ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκρατημένη ικανοποίηση αλλά… ζητείται ρευστότητα

Στέφανος Μαχτσίρας21 Σεπτεμβρίου 2021

Μειώσεις και πάγωμα φόρων, εισφορών και δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης περιελάμβανε μεταξύ άλλων το πρωθυπουργικό «καλάθι» της ΔΕΘ με τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης να δηλώνει ικανοποιημένος από τα μέτρα που άκουσε, ζητώντας όμως πρόσθετες τονωτικές ενέσεις για να ανακάμψει η παραγωγική δραστηριότητα.

Οι πρόεδροι του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Μασούτης, του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης και του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης καταθέτουν τις απόψεις τους στη «ΜτΚ» για τις παρεμβάσεις που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, προτείνοντας παράλληλα πρόσθετες δράσεις που θα βοηθήσουν το επιχειρείν να αναπνεύσει.

«Θετικές οι εξαγγελίες, να δώσουμε βάση στις ΑΠΕ»

«Οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κρίνονται απόλυτα θετικές από τον επιχειρηματικό κόσμο της Βορείου Ελλάδος. Η άποψή μας αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι τα μέλη της συγκεκριμένης κυβέρνησης βρίσκονται κυριολεκτικά σε ανοικτή γραμμή με τους φορείς που υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα όπως ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και επεξεργάζονται τις προτάσεις μας για την έμπρακτη υποστήριξη των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι δρομολογούνται λύσεις για χρονίζοντα προβλήματα που ταλαιπωρούν τις επιχειρήσεις μας», επισημαίνει ο κ. Σαββάκης.

«Προφανώς όλα τα προβλήματα δεν λύνονται σε μια μέρα. Οι πρόσφατες όμως εξαγγελίες του πρωθυπουργού αντιμετωπίζουν σημαντικά κοινωνικά και επιχειρηματικά προβλήματα κι έτσι η οικονομία μας μπορεί να ελπίζει σε επαναφορά της σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως, το μεγάλο πρόβλημα των ημερών, ονομάζεται κόστος ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι φανερό ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της πατρίδας μας, θα μπορούσε να μετριάσει ως ένα βαθμό το πρόβλημα. Βεβαίως, για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και για το λόγο αυτό απαιτούνται παρεμβάσεις από μέρους της κυβέρνησης ειδικά στο πεδίο των φόρων που συμπεριλαμβάνονται στην τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Για το λόγο αυτό ο ΣΒΕ προτείνει να επανεξετάσουμε τις πολιτικές που θα οδηγήσουν τη μεταποίηση σε φιλικά ενεργειακή αυτάρκεια, για να γίνουν οι επιχειρήσεις μας πιο ανταγωνιστικές», τονίζει.

«Θεωρώ ότι είναι εφικτός ο συγκεκριμένος στόχος, αφού πλέον η οικονομία μας βρίσκεται σε φάση επανεκκίνησης. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι το σύνολο των υγιών παραγωγικών δυνάμεων της χώρας θα συμβάλλει καταλυτικά τόσο στην ανάπτυξη της Ελλάδας, όσο, κυρίως, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», υποστηρίζει.

«Οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη»

«Το Εμπορικό και βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης επισημαίνει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για μέτρα, όπως η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 24% σε 22%, η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι παρεμβάσεις στο πεδίο του ΦΠΑ, οι φοροελαφρύνσεις σε νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων, τα κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, η μείωση στο φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου κ.ά.», σημειώνει ο κ. Μασούτης.

«Στοχευμένα κρίνονται και τα κίνητρα για τους νέους και οι παρεμβάσεις για την είσοδο τους στην αγορά εργασίας. Ακόμη, το πλέγμα των υπό εκτέλεση, αλλά και των σχεδιαζόμενων έργων υποδομής στην περιοχή μας, δημιουργεί ένα κλίμα ευφορίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Όλες οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες χρειάζεται να γίνουν πράξη το συντομότερο δυνατό και παράλληλα βραχυπρόθεσμα, εάν απαιτηθεί, να εμπλουτιστούν και με άλλα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς και των επιχειρήσεων», προσθέτει.

«Η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης δημιουργεί ένα θετικό momentum για την ελληνική οικονομία, το οποίο υπαγορεύει καλύτερη πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτήσεις και κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας για την ακόμη μεγαλύτερη προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες βέβαια ήδη δίνουν μία ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας», καταλήγει.

