ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συνάντηση Τζιτζικώστα - Δερμεντζοπούλου με την πρέσβειρα του EyeHarp Μαρία Βαρσαμά για την ενίσχυση του προγράμματος στα σχολεία της ΠΚΜ

MakThes Team09 Απριλίου 2024

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα είχε η Πρέσβειρα του EyeHarp στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, Δρ. Βαρσαμά Μαρία, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνας Δερμεντζοπούλου. Το κάλεσμα του Περιφερειάρχη στην Πρέσβειρα του EyeHarp αποσκοπούσε στην ενημέρωση του σχετικά με τις δράσεις του EyeHarp, του πρώτου μουσικού οργάνου που παίζεται με τα μάτια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Δρ. Βαρσαμά ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη και την Αντιπεριφερειάρχη, πρωτίστως, για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία πρωτοστατεί σε Πανελλαδικό επίπεδο για τις δράσεις που υλοποιούνται αναφορικά με την κοινωνική και εκπαιδευτική συμπερίληψη.

Το 2021, υλοποιήθηκε η πρώτη συναυλία, με συμμετοχή μουσικού με σπαστική τετραπληγία, με τίτλο «Όταν τα μάτια παίζουν μουσική», στη Θεσσαλονίκη και αποτέλεσε το κίνητρο ώστε η Δρ. Βαρσαμά να σχεδιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση του EyeHarp στη δημόσια εκπαίδευση. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας αποτέλεσε την πρώτη περιφέρεια που ενέκρινε το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το μουσικό όργανο EyeHarp δημιούργησε ο Δρ. Ζαχαρίας Βαμβακούσης και αποτελεί παγκόσμια καινοτομία.

Ο Περιφερειάρχης, δήλωσε ενθουσιασμένος για τις δυνατότητες που παρέχει το συγκεκριμένο εναλλακτικό ψηφιακό μουσικό όργανο στους να ανθρώπους οι οποίοι έχουν κινητικές αναπηρίες. Η Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε την Δρ. Βαρσαμά για τις δράσεις της Περιφέρειας που στοχεύουν στην κοινωνική συμπερίληψη όλων των ατόμων, οι οποίες έχουν κατά πλειοψηφία αθλητικό προσανατολισμό αλλά και η μουσική αποτελεί μέρος της κοινωνικής πολιτικής που ακολουθούν.

Η Πρέσβειρα του EyeHarp πρότεινε στο πλαίσιο της συνάντησης τη σύναψη ενός συμφώνου συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το EyeHarp, διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι όλοι οι μαθητές που φοιτούν στα δημόσια σχολεία των 7 Νομών της Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούν να μάθουν μουσική, να συμμετέχουν σε σχολικές εορτές και συναυλίες, αυξάνοντας τις ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και ένταξη τόσο στο εκπαιδευτικό όσο και στο ευρύτερο συγκείμενο.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε την αμέριστη στήριξη των δράσεων του EyeHarp ενώ συζήτησε με την Δρ. Βαρσαμά πιθανές εναλλακτικές εκπαιδευτικές πρακτικές για την εξέλιξη της επικοινωνίας μέσω της αξιοποίησης των νέων ψηφιακών μέσων εναλλακτικής επικοινωνίας στην ανάγνωση, τη γραφή και τη δημιουργία ευκαιριών συμμετοχής. Τόσο ο ίδιος όσο και η Αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη την Πρέσβειρα του EyeHarp για το έργο της στην εκπαιδευτική και κοινωνική συμπερίληψη αλλά και για τον συντονισμό της επερχόμενης συναυλία της 15ης Απριλίου, με τίτλο «Σμίγοντας τον Κόσμο – Ένα σχολείο μια αγκαλιά», που αποτελεί διοργάνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.