«Οφείλουμε ένα διπλό άγαλμα στον Ζόραν Ζάεφ. Πρώτον για τη Συμφωνία των Πρεσπών που οριστικοποίησε τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές. Και δεύτερον γιατί εσχάτως μας διευκολύνει να παίζουμε καθυστέρηση στο ζήτημα της κύρωσης των τριών μνημονίων από την ελληνική Βουλή».
Η φράση ανήκει σε έμπειρο κοινοβουλευτικό της ΝΔ που αυτές τις ημέρες σχολίαζε με… ποδοσφαιρικό ύφος τις εξελίξεις των ημερών. Εξελίξεις που συμπίπτουν με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία υπέγραψαν ο σημερινός πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ και ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.
Η φράση έχει τη σημασία της, καθώς ήταν και παραμένει διάχυτη η αίσθηση ότι ιδιαίτερα στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας η Συμφωνία των Πρεσπών επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα τόσο των εθνικών εκλογών όσο και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας μόνο στην Α’ Θεσσαλονίκης πλησίασε το πανελλαδικό του μέσο όρο (31,3% έναντι 31,5%). Ας μην ξεχνάμε εδώ και τις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώθηκαν στην αρχή των διαπραγματεύσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι οποίες διαμόρφωσαν στη χώρα ένα αρνητικό κλίμα για την τότε κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή μένει ακόμη να επιβεβαιωθεί η άποψη που επικράτησε τότε σε πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έφερνε σε δύσκολη θέση της ΝΔ. Με ένα κομμάτι της που θεωρείται πιο φιλελεύθερο να κλείνει το μάτι στην Συμφωνία και ένα άλλο, το πιο συντηρητικό, να αποστασιοποιείται απόλυτα. Τρία χρόνια μετά και ενώ στο παρασκήνιο κυριαρχούσε η άποψη ότι η κύρωση των μνημονίων της Συμφωνίας θα έφερνε σε δύσκολη θέση τη ΝΔ, το ποδόσφαιρο, το ΕURO και ένα tweet του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας ο οποίος παρακολουθώντας τον αγώνα με την Ολλανδία δήλωσε ότι «δίνει την ισχυρή του υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας», παραλείποντας το «Βόρεια», προκάλεσε την έντονη δυσφορία της κυβέρνησης, που συνοψίστηκε στη φράση: «ως εδώ και μη παρέκει».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του έναντι της Βόρειας Μακεδονίας. Έτσι η κύρωση των τριών μνημονίων, που ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα και η οποία στο παρασκήνιο λέγεται ότι έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνης Σαμαρά, ο οποίος είχε διαμηνύσει ότι δε θα τα ψηφίσει, μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο.
Όλα αυτά δεν λειάνθηκαν με τις δικαιολογίες του κ. Ζάεφ που επακολούθησαν. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μην ανέβασε τους τόνους, καθώς πέραν από μιας δήλωσης της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη δεν υπήρξε άλλη επίσημη αντίδραση. Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές όλα αξιολογούνται και αξιολογείται και ο χρόνος κατά τον οποίο θα κυρωθούν από τη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας. Η πλήρης και καλόπιστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί και κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, ενώ ο κ. Ζάεφ θα πρέπει να απέχει από διχαστική ρητορική. Άλλωστε μια από τις βασικότερες επιφυλάξεις της ΝΔ κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας αφορούσε ακριβώς το σκέλος της χρήσης του όρου «Μακεδονικός» για τη γλώσσα και την ταυτότητα.
Kώστας Γκιουλέκας
Μονόδρομος η καταγγελία των συνεχών παραβιάσεων της Συμφωνίας από τα Σκόπια
Μια Συμφωνία με πολλά προβλήματα, μια Συμφωνία εθνικά επιζήμια, με την οποία η Ελλάδα παραχώρησε γλώσσα, ιστορία, πολιτισμό και ταυτότητα, με το δικαίωμα που έδωσε στα Σκόπια να χρησιμοποιούν τον όρο «μακεδονικός».
Τα είχαμε επισημάνει όλα αυτά τότε, ως αξιωματική αντιπολίτευση, και καταψηφίσαμε την Συμφωνία. Δυστυχώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προειδοποιήσεις μας και παρά τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, την υπέγραψε και την κύρωσε στην Βουλή, δεσμεύοντας έτσι με μια διεθνή Συμφωνία την Ελλάδα. Τώρα πια, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, υπάρχει το κράτος Βόρεια Μακεδονία, ενώ η μία, η μοναδική, η ελληνική Μακεδονία είναι μια περιφέρεια του ελληνικού κράτους.
