ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εντοπίστηκε το ελικόπτερο που επέβαινε ο πρόεδρος Ραϊσί - Ψάχνουν σορούς ή επιζώντες (βίντεο)

MakThes Team19 Μαΐου 2024

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και το οποίο χάθηκε κατά τη συντριβή σε ορεινή περιοχή βορειο-δυτικά της χώρας, ανακαλύφθηκε από ομάδες έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Προς το παρόν δεν υπάρχει αναφορά ότι εντοπίστηκαν σοροί ή επιζώντες. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση για την ανεύρεση των επιβαινόντων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε επικοινωνία με τουλάχιστον δυο μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου, ανέφερε Ιρανός αξιωματούχος στην κρατική τηλεόραση χωρίς να κατονομαστεί.

Η συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο τραυματισμός ή ο θάνατος των επιβατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Η κακοκαιρία περιπλέκει και τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό Εξωτερικών συνετρίβη σήμερα καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος, και οι διασώστες προσπαθούσαν να φθάσουν στο σημείο του συμβάντος.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε όλες οι δυνάμεις του στρατού και της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Είναι σκοτεινά και έχει αρχίσει να βρέχει, αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Οι ομάδες διάσωσης έχουν φθάσει στην περιοχή… ωστόσο, η βροχή έχει δημιουργήσει λάσπη, δυσχεραίνοντας την έρευνα», μετέδωσε τοπικός ρεπόρτερ στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οι ομάδες διάσωσης αναμένεται να φθάσουν στο πιθανό σημείο της συντριβής αργότερα, σήμερα το βράδυ.

Ο Ραϊσί είχε μεταβεί σήμερα στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει το φράγμα Κιζ-Καλεσί, το μεγαλύτερo κοινό έργο ύδρευσης μεταξύ του Iράν και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV.

Οι κακές καιρικές συνθήκες έριξαν το ελικόπτερο μετέδωσε η κρατική τηλεόραση

Η συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Ραϊσί οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο τραυματισμός ή ο θάνατος των επιβατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Η κακοκαιρία περιπλέκει και τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό Εξωτερικών συνετρίβη σήμερα καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος, και οι διασώστες προσπαθούσαν να φθάσουν στο σημείο του συμβάντος.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε όλες οι δυνάμεις του στρατού και της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

"Είναι σκοτεινά και έχει αρχίσει να βρέχει, αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Οι ομάδες διάσωσης έχουν φθάσει στην περιοχή... ωστόσο, η βροχή έχει δημιουργήσει λάσπη, δυσχεραίνοντας την έρευνα", μετέδωσε τοπικός ρεπόρτερ στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οι ομάδες διάσωσης αναμένεται να φθάσουν στο πιθανό σημείο της συντριβής αργότερα, σήμερα το βράδυ.

Ο Ραϊσί είχε μεταβεί σήμερα στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει το φράγμα Κιζ-Καλεσί, το μεγαλύτερo κοινό έργο ύδρευσης μεταξύ του Iράν και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV.

Αλί Χαμενεΐ: Μην ανησυχείτε για τη χώρα

Εν τω μεταξύ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε σήμερα τους Ιρανούς να "μην ανησυχούν" για τη χώρα, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που συνετρίβη στο βορειοδυτικό Ιράν, στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

"Ο ιρανικός λαός δεν θα πρέπει να ανησυχεί, δεν θα υπάρξει αναταραχή" στη χώρα, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, λέγοντας: "ελπίζω ο Θεός να φέρει τον πρόεδρο και τους συντρόφους του πίσω στην αγκαλιά του έθνους". "Προσευχηθείτε όλοι για την υγεία αυτών των υπηρετών", πρόσθεσε σε ομιλία του ενώπιον των οικογενειών μελών των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο IRNA.

Δεν θα υπάρξει αναστάτωση στις κρατικές υποθέσεις του Ιράν, τόνισε αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Το χρονικό της ενημέρωσης για τη συντριβή του ελικοπτέρου

Ένα ελικόπτερο από την ομάδα ελικοπτέρων που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί πραγματοποίησε ανώμαλη προσγείωση και συνεργεία διάσωσης βρίσκονται καθ΄οδόν προς το σημείο του συμβάντος, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε πως το ελικόπτερο που ενεπλάκη στο συμβάν μετέφερε τον Ραϊσί καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και τοπικούς αξιωματούχους.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars κάλεσε τους Ιρανούς να προσευχηθούν για τον Ραϊσί μετά τις αναφορές αυτές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Βαχίντι δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως οι αρχές περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό του Εξωτερικών συνετρίβη σήμερα καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη, καθώς ο πρόεδρος επέστρεφε από μια επίσκεψη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε επίσης ένας Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η ζωή του 63χρονου Ραϊσί και του 60χρονου υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν "είναι σε κίνδυνο μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου".

