ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η μετεξέλιξη του κόμματος και τα εμπόδια

Ιάσων Μπάντιος10 Απριλίου 2022

Κρίσιμες για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι οι επόμενες ημέρες καθώς την Πέμπτη ξεκινά το 3ο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα και την πολιτική στόχευση για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι εναρκτήριες ομιλίες και οι χαιρετισμοί, την Παρασκευή και το Σάββατο οι ομιλίες των συνέδρων και την Κυριακή οι ψηφοφορίες. Παράλληλα με την κεντρική διαδικασία θα πραγματοποιηθούν και θεματικές προγραμματικές συναντήσεις στον χώρο του Συνεδρίου.

Τους τελευταίους μήνες είναι σε εξέλιξη η εσωκομματική διαδικασία προετοιμασίας για το Συνέδριο, με αρκετές ζυμώσεις, συζητήσεις και εντάσεις, οι οποίες θωρούνταν αναμενόμενες για όσους γνωρίζουν τις εσωτερικές ισορροπίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εσωτερικές ισορροπίες που απ’ ότι φαίνεται θα αλλάξουν τις επόμενες ημέρες, καθώς η μαζική εγγραφή μελών τα προηγούμενα χρόνια αλλά και η πολιτική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και των προεδρικών στελεχών να ανοίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την κεντροαριστερά δημιουργεί νέους συσχετισμούς.

Στις τριήμερες πανελλαδικές διαδικασίες εκλογής συνέδρων συμμετείχαν περισσότερα από 45.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αποτέλεσμα να εκλεγούν περισσότεροι από 5.500 σύνεδροι. Πρόκειται για εξαιρετικά μεγάλο αριθμό συμμετοχής και εκλογής συνέδρων, ωστόσο επισημαίνεται ότι το κόμμα αριθμεί περισσότερα από 60.000 μέλη, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 15.000 δεν προσήλθαν στην κάλπη.

Παράλληλα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλοντας να αναδείξουν την επιτυχημένη διεύρυνση του κόμματος τους υπενθυμίζουν ότι στο 2ο Συνέδριο το 2016 συμμετείχαν στην προσυνεδριακή διαδικασία μόλις 14.000 μέλη.

Κερδίζουν έδαφος οι προεδρικοί - Στην αντεπίθεση η Ομπρέλα

Σιγουριά και αισιοδοξία εκφράζουν τα στελέχη των προεδρικών τάσεων για την έκβαση των κρίσιμων ψηφοφοριών στο Συνέδριο. Θεωρούν σίγουρη την υπερψήφιση της πρότασης του Αλ. Τσίπρα για εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, πρόταση που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας.

Αισιόδοξοι δηλώνουν οι προεδρικοί και με δεδομένο ότι έχουν προχωρήσει σε συμφωνία για κοινή κάθοδο τους στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή, με στόχο να διαμορφωθεί μια συμπαγής πλειοψηφία που θα στηρίζει τις επιλογές Τσίπρα.

Η συμμαχία των προεδρικών τάσεων, παρά τις κόντρες στελεχών και τις κατά καιρούς διαφωνίες, έχει και την έγκριση του προεδρικού περιβάλλοντος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα πίεσαν το προηγούμενο διάστημα προς την κατεύθυνσης μιας ενιαίας στάσης της Κίνησης Μελών, της ΡΕΝΕ, των στελεχών που προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία και όσων δηλώνουν κοντά στον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο. Μένει να αποδειχθεί αν η εν λόγω σύμπραξη θα συνεχιστεί και στο μέλλον, μετά το Συνέδριο.

Αυτή η συμπαγής πλειοψηφία αποτυπώνεται και στους συσχετισμούς που σκιαγραφούνται από τους 5.500 συνέδρους, καθώς όπως σχολιάζει στέλεχος της πλειοψηφίας στη «ΜτΚ», «το 80% των συνέδρων είναι με την πλειοψηφική τάση στο κόμμα και έτσι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει από το επερχόμενο Συνέδριο επιταγή για να εφαρμόσει το πολιτικό του σχέδιο χωρίς αστερίσκους», συμπληρώνοντας πως αν το ποσοστό της τάξης του 80% μετατραπεί και σε ποσοστό πλειοψηφίας στην ΚΕ, τότε «μιλάμε για μεγάλη αλλαγή των συσχετισμών».