Το γειτονικό κράτος δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν σέβεται καν την ίδια την υπογραφή του. Σε πολλές περιπτώσεις έχει καταργήσει τον όρο «Βόρεια» και χρησιμοποιεί μόνον την ονομασία «Μακεδονία», όπως συνέβη πρόσφατα στην διεθνή αθλητική διοργάνωση. Παράλληλα, ακόμη συνεχίζει να εκπέμπει αλυτρωτικά μηνύματα και να αναφέρεται σε αλύτρωτους «Μακεδόνες» που ζουν σε άλλες χώρες. Για την Ελλάδα είναι μονόδρομος η καταγγελία των συνεχών παραβιάσεων της Συμφωνίας από τα Σκόπια. Κάθε ανοχή σε τέτοια φαινόμενα μπορεί να εκληφθεί από κάποιους όχι μόνο ως αδράνεια, αλλά πολύ περισσότερο, ως αποδοχή τετελεσμένων. Και, φυσικά, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιθώριο.
Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά την στάση της γειτονικής χώρας και αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζει την Συμφωνία. Επομένως, δε μπορούμε να μιλάμε για ενίσχυση μιας Συμφωνίας όταν αυτή παραβιάζεται συνεχώς από την άλλη πλευρά. Η χώρα μας δεν έχει κανέναν λόγο να επισπεύσει μία διαδικασία σε μία Συμφωνία τόσο προβληματική.
Δημήτρης Κούβελας
Συμπεριφορές τύπου Ζάεφ θέτουν εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων
Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως φώναζε η πλειοψηφία των Ελλήνων πριν ολοκληρωθεί, αποδείχθηκε ότι ήταν ένα μεγάλο εθνικό λάθος, που φέρει τις υπογραφές Τσίπρα-Κοτζιά. Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή επεσήμανε ότι άπαξ και μπουν οι υπογραφές στο κείμενο, οι όροι δεν αλλάζουν και η Ελλάδα δεσμεύεται. Είναι φανερό από το κείμενο της συμφωνίας, ότι δώσαμε τα πάντα και δεν πήραμε τίποτα.
Τα Σκόπια, μέχρι στιγμής, πρωτίστως παραβιάζουν την συμφωνία ως προς την erga omnes χρήση του συμφωνημένου ονόματος τους, δηλαδή τη χρήση της ίδιας ονομασίας στο εσωτερικό τους και στο εξωτερικό, σε κάθε περίπτωση. Είναι πολύ πρόσφατη η πρόκληση του πρωθυπουργού Ζάεφ, που αναφέρθηκε στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας του που συμμετέχει στο Euro, παραλείποντας τον γεωγραφικό προσδιορισμό που προβλέπει η συμφωνία. Η δικαιολογία του περί άτυχους στιγμής λόγω αυθόρμητου νεανικού ενθουσιασμού, δεν πείθει κανέναν. Άλλωστε, έχουν προηγηθεί κι άλλες αντίστοιχες προκλητικές κινήσεις, σε επίπεδο εμπορικών σημάτων, ονομασίας προϊόντων, ακόμη και παράνομης χρήσης του ονόματος Μακεδονία στη φανέλα των εθνικών τους ομάδων. Είναι φανερό ότι, τα Σκόπια συντηρούν «σύννεφα» σύγχυσης, που κρύβουν αλυτρωτικές διαθέσεις. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των γειτόνων είναι ξεκάθαρη. Δεν ανεχόμαστε παραβιάσεις της συμφωνίας σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων! Επιπλέον, διαμηνύουμε ότι τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους των γειτόνων, θέτουν εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική τους!
Σας θυμίζω ότι, πέραν του ονόματος, οι βασικότερες αντιδράσεις της ΝΔ προ της έγκρισης της συμφωνίας, ήταν η μη χρήση του όρου «μακεδονικός» στην γλώσσα και την ταυτότητα. Τώρα το βρίσκουμε μπροστά μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε αυστηρά ότι οι γείτονες δεν παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε στην Ελλάδα. Τα επιμέρους πρωτόκολλα δεν μειώνουν την δεσμευτικότητα της κυρίας Συμφωνίας των Πρεσπών. Η καλόπιστη εφαρμογή της συμφωνίας από τα Σκόπια είναι βασική προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα τους το επισημάνουμε με κάθε ευκαιρία.
Θόδωρος Καράογλου
Όλοι και όλα αξιολογούνται καθημερινά
Η κάκιστη, η λεόντειος Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση πως ό,τι γράφει δεν ξεγράφει! Και η αλήθεια που δεν χωρά καμία αμφισβήτηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με την υπογραφή των Βουλευτών του και την υπογραφή των πρόθυμων «συνεταίρων» του, έδωσε το δικαίωμα στα Σκόπια να συμπεριφέρονται με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο. Όμως, ως εδώ και μη παρέκει!
