και ως πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πρόσωπα, ούτε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (External Action Service), ούτε από τις αντιπροσωπείες. Δεν επηρεαζόμαστε από αυτή την υπόθεση».
Μαύρη μέρα χαρακτηρίστηκε η σημερινή για το Ευρωκοινοβούλιο, όπου οργισμένη η Πρόεδρος, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανακοίνωσε το τέλος της θητείας της Εύας Καϊλή στην αντιπροεδρία χωρίς να αναφέρει το όνομά της. Είπε ότι η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση και ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές και έρευνα για τη διαφθορά.
Η Εύα Καϊλή είναι πάντως υπό κράτηση για πέμπτη ημέρα αλλά είναι άγνωστο σε ποια ακριβώς φυλακή. Η Σεν Ζιλ είναι προγραμματισμένο να κλείσει και μεταφέρονται σταδιακά όλοι οι κρατούμενοι στην Άρεν, όπου κρατούνται και οι κατάδικοι για ισλαμική τρομοκρατία. Σταθερή μένει πάντως στην θέση της ότι δεν θα παραιτηθεί.
Οι λεπτομέρειες των αστυνομικών εφόδων
Την ίδια ώρα δημοσιοποιούνται οι λεπτομέρειες των αστυνομικών εφόδων. Πρώτος συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής ο σύντροφος της ευρωβουλευτή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ενώ έβγαινε από το γκαράζ, καθώς η οικία καλυπτόταν από τη βουλευτική ασυλία. Ακολούθησαν ο Παντσέρι, άλλοι δύο Ιταλοί και ο πατέρας της Εύας Καϊλή που έβγαινε από ξενοδοχείο κρατώντας μια χειραποσκευή γεμάτη χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.
Η σύλληψη του πατέρα της επ`αυτοφώρω ακύρωσε την ασυλία της Εύας Καϊλή με αποτέλεσμα οι αρχές να μπουν στο διαμέρισμα, γράφει η L’Echo. Χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ βρέθηκαν μέσα σε πολυτελείς τσάντες και βαλίτσες, ενώ το σπίτι ήταν γεμάτο ακριβά αντικείμενα που έφεραν τη σφραγίδα του Κατάρ. Έμοιαζε περισσότερο με έρευνα σε σπίτι εμπόρων ναρκωτικών, λένε αξιωματούχοι.
Στο μικροσκόπιο αρχών και δημοσιογράφων είναι και άλλοι ευρωβουλευτές, ωστόσο δεν έχουν γίνει νέες συλλήψεις. Το γραφείο της Ελληνίδας αντιπροέδρου παραμένει σφραγισμένο, ενώ έρευνα έγινε και στο σπίτι του Βέλγου, επίσης σοσιαλιστή, Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.
Το σκάνδαλο που περιγράφεται ως το σοβαρότερο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε ένταση στην ενημέρωση της Κομισιόν. Οι δημοσιογράφοι βομβάρδισαν την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με ερωτήσεις για τις διαστάσεις της υπόθεσης και διαμαρτυρήθηκαν έντονα ότι δεν τους απαντά για τον αν εμπλέκονται και άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Οι υπουργοί Εξωτερικών προσερχόμενοι στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησαν άπλετο φως στην υπόθεση.
Δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Εύας Καϊλή
H έρευνα για την Εύα Καϊλή διευρύνεται στην Ελλάδα, καθώς είναι άγνωστο αν τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες είναι τα μοναδικά που συνδέονται με την υπόθεση του Κατάρ.
Όλα τα περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί, μετοχές, θυρίδες, συμμετοχές σε εταιρείες της Εύας Καίλή, του Ιταλού συζύγου της και των στενών συγγενικών της προσώπων μπαίνουν στο «στόχαστρο» της Αρχής για το Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δεσμεύονται με εντολή που έδωσε χθες ο επικεφαλής της Αρχής, o κύριος Βουρλιώτης. Ήδη η παραγγελία του κοινοποιήθηκε σε όλες τις τράπεζες στη χώρα μας με σκοπό να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια μεταβολής του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος αλλά και να μπλοκάρουν οποιεσδήποτε νέες κινήσεις έως ότου διαπιστωθεί ότι δεν συνδέονται με ενδεχόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η απόκτησή τους είναι καθόλα νόμιμη.
