Σύμβαση με νέο προμηθευτή φυσικού αερίου για τις ανάγκες θέρμανσης των ανατολικών και δυτικών Σκοπίων για την περίοδο Οκτώβριος 2024-Ιανουάριος 2025 υπέγραψε ο νέος διευθυντής της ESM Sales κ. P. Madzovski. Ο νέος προμηθευτής είναι η βουλγαρική εταιρεία Sustainable Energy Supply, που δραστηριοποιείται και στη χώρα μας, καθώς η θυγατρική της Sustainable Energy Supply North srl, με έδρα στη Βουκουρέστι, έχει εγγραφεί από το 2022 στο ελληνικό Μητρώο Χρηστών ΕΣΦΑ.
Όπως γράφει το energypress.gr σύμφωνα με τη σύμβαση, η βουλγαρική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2020, θα προμηθεύει την ESM με τουλάχιστον 150.000 MWh το μήνα, με το περιθώριο κέρδους της να έχει οριστεί στα 4,97 ευρώ/MWh με βάση την τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο στο ολλανδικό χρηματιστήριο (ΤΤF) την προηγούμενη ημέρα.
Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία για τη βουλγαρική εταιρεία, καθώς μέσω αυτής εισέρχεται σε μια νέα αγορά, σε μια περίοδο, μάλιστα, όπου οι εντάσεις μεταξύ Β. Μακεδονίας και Βουλγαρίας έχουν αναζωπυρωθεί, εν μέσω σημαντικής διαπάλης στη Β. Μακεδονία σχετικά με ισχυρές ενδείξεις για προσπάθειες εκ μέρους της Ρωσίας να ενισχύσει τα ερείσματά της και την παρεμβατικότητά της, παρότι η χώρα είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ.
Από την άποψη αυτή, ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ο CEO της Sustainable Energy Supply κ. Valentin Zlatev είναι στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς από το 1998 μέχρι το 2020 έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος της Lukoil, έχοντας θητεύσει σε σημαντικές θέσεις ευθύνης, όπως Regional Director για τα Βαλκάνια, πρόεδρος της Lukoil Neftochim Burgas, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Lukoil Bulgaria κ.α.
Μάλιστα, τα γραφεία της ρουμανικής θυγατρικής, η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, βρίσκονται στο ίδιο κτήριο στο Βουκουρέστι όπου εδρεύει και η ρουμανική θυγατρική της Lukoil.
Πέραν της βουλγαρικής, της ρουμανικής και της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου (και, πλέον, και της αγοράς φυσικού αερίου της Β. Μακεδονίας), η Sustainable Energy Supply δραστηριοποείται και στην Ιταλία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Κροατία, καθώς επίσης και στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Πηγή: energypress.gr