«Πουθενά στον κόσμο δεν υπήρχε αυτή η σκληρή κριτική προς κυβέρνηση και στην κυριολεξία ή, με διφορούμενες θέσεις, υπονόμευση της ανάγκης για εμβολιασμό», τονίζει στη «ΜτΚ» ο Στράτος Σιμόπουλος, προσθέτοντας ότι ο πολιτικός κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος.
Στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο γαλάζιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης «βάζει καλό βαθμό», σημειώνοντας πάντως ότι «η κατάσταση του συστήματος υγείας, το οποίο παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να το ενισχύσει απέχει πολύ ακόμη από το να θεωρηθεί επαρκές και σύγχρονο».
Συνολικά για το κυβερνητικό έργο σημειώνει ότι «λύσαμε και λύνουμε πολλά θέματα που αφορούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Υπάρχουν όμως και θέματα τα οποία παρά την πίεσή μου δεν προχωρούν», ενώ δηλώνει ικανοποιημένος από την πορεία των κυβερνητικών έργων στη Θεσσαλονίκη.
Η χρονιά κλείνει δύσκολα για όλο τον κόσμο αλλά και για τη χώρα μας. Βλέπετε φως στο τούνελ της πανδημίας;
Θα έλεγα ναι, σύμφωνα πάντα με τις δημόσια εκπεφρασμένες απόψεις των ειδικών. Φαίνεται ότι το πέμπτο κύμα θα είναι και το τελευταίο. Εκτός από τον εμβολιασμό άρχισε η διάθεση και των φαρμάκων. Σε καμία όμως περίπτωση δε μπορώ να είμαι σίγουρος. Έχω σταματήσει να εκφράζομαι με βεβαιότητα για την πανδημία εδώ και 14 μήνες. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο ιός μεταλλάσσεται και αλλάζει συνεχώς πρόσωπο, ενώ υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ανεμβολίαστοι σε όλο τον πλανήτη, ειδικά στην Ασία και την Αφρική.
Πώς τα πήγε η κυβέρνηση κόντρα στον κορονοϊό; Τι βαθμό θα της βάζατε; Έκανε λάθη η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Μήπως άργησε να πάρει κάποιες αποφάσεις για να περιορίσει την πανδημία;
Ως μηχανικός στέκομαι στους αριθμούς, αλλά προσέξτε από την αρχή της πανδημίας, όχι από τα τελευταία κύματα, όπως κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Στον σκληρό, λοιπόν, πυρήνα των δεικτών, στους θανάτους δηλαδή είμαστε από την αρχή της πανδημίας καλύτερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, λογικό είναι να βάζω καλό βαθμό στην κυβέρνηση. Ας δούμε όμως και την αντιμετώπιση του τελευταίου και του προτελευταίου κύματος. Εκεί είμαστε χειρότερα από το μέσο όρο. Γιατί όμως; Τρεις είναι οι παράγοντες. Ο πρώτος και ο κυριότερος τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού που οφείλονται και στον χαρακτήρα μας. Ο δεύτερος η κατάσταση του συστήματος υγείας, το οποίο παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να το ενισχύσει απέχει πολύ ακόμη από το να θεωρηθεί επαρκές και σύγχρονο. Θυμίζω τον διπλασιασμό των ΜΕΘ και την πρόσληψη 14.000 επικουρικών υγειονομικών. Ο τρίτος είναι το μεγαλύτερο ποσοστό συμπολιτών μας, σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, που είναι πάνω από 65 χρονών, λόγω της υπογεννητικότητας, αλλά και της μεσογειακής διατροφής. Θυμίζω ότι ο COVID-19 είναι νόσος κυρίως των μεγάλων ηλικιών.
Έχετε ακούσει όλη αυτή τη συζήτηση για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα περί της μεγάλης θνητότητας της χώρας αλλά και την εκτίμηση ότι τα νοσοκομεία είναι χειρότερα εκτός Αττικής. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Από τον Ιούλιο ο πρωθυπουργός της χώρας είχε επισημάνει αυτό το γεγονός. Πράγματι η κατάσταση στις ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων δεν είναι παρόμοια με της Αττικής. Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως το ελληνικό σύστημα υγείας χρειάζεται εκ βάθρων ανασυγκρότηση, έχοντας υπόψη και το βαθμό αποτελεσματικότητας του στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης η μελέτη που αναφέρατε αφορά την περίοδο Σεπτέμβριος 20-Μάιος 21 και στο τμήμα της για τους νοσηλευόμενους εκτός ΜΕΘ είχε λίγα στοιχεία. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν αμφιβάλλω ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ δεν είναι ανάλογη με τη νοσηλεία εντός ΜΕΘ.
Πώς κρίνετε από την άλλη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την υπόθεση; Και τι λέτε για το αίτημα-κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός;
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία για αντιπολίτευση εν μέσω πανδημίας. Πουθενά στον κόσμο δεν υπήρχε αυτή η σκληρή κριτική προς κυβέρνηση και στην κυριολεξία ή, με διφορούμενες θέσεις, υπονόμευση της ανάγκης για εμβολιασμό. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την άποψη ότι δεν υπάρχουν εμβόλια, την υποχρεωτική προαιρετικότητα ή την προαιρετική υποχρεωτικότητα ή την άποψη του πρώην υπουργού υγείας για τα εμβόλια; Πρόσφατα ήρθε και το αίτημα για εκλογές εν μέσω πανδημίας. Ο πολιτικός κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος. Κάνει πολιτική με το βλέμμα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στις δημοσκοπήσεις και στα εσωτερικά του προβλήματα. Μη χειρότερα λοιπόν.
