Εργασιακή κατοχύρωση και σταθερή μισθοδοσία θα αποκτήσουν οι περίπου 8.500 εργαζόμενοι στα δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ-ΜεΑ και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι οποίοι μεταφέρονται στα τέλη του χρόνου στους δήμους.
Το προσωπικό αυτό ανήκει μέχρι σήμερα στις δομές αυτές που αποτελούν ξεχωριστά νομικά πρόσωπα και δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, ενώ πολύ μικρός είναι ο αριθμός των εργαζομένων που υπάγεται απευθείας στους δήμους.
Το δρόμο για τη μεταφορά και αυτού του προσωπικού ανοίγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε ήδη στη βουλή, και προβλέπει την κατάργηση πάνω από 500 νομικά πρόσωπα και κοινωφελείς επιχειρήσεις, όπου συνολικά απασχολούνται πάνω από 13.000 εργαζόμενοι.
Ειδικότερα πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο: «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις», το οποίο ωστόσο προκαλεί αντιδράσεις στο μέτωπο των αιρετών που υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, δημιουργώντας προβλήματα οργάνωσης.
Αντίθετα οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι με την διάταξη του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι το προσωπικό αυτό θα έχει πλέον ισότιμη αντιμετώπιση με εκείνο που παρέχει υπηρεσίες σε δήμους.
Τέλος στις διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων
Η διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) υποστηρίζει ότι με τη διάταξη αυτή καταργούνται επιτέλους «οι εργαζόμενοι τριών ταχυτήτων», γεγονός που προκαλούσε μεγάλες ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων που υπάγονται απευθείας στους δήμους.
«Η μεταφορά των εργαζομένων από τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ –μΕα, αλλά και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς αποτελεί για μας διαχρονικό αίτημα καθώς η πλειοψηφία των δομών λειτουργεί μέσω ΝΠΔΔ και Κοινωφελών Επιχειρήσεων (ΝΠΙΔ) των δήμων» τονίζει στο makthes.gr o ο αναπληρωτής γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Γιάννης Παπαχατζής.
Το προσωπικό, όπως εξηγεί, αποκτά ίσα δικαιώματα, καλύτερες εργασιακές συνθήκες και βέβαια σταθερή μισθοδοσία, κάτι που δεν είναι δεδομένα στα νομικά πρόσωπα και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων.
«Όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι στα ΝΠΙΔ και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις δεν είχαν τα προνόμια που έχουν εκείνοι των δήμων, αντίθετα είχαμε περιπτώσεις μεγάλων καθυστερήσεων στη μισθοδοσία, γιατί τα χρήματα αυτά προέρχονται σήμερα από άλλες χρηματοδοτικές πηγές που δεν είναι σταθερές» σημείωσε ο κ. Παπαχατζής.
Η διοίκηση του ΠΑΣΕΚΔΑΠ μάλιστα τονίζει ότι εκτός από τη μεταφορά δομών και προσωπικού στους δήμους, θα πρέπει να υπάρξει και σταθερή θεσμοθετημένη χρηματοδότηση των δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των δήμων μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων σε αυτές με συμβάσεις ΙΔΑΧ.
«Με την μεταφορά αυτή θα πάψουν μεγάλα ζητήματα άνισης, αυθαίρετης και - πολλές φορές - παράτυπης μεταχείρισης εργαζομένων από τις Διοικήσεις αυτών των Νομικών Προσώπων - Επιχειρήσεων, παράνομων μετακινήσεών τους σε άλλες δομές καθώς και ερμηνεία εργασιακών νόμων κατά των εργαζομένων κατά το δοκούν, χωρίς την δυνατότητα ελέγχου αυτών των αποφάσεων» υπογραμμίζει ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ.
Αναφέρει επίσης, ότι μέσω της λύσης των νομικών προσώπων (δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου) των δήμων και της μεταφοράς του συνόλου του προσωπικού στον οικείο δήμου στις αντίστοιχες υπηρεσίες (πολιτισμού, κοινωνικής πρόνοιας, παιδείας κλπ) μπαίνει ένα τέλος στον άδικο αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στις Κοινωφελείς επιχειρήσεις από τα δικαιώματα και τις ευεργετικές διατάξεις του Κώδικα δημοτικών Υπαλλήλων (ο οποίος δεν είχε ισχύ στα ΝΠΙΔ των Δήμων) καθώς και από αντίστοιχες ρυθμίσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ με το υπουργείο Εσωτερικών, όπου κι εκεί τα ΝΠΙΔ και οι εργαζόμενοι σε αυτά δεν καλύπτονταν.
«Είναι ένα πρώτο βήμα για να περιοριστούν φαινόμενα αδικίας και ανισοτήτων μεταξύ εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού τα οποία χρονίζουν και που όλα αυτά τα χρόνια αγωνιζόμαστε να εξαλειφθούν» επισημαίνει η διοίκηση του Συλλόγου.