ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παππά με τους παραγωγικούς φορείς της Β. Ελλάδας: «Λύσεις όπως το FlyOver είναι το game over της κοινής λογικής» (φωτ.)

Γιάννης Γκουμάκης14 Σεπτεμβρίου 2024

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο διογκώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, χωρίς η κυβέρνηση της ΝΔ να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης του παρουσίασε στους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας ο Νίκος Παππάς.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη Θεσσαλονίκη και στο πως αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία «πειραματίζονται» στις πλάτες των πολιτών της πόλης.

Τα έργα καθυστερούν από το 2019

«Η χώρα από το 2019 βιώνει μία πρωτοφανή ανισοκατανομή των πόρων που ενώ υπάρχουν και θα μπορούσαν αν μεταμορφώσουν τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα, βλέπουμε μία μεθοδευμένη καθυστέρηση. Η κυβέρνηση μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη σε ένα μεθοδευμένο πείραμα. Η Θεσσαλονίκη μιλά έχει θέση αλλά η κυβέρνηση κωφεύει», σημείωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη όπου όπως σημείωσε «συντελείται ένα νεοφιλελεύθερο» πείραμα ενώ έργα καίριας σημασίας όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ και του στρατοπέδου Γκόνου έχουν καθυστερήσει υπερβολικά αλλά όχι τυχαία.

«Λύσεις τύπου FlyOver είναι το game over της κοινής λογικής», επεσήμανε ο κ. Παππάς κάνοντας κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Ταμείο Ανάκαμψης πάει στους λίγους

Το γεγονός πως μόνο επτά μικρές επιχειρήσεις έγιναν δικαιούχοι του Ταμείου Ανάκαμψης φωτογράφισε επίσης ο κ. Παππάς ο οποίος είπε πως οι επιχειρήσεις αυτές έγιναν δικαιούχοι 25 εκατομμυρίων. «Υπάρχει ένας μηχανικός ο οποίος μεθοδευμένα συγκεντρώνει τα διαθέσιμα κονδύλια για λίγους» ανέφερε.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει το χαράτσι από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μέχρι τον Ιούνιο το υπερπλεόνασμα ήταν στο ύψος των 4 δισ. «Θα πρέπει με βάση την πορεία των δημοσιονομικών να ανακαλέσουν τη χαράτσι από τους ελεύθερους επαγγελματίες στην κυβέρνηση», τόνισε

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ η Θεσσαλονίκη έχει χαρακτήρα πόλης πρωτεύουσας προσθέτοντας «αποδείξαμε στην δική μας διακυβέρνηση ότι δρομολογήθηκαν έργα και ατζέντα Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς από το 2019 η χώρα βιώνει μια ανισοκατανομή των πόρων. Πόρων που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Βλέπουμε μία μεθοδευμένη υπερσυγκέντρωση σε λίγους παίκτες της αγοράς», συμπλήρωσε.


Ιδιωτικό χρέος

Ο Ν. Παππάς θα παρουσιάσει στοιχεία για το συνολικό ιδιωτικό χρέος (νοικοκυριών και επιχειρήσεων), το οποίο έχει αυξηθεί πάνω από 10% από το 2019. Και θα παραθέσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίες έχουν ως εξής:

I. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

Θέσπιση υποχρεωτικής αποδοχής της ρύθμισης από μέρους των servicers και των funds κατ’ ελάχιστον για τους ευάλωτους τους οφειλέτες.

II. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

Αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, υπολογίζοντας τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης όπως αυτές προσδιορίζονται από τους επίσημους δείκτες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προσαυξημένες τουλάχιστον σε ποσοστό από 50% κατ’ ελάχιστον.

Απροστάτευτη η Α' Κατοικία

Καθορισμός κριτηρίων για δυνατότητα σταδιακής διαγραφής του χρέους, τουλάχιστον για τους δανειολήπτες που έχουν περιέλθει σε μακρά περίοδο ευαλωτότητας, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αυτόματα και τη ρευστοποίηση της κύριας κατοικίας αυτών

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.