Πρωτότυπες εργασίες που συγκροτούν το αποτέλεσμα μελέτης που έχει προκύψει από την έρευνα ανέκδοτων πηγών και που αποτελούν πρωτότυπες αναγνώσεις δευτερογενών πηγών της περιόδου, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό στο διήμερο διαδικτυακό Συνέδριο με τίτλο «Νέοι ιστορικοί του ΑΠΘ για το 1821».
Το συνέδριο που εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού έτους 2021 για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αρχίζει σήμερα και το κοινό μπορεί να το παρακολουθήσει δωρεάν στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΑΠΘ.
Δεκατέσσεριες νέοι ερευνητές του ΑΠΘ, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και νέοι διδάκτορες, θα παρουσιάσουν τις πρωτότυπες εργασίες τους με τους διοργανωτές να δίνουν ερευνητικό βήμα σε νέους ιστορικούς οι οποίοι θα αναδείξουν ερευνητικά άγραφες πτυχές αρχειακού υλικού της περιόδου.
Η επιλογή νέων ιστορικών του ΑΠΘ, αντί των καθηγητών, είναι στοχευμένη, όπως εξηγεί στο Makthes.gr ο Βασίλης Γούναρης, καθηγητής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ αλλά και της Επιτροπής ΑΠΘ για το 1821.
«Η πρωτοβουλία μας είχε ως βασικό σκοπό να στραφούμε σε ένα κεφάλαιο της ιστορικής έρευνας όχι μέσα από καθηγητές, μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου, αλλά μέσα από μεταπτυχιακούς φοιτητές, τους νέους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες. Πρόκειται για τα αποτελέσματα ερευνητικού έργου δεκατεσσάρων νέων ιστορικών, το οποίο εκπονήθηκε με την ευγενική στήριξη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, στο πλαίσιο των δράσεων της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», προκειμένου να ενισχύσει τη στοχευμένη έρευνα πεδίου. Το έργο εποπτεύθηκε από Καθηγητές του ΑΠΘ, από τα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ».
Ο κ. Γούναρης, με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής του ΑΠΘ για το 1821, είχε μιλήσει στην παρουσίαση του προγράμματος για το χρέος που έχει το ΑΠΘ να διοργανώσει εκδηλώσεις τιμής, λέγοντας πως «ό,τι είμαστε και δεν είμαστε όλοι μας (άνθρωποι, θεσμοί, ιδέες, χώρος), οφείλεται σε αυτήν την Επανάσταση. Και ο εορτασμός αυτός δεν μπορεί παρά είναι συλλογικός». Σε ερώτηση του Makthes.gr για τα συναισθήματα που γεννιούνται στον ίδιο, ως ιστορικός, να αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής του ΑΠΘ για τις εκδηλώσεις για το 1821, αναφέρεται στην ιστορική υπόσταση αυτών των εκδηλώσεων , γνωρίζοντας ο ίδιος καλύτερα πως το πανεπιστήμιο με τις δράσεις του παράγει δημόσια ιστορία. Όπως λέει, ως ιστορικός γνωρίζει ότι «αυτά τα πράγματα τα οποία λέμε, τα οποία επιλέγουμε να πούμε, πολύ σύντομα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης για το πως προσλαμβάνει η δημόσια ιστορία το 1821. Άλλωστε και στο συνέδριο τρεις παρουσιάσεις έχουν ως επίκεντρο τους εορτασμούς του 1821, μια από αυτές τους εορτασμούς στο ΑΠΘ. Έχω πλήρη επίγνωση ότι αυτά που λέμε, όσα γράφονται στις εφημερίδες, οι ομιλίες που θα εκφωνηθούν θα γίνουν αντικείμενο έρευνας, η οποία θα ξεκινήσει πολύ συντομότερα από ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Από τη μια πλευρά οφείλω ως πρόεδρος και συντονιστής να ανταποκριθώ με τον καλύτερο τρόπο στην ευθύνη που μου ανέθεσε το πανεπιστήμιο, από την άλλη ως ιστορικός συναισθάνομαι την ευθύνη αυτών των επιλογών. Θα σας έλεγα πως έχω κάποια αμηχανία, καθώς αντιλαμβάνομαι πως μέσα από τις πρωτοβουλίες που υλοποιούμε, παράγουμε δημόσια ιστορία σε τέτοια έκταση».
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν σήμερα, Παρασκευή 26 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα με δυο θεματικές ενότητες και θα ολοκληρωθεί αύριο το πρωί στις 10 με τις υπόλοιπες δυο Συνεδρίες και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα μεταδοθούν διαδικτυακά από τον σύνδεσμο https://www.auth.gr/video/28981 και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.