Το 2022 προβλέπεται εξίσου δύσκολο. Ποια πρέπει να είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας;
Εφόσον το πέμπτο κύμα θα είναι και το τελευταίο προφανώς οι επενδύσεις ελληνικές και ξένες θα δημιουργήσουν πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας. Σε μία τέτοια κατεύθυνση κινήθηκε η οικονομία μας, παρά την πανδημία και το 2021. Η μείωση της ανεργίας είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Ταυτόχρονα προχώρησε η κυβέρνηση σε κινήσεις που μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι το 2022 θα είναι εξίσου καλό αναπτυξιακά. Πρόσφατα ψηφίσθηκαν νομοσχέδια για τις μεγάλες επενδύσεις, για τη δίκαιη μετάβαση στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου έρχεται στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Θυμίζω ότι και άλλα νομοσχέδια, όπως είναι αυτά για τους δασωμένους αγρούς και για τα καταπατημένα δημόσια και ανταλλάξιμα κτήματα θα αποδειχθούν σημαντικά, χωρίς καν να αναφερθούμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που για τα επόμενα χρόνια θα προσθέτει συνεχώς ποσοστά στο ελληνικό ΑΕΠ. Γενικά, μάλιστα, η κυβέρνηση νομοθετεί, κυρίως χωροταξικά, ώστε με σεβασμό στο περιβάλλον να προχωρούν οι επενδύσεις. Τα παραδείγματα του Ελληνικού, της Αφάντου στη Ρόδο και της Κασσιόπης στην Κέρκυρα είναι χαρακτηριστικά.
Πολλές συζητήσεις και για ένα πιθανό φρεσκάρισμα του κυβερνητικού σχήματος. Βλέπετε να υπάρχει ανάγκη;
Κλασσική θα είναι η απάντησή μου. Είναι ένα θέμα αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Αυτός θα κρίνει. Από την πλευρά μου συνεργάζομαι με ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης εξαιρετικά, με άλλα καλά και με ορισμένα έχω δυσκολίες στην επικοινωνία. Λύσαμε και λύνουμε πολλά θέματα που αφορούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Υπάρχουν όμως και θέματα τα οποία παρά την πίεσή μου δεν προχωρούν. Φυσικά κατανοώ ότι η άποψη μου για τον καθένα είναι πολύ προσωπική. Κάποιος άλλος συνάδελφος στη Βουλή για κάποιο υπουργό μπορεί να έχει διαφορετική άποψη από τη δική μου. Γενικά θεωρώ ότι οι βουλευτές της ΝΔ, συνεργάζονται ικανοποιητικά με την κυβέρνηση και δίνουν λύσεις σε θέματα τα οποία πολλές φορές δεν έρχονται στη δημοσιότητα.
Πώς βλέπετε τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ; Θα μπορούσε να είναι κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές;
Η εκλογική δυναμική είναι αμείλικτη και είναι πολύ πρόωρο να συζητάμε για κυβερνητικές συνεργασίες. Η κυβέρνηση, εν μέσω κρίσεων, προχωρά σταθερά με μεταρρυθμίσεις. Αποτέλεσμα της πολιτικής της είναι και οι δημοσκοπήσεις που της δίνουν διψήφια διαφορά. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο. Στο τέλος της τετραετίας, η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία με όπλο το έργο της, την αξιοπιστία της και τις δεσμεύσεις της. Θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι δύο γύρων.
Και για τη Θεσσαλονίκη; Εσείς είστε ευχαριστημένος από τον κυβερνητικό απολογισμό στη Θεσσαλονίκη; Από την πορεία υλοποίησης του μετρό, την ανάπλαση της ΔΕΘ και του γηπέδου του ΠΑΟΚ; Μήπως τελικά αδικείται από το γεγονός ότι αναγκαστικά η κυβέρνηση έχει στραμμένα τα βλέμματά της αλλού;
Ναι φυσικά και είμαι ευχαριστημένος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά άρχισαν τα έργα, η υπερυψωμένη περιφερειακή δημοπρατείται το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ το χωρικό σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ προχωράει. Για το γήπεδο του ΠΑΟΚ, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ζήτησε πρόσφατα να ενσωματωθούν στο Προεδρικό Διάταγμα τα συνοδά έργα, κάτι που επίσης προχωράει. Όσον αφορά στο Μετρό, παρά τη «λυσσαλέα» προσπάθεια μια δήθεν προοδευτικής νομενκλατούρας, μειοψηφικής στην κοινωνία, να παρεμποδίσουν το έργο και αυτό προχωράει. Σε δύο χρόνια θα έχουμε και στη Βενιζέλου σταθμό-μουσείο. Θυμίζω, τέλος, τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την επέκταση του μετρό δυτικά, για το επιχειρηματικό πάρκο στο Καλοχώρι και για το παραλιακό Μέτωπο.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31 Δεκεμβρίου 2021-02 Ιανουαρίου 2022