"Ακόμη αισιοδοξούμε, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές", τόνισε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η κακοκαιρία δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις διάσωσης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η κρατική τηλεόραση διέκοψε το τακτικό της πρόγραμμα για να προβάλει προσευχές για τη διάσωση του Ραϊσί σε ολόκληρη τη χώρα και, σε μια γωνία της οθόνης αναμεταδίδει ζωντανά τις επιχειρήσεις των ομάδων διάσωσης που ερευνούν πεζή την ορεινή περιοχή μέσα στην πυκνή ομίχλη.

Εντατικές έρευνες είναι σε εξέλιξη στη βορειοδυτικό Ιράν για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος ήταν θύμα "ατυχήματος", όπως ανέφεραν αξιωματούχοι και επίσημα ΜΜΕ.

"Ατύχημα σημειώθηκε με το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο" στην περιοχή Τζόφα, στη δυτική επαρχία Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Οι έρευνες συναντούν πολλές δυσκολίες λόγω των "δυσμενών καιρικών συνθηκών", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Βαχίντι στην κρατική τηλεόραση.

"Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φθάσουμε την περιοχή", πρόσθεσε, καθώς το σημείο βρίσκεται στο δάσος Ντιζμάρ, κοντά στην πόλη Βαρζαγκάν.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν πολλά μέλη της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου να περπατούν μέσα σε πυκνή ομίχλη.

Μετέδωσε επίσης πλάνα με πιστούς που προσεύχονται για την υγεία του προέδρου σε τεμένη της ιερής πόλης Μασχάντ (βορειοανατολικά).

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν επιβεβαίωσε αν ο 63χρονος πρόεδρος Ραϊσί επέβαινε στο ελικόπτερο, που αποτελούσε μέρος μιας συνοδείας τριών ελικοπτέρων που μετέφερε την προεδρική αντιπροσωπεία.

Δύο από αυτά προσγειώθηκαν χωρίς προβλήματα στην Ταμπρίζ, τη μεγάλη πόλη του βορειοδυτικού Ιράν, αλλά όχι και εκείνο στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ήταν ανάμεσα στους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο, όπως και ο κυβερνήτης της επαρχίας και ο κύριος ιμάμης της περιοχής.

Το πρακτορείο πρόσθεσε πως "τουλάχιστον 20 συνεργεία διάσωσης με πλήρη εξοπλισμό, κυρίως drones και σκυλιά διάσωσης" "έχουν σταλεί στο σημείο".

Ο αντιπρόεδρος, Μοχαμάντ Μοκμπέρ, αναχώρησε από την Τεχεράνη προς το τέλος του απογεύματος για την Ταμπρίζ συνοδεία πολλών υπουργών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Το πρακτορείο πρόσθεσε πως "τουλάχιστον 20 συνεργεία διάσωσης με πλήρη εξοπλισμό, κυρίως drones και σκυλιά διάσωσης" "έχουν σταλεί στο σημείο".

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε προσευχές για την ασφάλεια του προέδρου Ραϊσί.

Ο 63χρονος Ραϊσί εξελέγη πρόεδρος με τη δεύτερη προσπάθεια το 2021 και αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του έδωσε εντολή για αυστηροποίηση των νόμων περί ηθικής, επέβλεψε την αιματηρή καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και κράτησε σκληρή στάση στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τις διεθνείς δυνάμεις.

Πολλοί θεωρούν πως φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το Associated Press έκανε λόγο νωρίτερα για «αναγκαστική προσγείωση» ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της χώρας, Εμπραχίμ Ραΐσι.

Το ελικόπτερο προέβη σε «σκληρή προσγείωση», αναφέρει η κρατική τηλεόραση χωρίς όμως να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το Associated Press, διασώστες προσπαθούν να προσεγγίσουν ένα ελικόπτερο, που ενεπλάκη σε «περιστατικό» ενώ ταξίδευε με κομβόι, ενώ το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν έκανε «αναγκαστική προσγείωση», συμπληρώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Ωστόσο, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε σε πρώτη φάση ότι το ελικόπτερο προσγειώθηκε λόγω ομίχλης και ότι η συνοδεία του προέδρου συνέχισε προς τον προορισμό της οδικώς. Αποδίδει μάλιστα τα περί ατυχήματος σε φημολογία του διαδικτύου.



Η αρχική ανάρτηση του FARS συνοδεύθηκε και από μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο Ραΐσι να αποβιβάζεται από το ελικόπτερο που έχει προσγειωθεί σε χωράφι, αν και φαίνεται να πρόκειται για φωτογραφία αρχείου.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά το FARS κατέβασε την ανάρτηση και δημοσίευσε μία άλλη με ένα βίντεο που δείχνει διασώστες να σπεύδουν στο σημείο της πτώσης.


Νωρίτερα, ανάμεσα στους επιβαίνοντες φαίνεται να βρίσκεται και ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το ελικόπτερο φαίνεται να κατέπεσε στο ανατολικό Αζερμπαϊτζάν είχε μεταδώσει προηγουμένως η κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με την Teheran Times, στα τρία ελικόπτερα επιβαίνουν υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Ένα εκ των τριών αγνοείται

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.