Σε αγώνα δρόμου για τη διάσωση και προστασία του εμβληματικού κτιρίου γνωστό ως «Παλατάκι» ή Κυβερνείο, το οποίο έχει εγκαταληφθεί πλήρως επιδίδεται η Πρωτοβουλία Πολιτών που συστάθηκε για αυτό το σκοπό, καλώντας σε αυτή την προσπάθεια πολίτες από κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης.
Η αρχή γίνεται σήμερα, ημέρα επετείου της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και εορτασμού του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, οπότε είναι στραμμένα όλα τα φώτα και παρούσα την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, τα μέλη της Πρωτοβουλίας καλούν τον κόσμο στις 12.30 το μεσημέρι έξω από το Παλατάκι σε μια συγκέντρωση ενημέρωσης και προβληματισμού για το μέλλον του κτιρίου.
«Στόχος της ομάδας που συστήσαμε είναι να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο τα προβλήματα που προέκυψαν από την 16χρονη εγκατάλειψη του εμβληματικού νεοκλασικού κτιρίου, θέτοντας στους θεσμικούς φορείς το αίτημα να σωθεί και να παραδοθεί στην πόλη και τους πολίτες της» λεει στο makthes.gr το μέλος της Πρωτοβουλίας, δημοσιογράφος Μπάμπης Γιαννακίδης. Το Παλατάκι, εξηγεί ο ίδιος, αποτελεί ζωντανή ιστορία της πόλης και θα πρέπει να απενταχθεί από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), προκειμένου να μην γίνει «εμπόρευμα» για κάποιον ιδιώτη – επενδυτή.
«Καλούμε στη συγκέντρωση τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, όχι για να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας, αλλά για να τους ενημερώσουμε ότι το Παλατάκι είναι προίκα της πόλης και των πολιτών και σε αυτούς θα πρέπει να μείνει. Να ενώσουμε από κοινού τις φωνές μας με την ελπίδα ότι θα ακούσουν οι θεσμικοί φορείς και θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διάσωση, προστασία και ανάδειξη του κτιρίου» υπογράμμισε ο κ. Γιαννακίδης. Χρειάζεται, πρόσθεσε, να πιεστούν οι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων και μέτρων για τη διάσωσή και χρήση του υπέρ της πόλης και των πολιτών.
Πρόσκληση και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η πρόσκληση μάλιστα της Πρωτοβουλία Πολιτών “ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ”, εκτός από τους πολίτες, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε τοπικούς βουλευτές, πολίτες και εκπροσώπους φορέων και θεσμών να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, στην κεντρική είσοδο του παλατιού, ενώ καλεί και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την επίσκεψη της στην πόλη για τον τριπλό εορτασμό της Θεσσαλονίκης.
«Η υπόθεση του Κυβερνείου, δεν αφορά μόνο τον δήμο Καλαμαριάς, όπου βρίσκεται, αλλά και την κυβέρνηση, τους βουλευτές, τα κόμματα, την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σύσσωμη την αυτοδιοίκηση. Είναι ώρα να πάρουν θέση και να αναλάβουν δράση για να σωθεί το εμβληματικό κτίριο που δεσπόζει στη θέση «Μικρό Έμβολο» σημείωσε ο δημοσιογράφος και μέλος της Πρωτοβουλίας.
Υπενθυμίζεται ότι μέλη και φίλοι της «Πρωτοβουλίας», ανάμεσά τους: ο δικηγόρος Κώστας Μαμέλης ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε τη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης, ο οικονομολόγος καθηγητής και πρώην αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Βαρσακέλης, ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Ζαχαρίας Σκούρας, ο Στρατηγός ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Αντώνιος Ματράκας, ο πρόεδρος των συνταξιούχων δικαστικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Νίκος Καρακώστας και ο δημοσιογράφος Μπάμπης Γιαννακίδης, θα ενημερώσουν τον κόσμο και θα συζητήσουν μαζί του για το παρόν και το μέλλον του κτιρίου.
Το Παλατάκι έχει τη δική του ιστορία
Το «Παλατάκι» ή «Κυβερνείο» όπως αλλιώς ονομάζεται, κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ι. Χριστόπουλου. Είναι ένα νεοκλασικό κτίσμα, εντός των ορίων του Δήμου Καλαμαριάς. Από το 2001, επί υπουργίας Γιώργου Πασχαλίδη, κηρύχθηκε «Διατηρητέο». Τελευταίος ένοικός του ήταν ο εκ Κοζάνης προερχόμενος Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης ο οποίος έζησε εκεί την περίοδο 2004-2006. Όταν ανέλαβε ο διάδοχός του, Γιώργος Καλαντζής, το «Παλατάκι» έκλεισε προκειμένου να ανακαινιστεί, κάτι που, όμως, δεν έγινε ποτέ. Έκτοτε το κλειδωμένο «Παλατάκι» βρίσκεται αντιμέτωπο με τον χρόνο, την υγρασία και την εγκατάλειψη.