«Χρειαζόμαστε ένα εξειδικευμένο ασφαλιστικό και φορολογικό καθεστώς προσανατολισμένο στην προσέλκυση επενδύσεων»

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση και είχαν ξεκάθαρο στόχο την ανακούφιση και υποστήριξη των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Πιστεύω ότι τα μέτρα θα έχουν θετικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα και θα συνδράμουν στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για το 2021. Αν λάβουμε υπόψη την αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% στο β’ εξάμηνο του 2021, την ανάπτυξη των εξαγωγών κατά 24,7% στο α’ επτάμηνο του 2021 και την καλή πορεία του τουρισμού, τότε ο στόχος για ανάπτυξη 5,9% το 2021 είναι ρεαλιστικός. Αυτό άλλωστε υποστηρίζουν και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι αναθεώρησαν πρόσφατα τις εκτιμήσεις τους με τη Moody’s Analytics να προβλέπει ανάπτυξη 8,2% το 2021 και 5,1% το 2022 για την ελληνική οικονομία. Οι αναπτυξιακοί στόχοι για το 2021 μπορούν να επιτευχθούν, αλλά ο απώτερος σκοπός μας πρέπει να είναι η βιωσιμότητα, γι’ αυτό χρειάζεται μία μακροπρόθεσμη στρατηγική», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

«Στον ΣΕΒΕ αναγνωρίζουμε ως θετικά τα φορολογικά μέτρα και ιδιαίτερα τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 22%, όπως και τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές, τα οποία πρέπει όμως να επεκταθούν και για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν αρκεί η σύμπραξη μόνο μικρών ή μεσαίων επιχειρήσεων· αντίθετα το μέτρο πρέπει να διευρυνθεί και σε υβριδικά σχήματα που θα περιλαμβάνουν και τις μεγάλες επιχειρήσεις ώστε να είναι απόλυτα επιτυχημένο. Τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν και το 2022 και να κινητοποιηθούν άμεσα οι δράσεις που αφορούν στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Παράλληλα, είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τις δράσεις που αφορούν στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ώστε να αυξηθεί η εξωστρέφειά τους. Η ελληνική οικονομία έχει άμεση ανάγκη από παραγωγικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς είναι εκείνες που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης, την υιοθέτηση πρακτικών πράσινης επιχειρηματικότητας και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών. Εξίσου σημαντικά είναι τα κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και συγκεκριμένα επενδύσεων έντασης τεχνολογίας. Χρειαζόμαστε μεγάλα επενδυτικά έργα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα με επίκεντρο το ThessINTEC. Μπορεί το 2020 να ανεβήκαμε στην 23η θέση στις άμεσες ξένες επενδύσεις από την 29η θέση το προηγούμενο έτος, ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Χρειαζόμαστε ένα εξειδικευμένο ασφαλιστικό και φορολογικό καθεστώς προσανατολισμένο στην προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να φέρουμε πίσω τα υψηλόβαθμα στελέχη που διαθέτουν εμπειρία σε θέματα τεχνολογίας και έφυγαν από τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να προσελκύσουμε και ξένα καθιστώντας την Ελλάδα εργασιακό παράδεισο. Αναγνωρίζοντας την προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας μέσω του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», έχουμε καταθέσει ως ΣΕΒΕ τις προτάσεις μας στην κυβέρνηση θέτοντας ως βασικό στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 18,6% σήμερα σε 25,0% το 2024», υποστηρίζει.

«Ισορροπημένα τα μέτρα, ανάγκη διαγραφής κορονοχρέους»

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ισορροπημένα και θετικά. Αναμφίβολα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δίνοντας ανάσα στις επιχειρήσεις. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού επιδεικνύουν πρόθεση στήριξης της επιχειρηματικότητας από την κυβέρνηση, ωστόσο ο δρόμος προς την επάνοδο στην κανονικότητα είναι ακανθώδης και αναπόφευκτα η στήριξη και οι ελαφρύνσεις θα πρέπει να έχουν ορίζοντα διαρκείας.

Μετά και την εξειδίκευση των μέτρων σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τις αυξήσεις στην ενέργεια έχει ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο. Τώρα μένει να δούμε πως τελικά θα εξελιχθούν τα μέτρα. Εμείς καταθέσαμε στον πρωθυπουργό μια δέσμη προτεινόμενων μέτρων για τη στήριξη του μικρομεσαίου επιχειρείν που είναι περισσότερο ευάλωτο και έχει ανάγκη ενίσχυσης για όσο διαρκεί η πανδημία. Οι μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, είναι καλοδεχούμενες, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας και πιέζουν ασφυκτικά, κυρίως, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική θέση», σημειώνει ο κ. Καπνοπώλης.

«Θέση μας είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τη διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω της πανδημίας, ή που συσσωρεύτηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας ως απόρροια των χρεών που είχαν προκύψει εξαιτίας της δεκαετούς κρίσης. Οι αποφάσεις αυτές, θα ισοδυναμούν ουσιαστικά με την ανάληψη μέρους του ιδιωτικού χρέους από το δημόσιο τομέα. Κι αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθούν ανάλογες αποφάσεις και σε επίπεδο ΕΕ. Αποφάσεις για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους των χωρών - μελών, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις ανάγκες. Δυστυχώς δεν ακούσαμε το παραμικρό που να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», συνεχίζει.

Σκιαγραφώντας τις προκλήσεις του μικρομεσαίου επιχειρείν, θέτει τα εξής ζητήματα:

-Βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Βασικό εμπόδιο εξακολουθεί να είναι για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χωρίς συνθήκες επαρκούς χρηματοδότησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν μπορούν να υπάρξουν νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη.

-Επέκταση του θεσμού των μικροπιστώσεων - με υπερδιπλασιασμό του σημερινού ποσού, που είναι στα 25.000 ευρώ - και νέα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά.