Ο κ. Βουρλιώτης έχει ζητήσει μία πρώτη εικόνα από τις κινήσεις των λογαριασμών τους από τις ελληνικές τράπεζες ενώ υπάρχει συνεργασία με Βέλγιο και Ιταλία για τον εντοπισμό της κινητής και ακίνητης περιουσίας που μπορεί να διαθέτουν εκεί η κ. Καιλή, ο σύζυγός της, ο πατέρας κι η αδελφή της.
Πρώτη αντίδραση από την οικογένεια της Καϊλή
Η αδερφή της ευρωβουλευτή, Μανταλένα Καϊλή εξέδωσε ανακοίνωση, δια του πληρεξούσιου δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου.
“Ζούμε ως οικογένεια μια πρωτόγνωρη και οδυνηρή κατάσταση διαβάζοντας από τα μέσα ενημέρωσης τις κατηγορίες, που αποδίδονται στην αδελφή μου. Επί των κατηγοριών αυτών δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ακόμα από τους δικηγόρους, που χειρίζονται την υπόθεση στις Βρυξέλλες” τόνισε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:
“Γνωρίζοντας το ήθος και την προσωπικότητα της αδελφής μου αδυνατώ να πιστέψω ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι κατηγορίες και οι προθέσεις που τις αποδίδονται”.
Τι εξετάζουν οι αρχές σχετικά με την εταιρία Real Estate
Η εταιρία Real Estate που φέρεται να έχει ιδρύσει η Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της πριν ένα μήνα φέρεται να δημιουργήθηκε με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι.
Το πρώτο τρωτό σημείο για τον πατέρα της Εύας Καϊλή, εκτιμάται ότι μπορεί να προέλθει από το πόθεν έσχες που ως δημόσιος υπάλληλος, καθώς είναι Γενικός Διευθυντής Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα πρέπει να υποβάλλει.
Θα ερωτηθεί δηλ. πόθεν απέκτησε τα χρήματα αυτά και αν τα έχει συμπεριλάβει στη δήλωση πόθεν έσχες που είναι υποχρεωμένος να καταθέτει. Αν πάντως υποστηρίξει ότι ανήκουν στην ευρωβουλευτή, τότε η ποινική ευθύνη θα βαρύνει την κόρη του, την κ. Καϊλή. Γιατί στο τελευταίο πόθεν έσχες της είναι δηλωμένα:
– Διαμέρισμα στο Ψυχικό 169,25 τ.μ. + θέση στάθμευσης 10τ.μ. που αποκτήθηκε το 2019 με αντίτιμο 260.000 ευρώ (προερχόμενα από πώληση άλλου περιουσιακού στοιχείου) και αντικειμενική αξία συμβολαίου απόκτησης 659.937,48 ευρώ
– Διαμέρισμα στην Αθήνα 44 τ.μ. + αποθήκη (κατασκευής 1957, αποκτήθηκαν το 2005)
– Διαμέρισμα στο Βέλγιο 53 τ.μ. (κατασκευής 1999, αποκτήθηκε το 2015 με δάνειο)
– 25% από διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 120 τ.μ. (γονική παροχή)
Όταν η Εύα Καϊλή υπερασπίστηκε το Κατάρ
Η Εύα Καϊλή ηγείτο μιας ομάδας υπερασπιστών του Κατάρ μέσα στην Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Μάλιστα, στις 24 Νοεμβρίου η Ολομέλεια ενέκρινε ένα ψήφισμα «που εκφράζει τη λύπη της για τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών». Τότε, η Εύα Καϊλή επαίνεσε την «ιστορική μεταμόρφωση» του Κατάρ. Το ίδιο έκανε και πριν από 10 μέρες όταν εμφανίστηκε για να ψηφίσει υπέρ της απελευθέρωσης της βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ στην επιτροπή δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου -παρόλο που δεν είναι μέλος της επιτροπής. Σε εκείνη την ομιλία της είχε αφήσει άφωνους τους ευρωβουλευτές. Και τώρα η Εύα Καϊλή καλείται να απολογηθεί για το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου.
