ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στον δήμο Νεάπολης Συκεών άρχισε η λειτουργία του πρώτου κέντρου επαγγελματικού προσανατολισμού στη βόρεια Ελλάδα (φωτ.)

MakThes Team15 Νοεμβρίου 2022

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε η εκπαιδευτική κοινότητα του δήμου Νεάπολης-Συκεών στη νέα δομή που δημιουργείται και τίθεται πλέον στη διάθεση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, όπως ενημερώνει ο δήμος με ανακοίνωσή του.

Το πρώτο Δημοτικό Κέντρο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στη βόρεια Ελλάδα παρουσιάστηκε χθες, Δευτέρα, στην πρώτη ενημερωτική ημερίδα για τη λειτουργία του, που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό δημοτικό θέατρο Συκεών. Η ημερίδα επαναλαμβάνεται αύριο Τετάρτη, 15.11.2022 στις 6:00 μ.μ. στο κλειστό θέατρο του δημαρχιακού κτηρίου Νεάπολης.


«Ο σπόρος που ρίξαμε έχει ήδη ξεκινήσει να αποδίδει και σήμερα, εδώ, ξεκινάμε μία ακόμη καινούργια πρωτοπόρα Δομή, το πρώτο, σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, Δημοτικό Κέντρο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που εδράζεται στην πεποίθησή μας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας, να ασχολείται με σύγχρονα ζητήματα, ευαίσθητα προβλήματα, τα οποία απασχολούν την κοινωνία και ειδικά τη νέα γενιά, όπως τα θέματα της μόρφωσης των παιδιών μας. Άλλωστε ευτυχισμένος άνθρωπος είναι αυτός που ασχολείται με το επάγγελμα που αγαπά, γι αυτό και πρέπει να ωθούμε τα παιδιά μας ώστε να κάνουν τη δουλειά που τους ταιριάζει. Από σήμερα ένα νέο χρήσιμο εργαλείο τίθεται στη διάθεση των μαθητών και των μαθητριών μας, προκειμένου να «μετρήσουν» τις κλίσεις τους και τα ενδιαφέροντά τους ώστε να κάνουν την ορθή επιλογή για την επαγγελματική τους κατεύθυνση. Και σε αυτή τους την επιλογή ο δήμος στέκεται αρωγός εξασφαλίζοντας την παροχή αυτή δωρεάν, με το κόστος να καλύπτεται πλήρως από το δημοτικό ταμείο», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε, στην έναρξη της Ημερίδας.


Στις αλλαγές που έφερε τόσο ο κορωνοϊός αλλά και η κρίση του πολέμου στο χώρο των επαγγελμάτων και την εμφάνιση νέων τρόπων εργασίας αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, τονίζοντας ότι «απαιτείται η ολοκληρωμένη προετοιμασία των μαθητών και μαθητριών με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών για να διακρίνουν αρχικά τις κλίσεις τους, σε έναν συνδυασμό βιοπορισμού αλλά και επιλογής επιθυμητού προς αυτά επαγγέλματος. Και σε αυτή την κατεύθυνση το νέο Δημοτικό Κέντρο που δημιουργείται έρχεται να δώσει στήριξη καθώς πλέον νέες κατηγορίες επαγγελμάτων έχουν προκύψει, τις οποίες πρέπει να κατανοήσουν τα παιδιά, και οι εκπαιδευτικοί, ο δήμος και οι επιστήμονες οφείλουμε να τα βοηθήσουμε σε αυτό».

«Να κάνουν την αγάπη τους επάγγελμα», προέτρεψε τα παιδιά η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου, προσθέτοντας πως «στόχος του Κέντρου, μεταξύ άλλων, είναι να εξαλειφθούν οι οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις, προσφέροντας στα παιδιά ίσες ευκαιρίες σπουδών και σταδιοδρομίας». Σημείωσε δε, ότι «στη χώρα μας ο θεσμός του επαγγελματικού προσανατολισμού είναι περιθωριοποιημένος, ωστόσο είναι κρίσιμο στοιχείο καθώς οι μελλοντικοί εργαζόμενοι θα αλλάξουν πολλά επαγγέλματα στη ζωή τους και για αυτό πρέπει να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους».

