Σε επαγρύπνηση βρίσκονται αυτό το διάστημα επιστήμονες και υγειονομικοί φορείς, παρότι η όχληση από τα κουνούπια δεν είναι πολύ έντονη, παρά μόνο σε κατά τόπους σημεία, όπως τα πάρκα και άλλες πράσινες εκτάσεις, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου. Σε αυτό συμβάλουν οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες από τις αναμενόμενες, γεγονός που κατά τους επιστήμονες επιβραδύνει την κυκλοφορία του ιού.
Με δεδομένο όμως ότι ο ιός του Νείλου είναι απρόβλεπτος, και δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί τους μήνες του καλοκαιριού, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας άρχισε εγκαίρως, από τις 6 Απριλίου, τους ψεκασμούς στο νομό Θεσσαλονίκης και κλιμακωτά στους υπόλοιπους έξι.
Αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr o εκπρόσωπος της εταιρείας Οικοανάπτυξη, που υλοποιεί το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, Δρ. Σπύρος Μουρελάτος, στα πεδία βρίσκονται 30 συνεργεία, από το σύνολο των 40, που πραγματοποιούν καθημερινά επίγειους ψεκασμούς σε όλους τους χώρους όπου προβλέπεται.
«Το πρόγραμμα εξελίσσεται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες με επίγειους ψεκασμούς σε όλα τα υγροτοπικά συστήματα. Στο νομό Θεσσαλονίκης, τα συνεργεία ψεκάζουν σε παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής πλευράς, όπως ο δήμος Θερμαϊκού και δυτικά στην περιοχή του δυτικού παράκτιου μετώπου , πέριξ του δήμου Δέλτα, όπου μεταξύ άλλων αναπτύσσονται ορυζώνες» ανέφερε ο κ. Μουρελάτος.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα γίνουν ψεκασμοί και σε αστικούς χώρους από τον Ιούνιο, καθώς και σε φρεάτια των 32 μεγάλων πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας, που όπως είπε, είναι κατεξοχήν εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών, σε πάρκα και πράσινες εκτάσεις, εγκαταλειμμένες ή μη, σε νεκροταφεία και σε αύλειους χώρους νοσοκομείων και άλλων υγειονομικών εγκαταστάσεων.
Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για το ιό του Νείλου
Αναφερόμενος στο ιό του Δυτικού Νείλου και το διάστημα κατά το οποίο υγειονομικές αρχές και πολίτες θα πρέπει να τεθούν σε επιφυλακή, ο κ. Μουρελάτος είπε πως ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίζεται κυρίως τον Ιούνιο. «Θα μας απασχολήσει τότε, ωστόσο έχουμε ήδη αναπτύξει ειδικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την μετάδοση του ιού και μπορούμε να κάνουμε αξιολόγηση του κινδύνου». Είπε μάλιστα πως το σύστημα πρόγνωσης κινδύνου για τον ιό του Δυτικού Νείλου, στην Κεντρική Μακεδονία, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές Μαΐου, Ειδικότερα, το σύστημα χρησιμοποιεί τα δεδομένα πεδίου που συλλέγονται συστηματικά από δειγματοληψίες προνυμφών αλλά και ακμαίων κουνουπιών, από ένα σταθερό δίκτυο 60 θέσεων σύλληψης ακμαίων ανά δυο εβδομάδες.
Σημείωσε ακόμη πως επειδή τα είδη των κουνουπιών που μεταδίδουν ασθένειες, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, αναπαράγονται εντός του Ιουνίου, ο σχετικός προγραμματισμός δράσεων προβλέπει την εντατικοποίηση των παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Σύμφωνα πάντως και με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ από τα κέντρα αναφοράς σε όλη τη χώρα οι μετρήσεις που γίνονται καθημερινά σε ζώα δείκτες, όπως π.χ κουνούπια, περιστέρια, κ.α δείχνουν πολύ χαμηλή κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ σε όλη τη χώρα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα σε ζώο ή και σε άνθρωπο.