Ευρωβουλευτές «καρφώνουν» την Καϊλή
Τα στόματα ανοίγουν μετά τη σύλληψη της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή και πληθαίνουν οι φωνές για τις πιέσεις που ασκούσε και το lobbying της κ. Καϊλή. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κύπριου ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά, ο οποίος προέρχεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.
Ο κ. Φουρλάς υποστήριξε ότι η Εύα Καϊλή τον είχε προσεγγίσει προκειμένου να περάσει τροπολογίες που αφορούσαν το Κατάρ. “Τις είδα και δεν μου άρεσαν γιατί ήταν και λες και ξεπλέναμε το Κατάρ από όλα όσα του καταλόγιζαν” τόνισε στο SigmaLive και σημείωσε ότι τηλεφώνησε στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τον συμβούλευσε να μείνει μακριά. “Δεν ξέρω αν οι τροπολογίες πέρασαν, ούτε αν άλλος συνάδελφος τις κατέθεσε” πρόσθεσε ο κ. Φουρλά.
Από πλευράς του ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης τόνισε, στο SigmaLive, ότι είχε τακτικές συναντήσεις με την Εύα Καϊλή γιατί ήταν επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας του ΠΑΣΟΚ. «Είχαμε τακτικά συνεδριάσεις και μια πιο στενή σχέση λόγω του κορονοϊού και λόγω της αντικατάστασης του κ. Ανδρουλάκη» είπε και συμπλήρωσε ότι κανένας δεν πήρε χαμπάρι τι γινόταν. «Αυτό που μας εξέπληξε ήταν οι τοποθετήσεις σε σχέση με το Κατάρ στο Κοινοβούλιο. Προκάλεσε συζητήσεις μεταξύ της πολιτικής ομάδας έτσι ώστε να εξηγηθεί το πάθος με το οποίο τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με μαρτυρία του Γερμανού ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Έρικ Μάρκαρντ, εισηγητή της επιτροπής LIBE του ΕΚ για το θέμα της άρσης των θεωρήσεων για τους πολίτες του Κατάρ, η Εύα Καϊλή τον προσέγγισε ενδιαφερόμενη για την απελευθέρωση της βίζας, κάτι το οποίο δεν θεώρησε «τόσο ασυνήθιστο», καθώς η Καϊλή εργάστηκε σε θέματα του Κόλπου. Αυτό που ήταν λίγο ασυνήθιστο, λέει ο Μάρκαρντ στην DW, είναι ότι «ήταν πολύ προφανές ότι ήταν πολύ υπέρ της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης στο Κατάρ γρήγορα, με όχι τόσο πολλές προϋποθέσεις, αλλά από την άλλη, δεν ενδιαφερόταν τόσο για τις άλλες χώρες», Εκουαδόρ, Κουβέιτ και Ομάν.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο Μάρκαρντ, «δεν είχε άμεση επιρροή στον φάκελο, καθώς δεν μετείχε στις διαπραγματεύσεις της επιτροπής αυτής». Επιβεβαιώνει, όμως ότι η Καϊλή και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, του οποίου το σπίτι επίσης ερευνήθηκε, συμμετείχαν ή ψήφισαν όταν η επιτροπή LIBE ενέκρινε την πρόταση απελευθέρωσης της βίζας.
Άλλη ευρωβουλευτής, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γερμανίδα Σοσιαλίστρια, Καταρίνα Μπάρλεϊ ανέφερε πως η Εύα Καϊλή εμφανίστηκε ξαφνικά και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την άρση της υποχρέωσης θεώρησης, παρότι δεν είναι μέλος αυτής της επιτροπής και συμπεριφέρθηκε περίεργα. «Κάθισε στο πίσω μέρος της αίθουσας, όπου συνήθως κάθονται μόνο οι υπάλληλοι», είπε η Καταρίνα Μπάρλεϊ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Μακριά από την ομάδα μας. Μπορείτε επίσης να πει κανείς ότι κρυβόταν».