ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμπληρώνεται το παζλ του "πράσινου" ευρωψηφοδελτίου- Οι υποψήφιοι από τη Θεσσαλονίκη

Βαγγέλης Στολάκης03 Απριλίου 2024

Τα... χαρτιά του αναμένεται να ανοίξει το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης ανακοινώνοντας αν όχι όλους, τους περισσότερους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος που θα ριχτούν στην μάχη του σταυρού στις 9 Ιουνίου οπότε και θα «στηθούν» οι κάλπες.

Την Κυριακή αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο αρχηγός του Κινήματος θα ανακοινώσει ένα ένα τα ονόματα εκείνων που θα στελεχώσουν το «πράσινο» ευρωψηφοδέλτιο, προκειμένου το σώμα των κομματικών στελεχών να επικυρώσει την πρόταση.

Δεν αποκλείεται βέβαια, ο Νίκος Ανδρουλάκης να κρατήσει και ορισμένους άσσους στο μανίκι του και να τους αποκαλύψει στο αμέσως προσεχές διάστημα. Πρόκειται για πρόσωπα- εκπλήξεις τα οποία, όπως εκτιμούν οι κομματικές πηγές, θα δημιουργήσουν... θόρυβο όταν ανακοινωθούν. Μέσα σε αυτά πάντως συγκαταλέγεται και το όνομα του νυν ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη ο οποίος είναι πολύ κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη, ωστόσο η πιθανή συμπερίληψη του ονόματός του στο «πράσινο» ευρωψηφοδέλτιο δημιουργεί αντιδράσεις εντός της Χαριλάου Τρικούπη.

Βέβαιο είναι πως την ερχόμενη Κυριακή ο κ. Ανδρουλάκης θα αποκαλύψει περισσότερους των 35 υποψηφίων εκ των 42 του ευρωψηφοδελτίου. Το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου φέρει την υπογραφεί και τη σφραγίδα του προέδρου του κόμματος, όπως έχει γράψει το makthes.gr και η «ΜτΚ». Ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος αναζήτησε πρόσωπα, έκανε επαφή και συναντήθηκε μαζί τους προτείνοντάς τους μια θέση στην «πράσινη» λίστα. Πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος είναι να δημιουργηθεί ένα «δυνατό» ευρωψηφοδέλτιο αποτελούμενο από γνωστά στελέχη του κόμματος, όπως για παράδειγμα οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μανιάτης που ήδη ανακοινώθηκε αλλά και ο Φίλιππος Σαχινίδης και στελέχη της νέας γενιάς του κόμματος η επιλογή των οποίων σηματοδοτεί την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται στα πρόσωπα που σηματοδοτούν την διεύρυνση του κόμματος, όπως για παράδειγμα ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, πρώην ευρωβουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

Καθόλου τυχαίος δεν είναι και ο τρόπος παρουσίασης των υποψηφίων ευρωβουλευτών που έχει επιλεγεί. Κατά ομάδες ο κ. Ανδρουλάκης παρουσιάζει τους «στρατιώτες» που επιστρατεύει για τη μάχη αυτή των ευρωεκλογών. Σε βιντεάκια και πλαισιωμένος από τους υποψηφίους ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρεται ξεχωριστά στο βιογραφικό τους στέλνοντας μηνύματα για ενίσχυση του κόμματος σε αυτή την εκλογική διαδικασία από την οποία η ηγεσία προσδοκά να βρεθεί στη δεύτερη θέση, αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί η καρδιολόγος Ρόζα Βρεττού, ο οικονομολόγος Ηλίας Κικίλιας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος, ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, ο δικηγόρος – εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, η εκπαιδευτικός Μαρία Δαφέρμου, η μηχανικός από την Κοζάνη Όλγα Μαρκογιαννάκη και ο πρώην υπουργός και καθηγητής Γιάννης Μανιάτης.

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές με το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να είναι επίσης ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο επικεφαλής του Δικτύου Νεολαίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Τσούμας, ο υποψήφιος διδάκτορας και Λέκτορας Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Leiden Λευτέρης Καρχιμάκης, ο γνωστός αθλητικογράφος Βασίλης Σκουντής, ο καρδιολόγος από την Πιερία Χρήστος Στεφόπουλος κ.α.

Ισχυρή θα είναι και η εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης καθώς στις δεδομένες υποψηφιότητες της αντιδημάρχου Ωραιοκάστρου Χριστίνας Αλίρη, του εντεταλμένου συμβούλου του δήμου Θεσσαλονίκης Σάκη Αρναούτογλου, του Κώστα Χρυσόγονου που έχει ανακοινωθεί, του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη που επίσης φέρεται πως «κλείδωσε» προστίθεται και εκείνη της καθηγήτριας Ψυχιατρικής Μυρτώς Σαμαρά.

Ο κ. Ανδρουλάκης μάλιστα επρόκειτο αυτές τις ημέρες να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη ώστε να συμμετέχει στα γυρίσματα των βίντεο ανακοινώσεων, ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις και οι ανάγκη παρουσίας του στην Αθήνα δεν κατέστησαν εφικτή την άνοδό του στην πόλη.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.