Σύμφωνα με το ertnews.ge:
Τέλος στις φήμες περί ανασχηματισμού βάζουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι παρά τη σχετική συζήτηση, ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ούτε πριν ούτε μετά την ΔΕΘ. O Βασίλης Κικίλιας, επίσης, κλείνει οποιοδήποτε σενάριο παραίτησής του, λέγοντας ότι δεν θα φυγομαχήσει. «Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο» διαμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η πλήρης στήριξη των πληγέντων από τις φονικές πλημμύρες, αλλά και οι απαραίτητες αλλαγές στις κρίσιμες -για τη λειτουργία του κράτους- δομές, επισημαίνουν αρμόδιες πηγές.
Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Προφανώς και αξιολογούνται όλοι καθημερινά. Αξιολογούμαστε όλοι καθημερινά, σε σχέση με το τι είχαμε πει και το τι κάνουμε. Αυτό είναι μία διαρκής διαδικασία. Είδαμε το μεγαλύτερο φυσικό φαινόμενο που έχει συναντήσει η χώρα μας, άρα οφείλουμε να κινούμαστε ακόμα πιο γρήγορα, όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά και προφανώς να εντοπίζουμε τι άλλο πρέπει να γίνει για να γινόμαστε καλύτεροι».
Τα βλέμματα στρέφονται στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στους παραγωγικούς φορείς, το Σάββατο στη ΔΕΘ, με τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι συνεχείς και για το διαχειριστικό κομμάτι της επούλωσης των πληγών που προκάλεσε η βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία.
Οι βασικές προτεραιότητας που συζητήθηκαν στη σύσκεψη -μέσω τηλεδιάσκεψης- υπό τον Πρωθυπουργό, στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ήταν:
-Τα άμεσα ζητήματα δημόσιας υγείας
-Η απάντληση των υδάτων από τις πληγείσες περιοχές
-Η πρόσβαση και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και
-Η κρατική αρωγή
Την ίδια στιγμή, το δικό του «φρένο» στη φημολογία των τελευταίων ωρών ότι -μετά τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη–επίκειται η δική του παραίτηση, έβαλε ο Βασίλης Κικίλιας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα το 2014 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν φυγομάχησα ως υπουργός Υγείας, διαχειριζόμενος την πανδημία. Και τώρα, στις μεγαλύτερες πλημμύρες που έχει βιώσει η χώρα για δεκαετίες. Φυσικά, ο διορισμός και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστικό προνόμιο του κ. Πρωθυπουργού.
Ο Β. Κικίλιας που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης αρχικά με τις πυρκαγιές και κατόπιν με τις πλημμύρες, έδωσε τις δικές του απαντήσεις σχετικά με την κατάσταση που παρέλαβε στην Πολιτική Προστασία από τον προκάτοχό του, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος αντικατέστησε τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο Υπουργείο Ναυτιλίας.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Κικίλιας, τόνισε πως: Έχω ήδη εκκινήσει με τους συνεργάτες μου αυτόν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση. Την αξιοποίηση του προγράμματος «Αιγίς», που αυτή τη στιγμή έχει απορρόφηση 1%, εκεί το παρέλαβα.
Το 112 οφείλει να αναβαθμιστεί. Οφείλουμε να έχουμε ραντάρ που δεν έχουμε, μετεωρολογικούς σταθμούς.. έξυπνα συστήματα εναέριας παρακολούθησης».
«Δεν τίθεται ζήτημα αντικατάστασης του Βασίλη Κικίλια», διαμηνύουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι το θέμα έχει κλείσει.
Μιλώντας στα Parapolitika FM, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, είπε πως: «Δεν απαντά η Κυβέρνηση σε μία συνέντευξη ενός Υπουργού της που και αυτός και όλη η υπόλοιπη ομάδα των ανθρώπων… οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, αυτό το καλοκαίρι δίνουν τις πιο δύσκολες μάχες. Αν κάθε φορά που γράφονταν αυτά, γίνονταν, τότε θα είχαμε ανασχηματισμό κάθε ένα μήνα και εκλογές κάθε έξι μήνες».
Το επίκεντρο πλέον μεταφέρεται, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, το Σαββατοκύριακο και στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, με κυβερνητικά στελέχη να σημειώνουν ότι στην προμετωπίδα των παρεμβάσεων θα βρεθεί η αναμόρφωση της λειτουργίας του κράτους, αλλά και τα μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών.
Τα σενάρια για ανασχηματισμό
Τα τελευταία 24ωρα η συζήτηση περί ανασχηματισμού είχε φουντώσει, με τα σενάρια για το πότε θα γίνει να διαδέχονται το ένα το άλλο και σημείο αναφοράς χρονικά την ΔΕΘ και πρόσωπο-κλειδί τον Βασίλη Κικίλια.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτίμησαν ότι η συζήτηση αυτή ουσιαστικά αναδεικνύει ως πρωταρχικό ένα θέμα, που δεν αποτελεί το μείζον για την κυβέρνηση αυτή την ώρα, δηλαδή το θέμα των προσώπων.
Κι αυτό την ώρα, που ο κρατικός μηχανισμός επιχειρεί να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλία και ο Πρωθυπουργός έχει κεντρικό στόχο να ανέβει στην Θεσσαλονίκη και από εκεί να παρουσιάσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για μια σειρά θεμάτων, που αφορούν στην πολιτική προστασία, τις υποδομές, τη λειτουργία των κρατικών δομών και την μέγιστη αποτελεσματικότητά τους.
Έτσι, σήμερα, οδηγηθήκαμε στην κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί ανασχηματισμού, «ούτε πριν, ούτε μετά την ΔΕΘ» έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα Κικίλια».
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού, γενικά; Θα περιμένουμε να το δούμε στην πράξη, υπενθυμίζοντας απλώς ότι ο κ. Μητσοτάκης δε συνηθίζει να λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ και ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.