-Παράλληλα εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων για την πιστοληπτική αξιολόγηση των επιχειρήσεων, που θα βασίζονται στις προοπτικές της επενδυτικής τους πρότασης και όχι στα στοιχεία του παρελθόντος.

- Σύσταση ενός ειδικού λογαριασμού (Ταμείο) που θα καλύπτει απευθείας τις επιταγές των εκδοτών -ή έστω το μεγαλύτερο μέρος των ποσών- καθώς οι λήπτες μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων ώστε να καλυφθούν τα ποσά που πρόκειται να λάβουν.

- Άμεση αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής οφειλόμενου φόρου προς τις επιχειρήσεις με ηλεκτρονική θυρίδα παρακολούθησης της ημερομηνίας αποπεράτωσης του ελέγχου ή του σταδίου ελέγχου αλλά και της ακριβούς ημερομηνίας παραλαβής.

«Ο στόχος για ανάπτυξη το 2021 στο 5,9%, στον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, δείχνει να είναι εφικτός αν και εφόσον συνεχίσουν οι μεγάλες επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και η υλοποίηση προγραμμάτων που θα στηρίζουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Στόχος θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη για όλους και όχι για τους λίγους. Σημαντικό έρεισμα προς την παραπάνω κατεύθυνση είναι πορεία του τουρισμού που παρά τα προβλήματα και τις επιφυλάξεις που δημιουργεί ο κορονοϊός, τα πήγε πολύ καλά», υποστηρίζει.

«Θα ήθελα να επισημάνω πως σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Moody’s Analytics, η ελληνική οικονομία επέστρεψε επισήμως στα προ της πανδημίας επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας και είναι πλέον μία από τις επτά χώρες της ευρωζώνης που ανακάμπτει πλήρως σε επίπεδο πραγματικού ΑΕΠ και προχωρά προς επέκταση. Το ελληνικό ΑΕΠ είναι τώρα 0,6% πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας, όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση», καταλήγει.

«Βοηθητικά τα μέτρα, αλλά με τόσες επιχειρήσεις κοντά στο λουκέτο, χρειάζονται πολλά ακόμη»

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην 85η ΔΕΘ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση από τη στιγμή που αποτελούν ελαφρύνσεις και ενισχύσεις για τους επαγγελματίες. Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας έχει βρεθεί δίπλα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αυτό το νέο πακέτο άνω των 3,2 δισ. ευρώ που εξήγγειλε πριν από μερικές ημέρες το δείχνει αυτό. Φυσικά, το πλήγμα από την πανδημία είναι μεγάλο, η υγειονομική κρίση συνεχίζεται και τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να καλύψουν το οικονομικό κενό και τη ζημία που έχει υποστεί ο επαγγελματικός κλάδος. Σίγουρα αποτελούν βοήθεια, αλλά με τόσες επιχειρήσεις κοντά στο λουκέτο, χρειάζονται πολλά ακόμη», λέει ο κ. Ζορπίδης.

«Δεν είναι ένα συγκεκριμένο μέτρο αυτό που θεωρώ ότι έπρεπε να ανακοινωθεί και δεν ανακοινώθηκε, αλλά μια συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες χωρίς δική τους ευθύνη και αποτελεί τεράστιο βάρος. Αναφέρομαι στα χρέη που έχουν συσσωρευτεί η αποπληρωμή των οποίων έχει μετατεθεί χρονικά, ωστόσο θα τα βρούνε μπροστά τους χωρίς να μπορούν να ανταπεξέλθουν. Παράλληλα, οι επαγγελματίες είναι σίγουρο πως ούτε τις επιστρεπτέες προκαταβολές θα μπορέσουν να καταβάλουν, παρά την μείωση του ποσοστού επιστροφής συνδυασμένο με τη μείωση του τζίρου, καθώς τα χρήματα αυτά έχουν ξοδευτεί. Οπότε θα περίμενα κάποιες από τις επιστρεπτέες ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει πως θα είναι μη επιστρεπτέες. Καταλαβαίνω την ανάγκη του κράτους για εισροή χρημάτων στα ταμεία του, αλλά το να ζητάς από αυτούς που δεν έχουν, δεν γεμίζει τα ταμεία», εξηγεί.

«Υπό προϋποθέσεις είναι ρεαλιστικός ο στόχος για ανάπτυξη 5,9% το 2021, υπό προϋποθέσεις δεν είναι ρεαλιστικός. Σίγουρα πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα που θα αναγκαστούμε να λάβουμε ή όχι. Επίσης από το διεθνές περιβάλλον και εάν αυτό ευνοεί αύξηση των εξαγωγών οι οποίες στην πανδημία πάνε πολύ καλά και φυσικά από τον τουρισμό. Πάντως τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ανάπτυξη πάνω από τους στόχους το δεύτερο τρίμηνο του 2021 με το ΑΕΠ να σημειώνει άλμα 16,2%. Θετικό είναι πως και οι διεθνής οίκοι επικαιροποιούν συνεχώς τα στοιχεία τους για την ανάπτυξη της Ελλάδα αναβαθμίζοντας τις προβλέψεις τους», καταλήγει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.