Συνάντηση διάρκειας σχεδόν μισής ώρας είχε στον Λευκό Οίκο ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόσεφ Μπάιντεν μέσα σε θερμό, εγκάρδιο κλίμα.
Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ήταν η εισβολή του Πατριαρχείου της Μόσχας στην κανονική εκκλησιαστική Δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η ιεραποστολή του Πατριάρχη στην Αφρική και οι δυσκολίες της, ενώ υπογράμμισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος ότι ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός Πρόεδρος έδειξε το έντονο ενδιαφέρον του όχι μόνο για το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική που απευθύνεται στους δοκιμαζόμενους ανεξάρτητα από το Θρήσκευμά τους αλλά και για εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας δια του Μετοχίου που ίδρυσε στην Αφρικανική Ήπειρο. Σημειώνεται ότι η εισπήδηση του Πατριαρχείου της Μόσχας στην Αφρική έγινε ως αντίποινα για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας από τον πατριάρχη Θεόδωρο. Ο Πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι Ελληνοναμερικανικές σχέσεις, η θρησκευτική ελευθερία, βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της συνάντησης του Πατριάρχη Θεόδωρου με τον Τζο Μπάιντεν.
Ο Πατριάρχης Θεόδωρος απένειμε στον Πρόεδρο Μπάιντεν τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου, την ύψιστη τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ευχαριστώντας τον για την συνεχή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ ως Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου και αναφέρθηκε με τα πιο θερμά λόγια για τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον οποίο χαρακτήρισε ως άνθρωπο της πίστης. Επίσης, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την αγάπη που τρέφει προς την Εκκλησία του Απόστολου Μάρκου αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο για την αμέριστη υποστήριξη που του προσφέρει.
«…μιλήσαμε όχι μόνο για την εισβολή στην Ουκρανία αλλά και για την εισβολή από μία άλλη εκκλησία στο δικό μου Πατριαρχείο. Όμως, θα ήθελα να πω ότι εκφράσαμε την μεγάλη μας ευγνωμοσύνη γιατί οι ΗΠΑ αγαπούν και βοηθούν την πατρίδα μας την Ελλάδα αλλά και τα δίκαια για το νησί μας, την Κύπρο. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην προσωπική ζωή του και το πώς από τα μικρά του χρόνια η μητέρα του τον δίδαξε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Κουβεντιάσαμε με πόση προσοχή παρακολουθεί τα προβλήματα στην Αφρική, τα οποία γνωρίζει πολύ καλά διότι είχε έρθει πολλές φορές στη Νότιο Αφρική, είχε υπηρετήσει σε χώρες της Αφρικής. Και μας διαβεβαίωσε ότι είναι κοντά στο έργο μας και είναι κοντά στην πατρίδα μας την Ελλάδα και στα (εθνικά) δίκαια. Επίσης, ως πατριάρχης της Αιγύπτου ευχαρίστησα τον δικό μας Πρόεδρο τον Σίσι που εργάζεται για τη συμφιλίωση των λαών μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών και προσκάλεσα τον πρόεδρο της Αμερικής να έλθει κοντά μας στην Αίγυπτο για να μας βοηθήσει όπως κάνει πάντα για τα δίκαια σε όλο τον πλανήτη γιατί είμαστε μία μικρή γειτονία», είπε ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου εξερχόμενος από το Λευκό Οίκο, σε κοινές δηλώσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, σύμφωνα με το orthodoxianewsagency.gr.
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τόνισε ότι «η Αμερική είναι ένας φάρος θρησκευτικής ελευθερίας και δημοκρατίας και υποστηρίζει αυτές τις αξίες παντού, σε όλον τον κόσμο, είτε είναι στην Ουκρανία είτε είναι στην Αφρική, όπου μία αδελφή εκκλησία, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, υποφέρει από την εισβολή μίας αδελφής ορθόδοξης κατά τα άλλα εκκλησίας, η οποία δυστυχώς δεν συμπεριφέρεται ούτε ως αδελφή ούτε ως ορθόδοξη ούτε ως εκκλησία. Μακαριότατε, όχι μόνο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά ολόκληρος ο αμερικανικός λαός και ασφαλώς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, με πρώτο τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Βαρθολομαίο, βρισκόμαστε στο πλευρό της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας. Και οι δύο αυτοί κορυφαίο θεσμοί της Ορθοδοξίας, ο πρώτος θρόνος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ο δεύτερος θρόνος, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, έχουν άρρηκτους δεσμούς που κανείς δεν μπορεί να τους διασπάσει και σήμερα είδαμε άλλο ένα δείγμα αυτής της σύμπνοιας, της ομόνοιας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο προκαθημένων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Μπάιντεν ο Πατριάρχης Θεόδωρος είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου όπως τον σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου Στιβ Ντορουσέρι, αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας και τμηματάρχες για την Ουκρανία και Ρωσία και την Αφρική.
Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, συνοδευόμενος και από τους Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιο, και Μέμφιδος κ. Νικόδημο, μετέβη στο State Department όπου συναντήθηκε με τον πρέσβη για θέματα θρησκευτικής ελευθερίας Rashad Hussain.
Πριν από την συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Μπάιντεν ο Πατριάρχης είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου όπως τον σύμβουλο του Προέδρου Στιβ Ντορουσέρι, αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας υπεύθυνοι για την Ουκρανία και Ρωσία και την Αφρική, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ekirikas.com.
Τη συνάντηση δημοσιοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ελπιδοφόρος με μήνυμά του στο τουίτερ.