Λίγες ώρες πριν από την κατάθεση του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, αποφάσισε την επιστροφή των τριών διαγραφέντων βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και με επιστολή του τόνισε ότι η «Greek Mafia» και «ομάδα εκβιαστών», δεν έχουν καμία σχέση με κανέναν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» θα παρουσιαστεί στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σήμερα προκειμένου να καταθέσει για τις καταγγελίες του περί Greek Μafia.
Η κυβίστηση της επιστροφής των διαγραφέντων βουλευτών αλλάζει άρδην τα δεδομένα αφού η ανακοίνωση του προέδρου του κόμματος μιλάει για χαρακτηρισμούς περί Greek Mafia και "Δον Κορλεόνε" που δεν τους αφορούν.
Έτσι κι αλλιώς φαίνεται πως ο πρόεδρος του κόμματος είχε αποφασίσει να αναφερθεί γενικώς σε "πρακτικές” χωρίς ονομαστικές αναφορές, επιλέγοντας το "μακριά κι αγαπημένοι”, ως το νέο ύφος για τη σχέση του με τον έγκλειστο Κασιδιάρη. Επρόκειτο ουσιαστικά για κίνηση τακτικής σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης του κλίματος ώστε να συγκρατήσει τα ηνία της κοινοβουλευτικής ομάδας του και να διατηρήσει την ισχύ της. Και αποτελεί μια οπισθοδρόμηση που πιθανόν συμφωνήθηκε από τις "αντιμαχόμενες” πλευρές του προέδρου και των βουλευτών του, με φόντο προφανώς την διατήρηση των προνομίων της κοινοβουλευτικής ομάδας και τη παχυλής χρηματοδότησης.
Ερωτήσεις
Αυτό όμως καθιστά και άνευ αντικειμένου πιθανόν την κατάθεση του κ. Στίγκα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το γεγονός από μόνο του πως την έρευνα διενεργεί η ίδια η εισαγγελέας του καταδεικνύει την σοβαρότητά της. Όταν βρεθεί ενώπιον της λοιπόν ο κ. Στίγκας θα αντιμετωπίσει μια ερώτηση ξεκάθαρη: "Ποιοι προσπάθησαν να σας εκβιάσουν, ποιους εννοείτε ως Greek Mafia και "Δον Κορλεόνε", ποιοί ήθελαν να διοχετεύσουν αλλού την χρηματοδότηση” και κυρίως "αν ο Κασιδιάρης είναι πίσω από όλα αυτά”. Όπως φαίνεται ο κ. Στίγκας θα μιλήσει γενικά χωρίς ονόματα, θα αναφερθεί σε περίεργες πρακτικές εξαιτίας του γεγονότος ότι εκδόθηκε μια ανακοίνωση με τα ονόματα όλων (και των 11) βουλευτών του ενώ, όπως λέει, δεν συμφωνούσαν όλοι, και κυρίως δεν θα αναφερθεί σε εμπλοκή του Κασιδιάρη. Χαρακτηριστική ήταν η περιγραφή αυτών των πρακτικών σε πρόσφατη συνέντευξή του: "Όταν ένας άνθρωπος βγάζει μία ανακοίνωση εξ ονόματι άλλων ανθρώπων και δεν είναι έτσι, θέλει να επιβληθεί με τον δικό του τρόπο. Αυτός ο τρόπος ξεκάθαρα θυμίζει μαφία", εξήγησε. "Αυτό που με ενόχλησε ήταν μία ανακοίνωση των τριών βουλευτών εξ ονόματι και των 11. Πήραν μία απόφαση να μην κατέβουν στο κοινοβούλιο. Αυτό ήταν ντροπιαστικό, όχι για εμένα. Το θέμα ήταν για τον κόσμο που μας ψήφισε, για τον κοινοβουλευτισμό. Η θέση του βουλευτή είναι εκεί, μέσα στο κοινοβούλιο. Δεν υπήρξε σοβαρότις. Και με ποιο δικαίωμα βγαίνουν κάποιοι μπροστά και λένε συνειδητά ότι δεν θα έρθουν στο κοινοβούλιο;".
Καίει
Άλλωστε τυχόν αναφορά στον Κασιδιάρη καίει ολοκληρωτικά το κόμμα, αφού με τη βούλα πλέον θα αποτελεί πλήρη παραδοχή πως κουμάντο κάνει εκείνος, συνεπώς είναι ο "αφανής αρχηγός”. Και ανεξάρτητα από τι πιστεύει ο καθένας, μια τέτοια παραδοχή ενώπιον της Δικαιοσύνης θα αποτελεί θρυαλλίδα σοβαρών ποινικών, διοικητικών και κοινοβουλευτικών εξελίξεων. Αυτές βέβαια, όπως προκύπτει από τις αναφορές κυβερνητικών παραγόντων πιθανόν να δρομολογούνται ήδη , δεδομένου πως η πραγματικότητα είναι ηλίου φαεινότερη. Μην ξεχνάμε πως ο νόμος που θεσπίστηκε για την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές αναφέρεται και σε "αφανή ηγεσία” και υπάρχει και σχετικό αδίκημα περι "εξαπάτησης εκλογέων”. Μάλιστα δεν αποκλείεται να αρκεί το υπάρχον νομικό οπλοστάσιο για να κινηθεί διαδικασία και για το μπλοκάρισμα της χρηματοδότησης, όπως αυτή σχηματοποιήθηκε το 2013 για την περίπτωση της Χρυσής Αυγής και επικυρώθηκε από το ΣτΕ. Η εν λόγω τροπολογία του 2013 ανέφερε:
”Σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά περισσοτέρων του ενός δεκάτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός δεκάτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους, για τα εγκλήματα των άρθρων 134, 138, 139, 148 παρ. 2, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, αναστέλλεται κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση που προβλέπονται στον παρόντα νόμο.
Σε περίπτωση εκδόσεως αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, αίρεται αναδρομικά η κατά τα ανωτέρω αναστολή και καταβάλλονται άτοκα στον δικαιούχο τα παρακρατηθέντα ποσά”.