ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σύνδεσμοι οπαδών: Πόσοι λειτουργούν νόμιμα, ποια δικαιολογητικά απαιτούνται και γιατί οι ΠΑΕ είναι συνυπεύθυνες για τα φαινόμενα βίας

MakThes Team13 Φεβρουαρίου 2022

Ρεπορτάζ Νίκος Παππάς, Βασίλης Μόσχου

Η ενστικτώδης αντίδραση της εκάστοτε κυβέρνησης στα ακραία φαινόμενα βίας φέρνει στο κάδρο των ευθυνών τους συνδέσμους φιλάθλων και στο μικροσκόπιο τη νόμιμη ή μη λειτουργία τους. Το διάστημα που ακολούθησε τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες ελέγχους σφραγίζοντας συνδέσμους στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Ήπειρο.

Η αιτία του «λουκέτου» είναι πως οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι λειτουργούσαν παράνομα, αφού δεν είχαν την έγκριση της ΕΛ.ΑΣ. και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Το καθεστώς λειτουργίας των συνδέσμων

Αξιοσημείωτο είναι πως για το κράτος, κάθε αθλητικός σύλλογος διαθέτει αποκλειστικά έναν σύνδεσμο φιλάθλων και όλοι οι υπόλοιποι θεωρούνται παραρτήματα. Έτσι, στη χώρα λειτουργούν νόμιμα 12 σύνδεσμοι, που μαζί με τα παραρτήματα φτάνουν περίπου τους 200.

Τον πραγματικό αριθμό των αναγνωρισμένων από το κράτος συνδέσμων τον γνωρίζει μόνο η αστυνομία, η οποία έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση του φακέλου. Κάπως έτσι εξηγείται και το γεγονός πως η λίστα του μητρώου της ΓΓΑ έχει να ενημερωθεί από το 2019.

Η διαδικασία για την άδεια λειτουργίας

Για να αποκτήσει ένας σύνδεσμος νόμιμη άδεια λειτουργίας, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του συλλόγου (ερασιτεχνικού σωματείου ή ΠΑΕ). Στη συνέχεια, συγκεντρώνονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο φάκελος κατατίθεται στο Τμήμα Λεσχών Φιλάθλων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

- Πρόσφατο πιστοποιητικό εγγραφής στο βιβλίο σωματείων του οικείου Πρωτοδικείου.

- Καταστατικό εναρμονισμένο με τις διατάξεις των ν. 2725/1999 και 4326/2015.

- Απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου (ερασιτεχνικό σωματείο ή ΠΑΕ), με τα οποία ορίζεται ο εκπρόσωπος για την εποπτεία και έλεγχο του συνδέσμου.

- Πρακτικό γενικής γυνέλευσης κατά την οποία εκλέχθηκε το διοικητικό συμβούλιο.

- Πρακτικό συγκρότησης του δ.σ. σε σώμα.

- Κατάσταση με τις ακριβείς και πλήρεις διευθύνσεις κατοικίας των μελών του δ.σ.

- Επίσημο αντίγραφο του μητρώου μελών.

- Υπεύθυνη δήλωση για το αν ο σύνδεσμος διαθέτει παραρτήματα και ποια είναι αυτά.

- Αντίγραφο ποινικού μητρώου των μελών του δ.σ.

- Υπεύθυνη δήλωση των μελών ότι δεν εκτίουν ποινή που τους έχει επιβληθεί.

- Βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας.

Εάν έχουν κατατεθεί σωστά όλα τα έγγραφα, το αρμόδιο τμήμα της ΓΓΑ παρέχει βεβαίωση λειτουργίας, όμως η τελική έγκριση δίνεται από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής στην οποία εδρεύει ο σύνδεσμος.

Η αστυνομία ζητάει να της προσκομιστούν συγκεκριμένα στοιχεία, που αφορούν πρακτικά θέματα, όπως διευθύνσεις και τηλέφωνα του συνδέσμου και των μελών του δ.σ., στοιχεία εκμισθωτή των γραφείων και δηλωμένο μισθωτήριο στην εφορία.

Κατόπιν, η αστυνομία δίνει την τελική έγκριση για τη λειτουργία του συνδέσμου.

Η αντικειμενική ευθύνη των ΠΑΕ

Στα δικαιολογητικά που απαιτούνται, προστίθεται και η ετήσια ανανέωση της συναίνεσης της ομάδας για τη λειτουργία κάθε συνδέσμου και ακριβώς αυτό είναι που αναδεικνύει την ευθύνη ΠΑΕ και ερασιτεχνικών συλλόγων στο θέμα της ανοχής φαινομένων οπαδικής βίας.

Τη στιγμή που οι ΠΑΕ της Super League διαμηνύουν στην κυβέρνηση πως δεν έχουν καμία πρόθεση να έχουν επιτελικό ρόλο στον έλεγχο της νομιμότητας των συνδέσμων, έχουν ήδη βάλει το λιθαράκι τους στη διαιώνιση φαινομένων χουλιγκανισμού με την προστασία που παρέχουν σε πυρήνες οπαδικής βίας.

Οι σύνδεσμοι υποχρεούνται βάσει του ν. 2725/1999 να καταθέτουν πλήρη στοιχεία στη ΓΓΑ από την 1η Ιουλίου μέχρι την 20ή Αυγούστου κάθε έτους και ανάμεσα στα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβάνεται η συναίνεση των σωματείων.

Όπως είπε στο makthes.gr ο ΓΓΑ Γιώργος Μαυρωτάς, «δεν γίνεται από τη μία οι ΠΑΕ να θέλουν τους οργανωμένους οπαδούς για να εξασφαλίζουν μία ‘καυτή’ έδρα και από την άλλη να αποποιούνται των ευθυνών τους για τον έλεγχο των συνδέσμων».

Σημειωτέον, ότι σύμφωνα με το άρθρο 41Γ του ν. 2725/99, «απαγορεύεται η διάθεση εισιτηρίων σε συνδέσμους φιλάθλων που δεν είναι αναγνωρισμένοι κατά τον παρόντα νόμο».

Επομένως, πριν ψηφιστούν νέοι νόμοι για την πάταξη της βίας, καλό θα ήταν να εφαρμοστούν οι ήδη ισχύοντες.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.