«Περνάμε σε μια φάση πλήρους αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που προβλέπει η "Ατζέντα 2030"» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδια κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας, στο Στρατόπεδο Παπάγου, για τον εορτασμό του Προστάτη των Εφέδρων Αξιωματικών Μεγαλομάρτυρος Αγίου Νικήτα του Γότθου.
Όπως είπε, ο συνολικός εξοπλιστικός σχεδιασμός της χώρας για τα επόμενα 20 χρόνια, τον οποίο παρουσίασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός θα παρουσιαστεί ακολούθως στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και θα εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ.
Ο κ. Δένδιας προανήγγειλε «σημαντικές αλλαγές» που αφορούν τη θητεία, ώστε οι νέοι που υπηρετούν την πατρίδα τους «να είναι χρήσιμοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και τον εαυτό τους αλλά και την εφεδρεία. Είμαστε μια μικρή χώρα 11 εκατομμυρίων. Αντιμετωπίζουμε απειλές και η κύρια εκφραζόμενη απέναντί μας διεκδίκηση προέρχεται από μια χώρα που προσεγγίζει τα 100 εκατομμύρια. Κατά συνέπεια, χωρίς ορθή αξιοποίηση του στοιχείου της εφεδρείας η χώρα δεν μπορεί να έχει το επίπεδο ετοιμότητας που απαιτείται για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα».
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ανώτατης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών (ΑΠΟΕΑ), είπε ότι σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Εφέδρων, «θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα συνολικό τρόπο αντιμετώπισης της εφεδρείας στην πατρίδα μας» κάτι που όπως είπε, ελπίζει να γίνει πριν από τα Χριστούγεννα.
«Έχουμε μελετήσει όλα τα μοντέλα τα οποία προσομοιάζουν σε εμάς στον πλανήτη. Η ηγεσία έχει καταλήξει στο πώς πρέπει να γίνει. Αυτό όμως που θα ήθελα να παρακαλέσω εσάς, με τη σημερινή ευκαιρία, είναι η στενή συνεργασία σας ώστε η κοινωνία να ενστερνιστεί ότι έχει έναν αυξημένο ρόλο στην υπεράσπιση της πατρίδας μας και αφού βγάλει την έντιμη στολή του Έλληνα στρατιώτη και του Έλληνα αξιωματικού και επιστρέψει στα καθημερινά της καθήκοντα. Οφείλει η υπηρεσία προς την πατρίδα να είναι μια διαρκής διαδικασία και όχι ένα διάστημα κάποιων μηνών».
Ο κ Δένδιας μοιράστηκε τις αναμνήσεις του από τη δική του στρατιωτική θητεία. «Θα ήθελα να πω ότι για εμένα προσωπικά το διάστημα για το οποίο είχα την τιμή να υπηρετήσω τους 28 μήνες ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός, ξεκινώντας από το Κουφόβουνο Έβρου και καταλήγοντας τελικά να απολυθώ από την Κέρκυρα, ήταν μήνες που ήταν σκληρότατοι. Αλλά εκ των υστέρων κρίνοντας, με τη σοφία που μου χαρίζει η ηλικία και η απόσταση, ήταν χρησιμότατοι για τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν ήταν το ίδιο χρήσιμοι για την πατρίδα. Δεν πιστεύω ότι οι δυνατότητες μου προσέφεραν στη χώρα κάτι σημαντικό, αλλά προσέφεραν σίγουρα στο να στερεωθεί ο χαρακτήρας μου και πιστεύω ότι αυτό ισχύει για όλους τους Έφεδρους Αξιωματικούς. Θα ήθελα να πω κάτι που αφορά το μέλλον τους και όχι το παρελθόν, στο οποίο η προσφορά των Εφέδρων Αξιωματικών βαθμολογείται από τους μακρύτατους καταλόγους των νεκρών που έχουν προσφέρει στους αγώνες του Έθνους και του λαού».
Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν επίσης ο επίτιμος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Α’ Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης, εκπρόσωποι των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, ο Πρόεδρος της ΑΠΟΕΑ Δρ. Φίλιππος Κωσταράς, ο Γενικός Γραμματέας Θρασύβουλος Λαδόπουλος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΠΟΕΑ, οι Πρόεδροι και τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνδέσμων Εφέδρων Αξιωματικών του Νομού Αττικής και Έφεδροι Αξιωματικοί.
Ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να ευχηθεί «στον αγαπητό Πρόεδρο, στη Βουλή συνάδελφό μου και εν πολλοίς διδάσκαλο Νικήτα Κακλαμάνη», χρόνια πολλά για την ονομαστική του εορτή. «Είναι και Έφεδρος Λοχαγός, είναι ανώτερος μου. Άρα πρέπει να σταθώ και εις στάση προσοχής, διότι εγώ παραμένω Ανθυπολοχαγός. Και πάλι χρόνια πολλά και καλά σε όλους!».