Στη χειρότερη θέση εργασιακής ασφάλειας η Ελλάδα

«Στόχος της επιστημονικής διαδικασίας που ακολουθείται είναι να λάβουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τις σωστές αποφάσεις φτάνοντας στην επιλογή κατεύθυνσης στην Γ’ Λυκείου μέσα από μια σειρά διαδικασιών όπως ψυχομετρικά τεστ και ατομικές συνεδρίες με πιστοποιημένους συμβούλους», εξήγησε ο Κωστής Κατσανέβας επιστημονικός διευθυντής της Career Gate, παρουσιάζοντας τις υπηρεσίες που θα λάβουν οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στη διαδικασία. Επισήμανε ότι, βάσει ερευνών, «το 60% των εργοδοτών επιζητούν την κριτική σκέψη ως soft skill στους υποψήφιους εργαζόμενους που αναζητούν», μετά το πρώτο τους πτυχίο και όσοι δεν τη διαθέτουν ως κατώτερη δεξιότητα είναι πιο πιθανό να μην εργάζονται ή να εργάζονται σε ανειδίκευτες θέσεις. «Σήμερα η Ελλάδα είναι στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε σχέση με την ασφάλεια εργασίας, με ποσοστό 22%, ενώ το κράτος δεν προσφέρει υποστήριξη στον/στην άνεργο για να βρει δουλειά, με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας να έχουν μειωθεί και να υπάρχουν περισσότερες ανειδίκευτες, ενώ για το «brain drain» είπε πως «πρέπει πρώτα να αναζητούμε εργασία στην Ελλάδα, γιατί εδώ είμαστε πιο ανταγωνιστικοί», επισημαίνοντας παράλληλα το «μεγάλο κενό που υπάρχει στην εκπαίδευση».


Ο Θανάσης Λέλες, επιστημονικός υπεύθυνος της CG, επισήμανε ότι μόνον το 48% των υποψηφίων βάσει του ισχύοντος συστήματος έχει πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με το 52% να μένει εκτός, αναζητώντας άλλους δρόμους. «Τα παιδιά δεν πρέπει να απογοητεύονται από τις συχνές αλλαγές, οι δεξιότητες που αποκτούμε σήμερα έχουν διάρκεια 2,5 χρόνια, οπότε κάθε δύο χρόνια πρέπει να τις ανανεώνουμε, καθώς στην επαγγελματική μας ζωή θα υποστούμε 5 με 8 αλλαγές, κατά μέσο όρο, και αυτό πρέπει να οδηγεί τα παιδιά σε καλύτερη προετοιμασία». Ο κ. Λέλες παρουσίασε τις λεπτομέρειες του ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και τις δυνατότητες που δίνονται για όσους δεν επιτυγχάνουν, εξηγώντας όρους της διαδικασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει η γνώση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε εργαζόμενο.

Χρήσιμες συμβουλές και έξυπνους τρόπους και μεθόδους για την πρόληψη, την καταπολέμηση και τη διαχείριση του άγχους έδωσε η συμβουλευτική ψυχολόγος Κυριακή Μηλούση, υπογραμμίζοντας την μεγάλη σημασία του προγραμματισμού και της οργάνωσης του χρόνου διαβάσματος, τη διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση, υπενθυμίζοντας πως η οποιαδήποτε αποτυχία στις εξετάσεις δεν σημαίνει αποτυχία στη ζωή.


Κατά τη διάρκεια της πρώτης ενημερωτικής Ημερίδας μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και γονείς είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα και να λάβουν απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων και απορίες αναφορικά με τα θέματα που τους απασχολούν για την επιλογή επαγγέλματος, τις δυνατότητες που δίνει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουν, τις λύσεις σε προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν στο δρόμο προς τις Πανελλαδικές εξετάσεις και τα οφέλη που φέρνει το νέο Δημοτικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Επιπλέον, η αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής και ψυχολόγος, Νικολέττα Δαλάτση, ανέφερε τον τρόπο λειτουργίας του νέου Δημοτικού Κέντρου, που μέσω των Συμβουλευτικών Σταθμών του δήμου Νεάπολης-Συκεών μπορεί κάθε γονιός να αιτηθεί τη συμμετοχή για το παιδί του, στο Πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου, Α’ και Β’ Λυκείου των σχολείων του δήμου μας. Η κ. Δαλάτση επισήμανε ότι «οι μαθητές και οι μαθήτριες των ηλικιών αυτών έχουν τη δυνατότητα εντελώς δωρεάν να απαντήσουν σε αναγνωρισμένο ερωτηματολόγιο επαγγελματικού προσανατολισμού. Στη συνέχεια θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ατομικά το αποτέλεσμα του ερωτηματολογίου με εξειδικευμένο σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού μέσα στο δημαρχιακό κτήριο Νεάπολης, ώστε να καταλήξουν στις σπουδές και στο επάγγελμα που ταιριάζει στον καθένα και την καθεμιά», σημειώνοντας πως «ο δήμος είναι εδώ για σας, είμαστε όλοι εδώ για εσάς».


Στην Ημερίδα, εκτός από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, τους ομιλητές και εισηγητές, παρέστησαν ακόμα η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα ΑΜΕΑ κ. Σοφία Ασβεστά, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Συκεών Ρένα Αυγερινού, οι τοπικοί σύμβουλοι Πεύκων, Βασίλης Πολυτσίνος, και Ειρήνη Ταπεινοπούλου, και η τοπική σύμβουλος Συκεών, Αθανασία Ωραιοπούλου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.