Η Ελλάδα έχει διαπραγματευτικά «όπλα» στη φαρέτρα της και θα τα αξιοποιήσει, διότι η Κυβέρνηση της ΝΔ πράττει ό,τι είναι εθνικά ωφέλιμο προκειμένου να αμβλύνει τις συνέπειες μιας διεθνούς Συμφωνίας για την οποία εξ αρχής είχε εκφράσει με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο την κάθετη διαφωνία της. Προειδοποιήσαμε πως αν η Συμφωνία αυτή υπερψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, τότε δεν θα μπορέσει να καταργηθεί. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και σήμερα επιβεβαιωνόμαστε με τον χειρότερο τρόπο. Υπενθυμίζω ότι μια από τις βασικότερες επιφυλάξεις μας αφορούσε ακριβώς αυτό το σκέλος: Τη χρήση του όρου «Μακεδονικός» για τη γλώσσα και την ταυτότητα.
Όσον αφορά στον κ. Ζάεφ πρέπει να κατανοήσει ότι ο δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αυτονόητος, ούτε διάπλατα ανοιχτός, αλλά περνά μέσα από την Ελλάδα και μέσα από το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπογραφή της Συμφωνίας.
Εν κατακλείδι, όλοι και όλα αξιολογούνται καθημερινά. Και αυτό αφορά και τον χρόνο κατά τον οποίο θα έρθουν στη Βουλή προς κύρωση τα πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Η συνεργασία, όμως, προϋποθέτει αμφίδρομες προσπάθειες σε ειλικρινή βάση διαλόγου και όχι… κατευναστικές κουτοπονηριές από την πλευρά των γειτόνων μας.
Άλλωστε, το συμφέρον των Σκοπίων είναι να έχουν την Ελλάδα σύμμαχο και όχι αντίπαλο.
Σάββας Αναστασιάδης
Τι δεν πρέπει να ξεχνούν οι γείτονές μας
Η συμφωνία των Πρεσπών από άποψη Διεθνούς Δικαίου είναι δεσμευτική και για τα δύο μέρη και δεν μπορεί να ανακληθεί.
Η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας αντί να επιδιώξουν κοινή Εθνική γραμμή που θα οδηγούσε σε μία αξιοπρεπή και επωφελή συμφωνία για τη Χώρα μας, προσπάθησε για κομματικούς λόγους να πλήξει τη ΝΔ. Κατάφερε το αντίθετο. Δίχασε όμως τον Ελληνικό λαό και προχώρησε σε μία κακή και επιζήμια συμφωνία.
Επειδή γνωρίζουμε ότι υπήρχε, σε όλες τις κυβερνήσεις, η πίεση του ξένου παράγοντα για την ένταξη της Χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ και επειδή η ονομασία ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είχε γίνει διεθνώς status guo, η αποδοχή μιας μεικτής ονομασίας erga omnes θα ήταν επιτυχία.
Όλα τα άλλα που συμπεριλαμβάνει η συμφωνία πιστεύω ότι δεν μας ευνοούν.
Μέχρι σήμερα η γειτονική χώρα δεν δείχνει διάθεση να προχωρήσει στην εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, τους οποίους συχνά παραβιάζει και προκαλεί την αντίδραση της Αθήνας.
Εμείς αντιταχθήκαμε σθεναρά στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, και είχαμε ξεκαθαρίσει από τότε πως εφόσον η συμφωνία κυρωθεί , δεν μπορεί να αναιρεθεί γιατί είναι Διεθνής συμφωνία.
Παρ’ ότι η διαδικασία κύρωσης των τριών μνημονίων είναι τυπικού χαρακτήρα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επωφεληθεί επικοινωνιακά από το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τετελεσμένα ή εκβιασμούς. Η γειτονική χώρα δεν πρέπει να ξεχνά ότι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που διακαώς επιθυμεί, περνά από την Αθήνα και πως η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αξιολογεί την συμπεριφορά των Σκοπίων.
Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών χάσαμε από τα αποδυτήρια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και ως πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία τονίζει, ότι πρόκειται περί μιας κακής συμφωνίας. Ιδίως η αναγνώριση της υπάρξεως «Μακεδονικού» Έθνους και « Μακεδονικής» γλώσσης δεν είναι απλώς παραχάραξη της Ιστορίας αλλά και βιασμός της αλήθειας. Αποτελεί ευθεία προσβολή του Ελληνισμού. Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η Βουλγαρία σε αυτήν την προσβολή της δικής της ιστορίας από το εθνικιστικό ομαδικό παραλήρημα των Σκοπίων είναι γνωστός. Η σύγκριση της βουλγαρικής στάσεως με την διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης Τσίπρα θα γίνει από την Ιστορία. Ακόμη όμως και σε πρακτικά οικονομικά θέματα, όπως των εμπορικών ονομασιών και σημάτων, τα αποτελέσματα αυτής της διαπραγμάτευσης είναι οικτρά για τα ελληνικά συμφέροντα.
Η προσπάθεια της Κυβερνήσεως της ΝΔ είναι τώρα, να άρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις αρνητικές πτυχές αυτής της κακής Συμφωνίας μέσω του ελέγχου της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι προφανές, ότι «Υπογράφοντας μια συμφωνία δεν πρέπει να θεωρεί κανένας ότι παίρνει αυτομάτως εισιτήριο για την ΕΕ» (Κ. Καραμανλής 27/10/2019). Είναι εξίσου προφανές, ότι ακόμη και πριν την δημόσια, περιφρονητική για την Συμφωνία, άρα και για την Ελλάδα, ρητορική του Σκοπιανού πρωθυπουργού η συμμόρφωση της γείτονος στα θέματα του Συντάγματος, ονομασίας Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών, διεθνών εγγράφων, εμπορικών σημάτων, βιβλίων, κοκ, ήταν εξαιρετικά κακή.
Εν ολίγοις : Η γείτων δεν εφαρμόζει την Συμφωνία.
Η Ελληνική κυβέρνηση απαιτεί την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όχι απλώς του γράμματος αλλά και του πνεύματος της. Αυτονοήτως όλα αξιολογούνται. Αξιολογείται φυσικά και ο χρόνος κατά τον οποίο θα κυρωθούν από τη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας.
Ως γνωστόν conditio sine qua non μιας ανέφελης γειτονίας είναι η κοσμία συμπεριφορά. Οι γείτονες θα μάθουν ότι οι «μαγκιές» πληρώνονται.
Στράτος Σιμόπουλος
Να «κλωτσήσουμε το κουτάκι» προς το μέλλον
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία που αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου, το οποίο σε κάθε ευκαιρία επικαλείται η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τουρκία. Η ΝΔ το είχε τονίσει πριν τη ψήφιση της από την Ελληνική Βουλή καλώντας την τότε κυβέρνηση να μην την φέρει προς κύρωση.
Η συμφωνία δεν έχει γίνει αποδεκτή από ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού το οποίο στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Οι βουλευτές δεχόμαστε καθημερινά παραινέσεις ότι οι δεσμεύσεις της συγκεκριμένης συμφωνίας δεν πρέπει να προχωρήσουν.
Η λύση της εξίσωσης δεν είναι καθόλου απλή. Είναι δύσκολος ο συνδυασμός των ελληνικών συμφερόντων με βάση τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και της παραδοσιακής άρνησης της ελληνικής ψυχής να αποδεχτεί μια άλλη Μακεδονία στα βόρεια σύνορά μας.
Μία λύση μπορεί να είναι η ασφυκτική πίεση προς τους γείτονες να τη τηρήσουν με θρησκευτική ευλάβεια με όπλο την επιθυμία τους για ένταξη στην ΕΕ. Απ´ ότι γίνεται φανερό τις τελευταίες ημέρες η συμφωνία αυτή δεν τηρείται. Δεν είναι μόνο το τουίτ του προέδρου Ζάεφ που το αποδεικνύει. Συνεχώς η γειτονική χώρα μας δίνει ανάλογα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η υπογραφή της στις Πρέσπες για ένα σημαντικό μέρος των πολιτών και της ηγεσίας της ήταν προσχηματική.
Πρόκειται λοιπόν για ταγκό για δύο με θεατή τη διεθνή κοινότητα. Η αξιωματική αντιπολίτευση πιέζει με σκοπό μετά να κατηγορήσει τη κυβέρνηση για κυβίστηση. Αποκρύπτει, όμως, μεθοδικά και επίμονα την πραγματική θέση της ΝΔ που έχει καταγραφεί πριν την ψήφιση και τη κύρωση της συμφωνίας.
«Είναι μια κακή συμφωνία, αλλά πρόκειται για διακρατική σύμβαση μέρος του διεθνούς δικαίου».
Τελικά, πιστεύω ότι έχοντας ακόμη και πρόσφατες τις δηλώσεις Ζάεφ μπορούμε να «κλωτσήσουμε το κουτάκι» προς το μέλλον και μετά ανάλογα με τις εξελίξεις να κινηθούμε.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27 Ιουνίου 2021