Στην αντίπερα όχθη η εσωκομματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι το προεδρικό μπλοκ έχει περί το 65-70% των συνέδρων και το υπόλοιπο 35-30% η Ομπρέλα και οι 53. Τα στελέχη της εσωτερικής αντιπολίτευσης βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα σε καθημερινές τηλεδιασκέψεις για να χαράξουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές απέναντι στις μεθοδεύσεις της προεδρικής πλειοψηφίας, οι οποίες όπως λένε αλλάζουν άρδην τον χαρακτήρα και την φυσιογνωμία του κόμματος.

Όλο αυτό το διάστημα τα εν λόγω στελέχη, ανάμεσα τους οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης, Π. Λάμπρου, Θ. Δρίτσας, Δ. Βίτσας κ.ά., δεν δηλώνουν κάποια διαφωνία σε σχέση με την πολιτική στόχευση και το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διαφωνούν ωστόσο με τις μεθοδεύσεις για την μετατροπή σε ένα κόμμα της κεντροαριστεράς.

Η πρόταση Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και ΚΕ

Την πρότασή του για αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση και όχι από το Συνέδριο κατέθεσε με τον πιο επίσημο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πιο συγκεκριμένα κατέθεσε τον προτεινόμενο κανονισμό εκλογής προέδρου και μελών της ΚΕ που θα τεθεί προς ψήφιση στο Συνέδριο, έκτασης πέντε σελίδων, με συγκεκριμένες αναφορές και ρυθμίσεις για την διεξαγωγή της διαδικασίας. Η υπερψήφιση της πρότασης θεωρείται δεδομένη, μιας και το σύνολο των προεδρικών τάσεων και στελεχών έχει ταχθεί υπέρ της. Την έντονη διαφωνία τους στην προτεινόμενη αλλαγή συνεχίζουν να εκφράζουν τα στελέχη της Ομπρέλας.

Το προηγούμενο διάστημα έγινε δεκτή η αλλαγή που ζήτησαν στελέχη από την περιφέρεια, και έτσι η Κεντρική Επιτροπή θα εκλέγει τα μέλη της ανά περιφέρεια. Σύμφωνα με την πρόταση Τσίπρα, η ΚΕ θα αριθμεί 300 μέλη, τα οποία διαιρούνται ανά περιφέρεια, με βάση τον γενικό πληθυσμό της κάθε μίας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την πρόταση, η Αττική θα εκλέξει 150 μέλη στην ΚΕ, η Κεντρική Μακεδονία 34, η Κρήτη 16 κ.λπ. Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή ΚΕ αναμένεται να έχουν όσοι έχουν εγγραφεί μέλη έως τις 21 Μαρτίου του 2022.

Αιχμή του δόρατος πλέον αποτελεί το εκλογικό σώμα που θα ψηφίσει για πρόεδρο. Ο Αλ. Τσίπρας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την πρόταση του και εισηγείται δικαίωμα ψήφου για εκλογή προέδρου να έχουν όσα μέλη εγγραφούν και την ημέρα των εκλογών. Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να «ανοίξει» τόσο πολύ μια εσωκομματική διαδικασία, ενώ είναι σαφές πως στόχος είναι να αναβαθμιστεί το ηγετικό προφίλ του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται να μην έχει αντίπαλο στην κάλπη.

Με την πρόταση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εισηγείται οι δύο εκλογικές διαδικασίες να γίνουν ταυτόχρονα στις 15 Μαΐου υπό την ευθύνη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που θα προκύψει από το Συνέδριο.

Η ανοιχτή εκλογική διαδικασία για την εκλογή προέδρου αλά ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση της Ομπρέλας, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν στον δρόμο προς το Συνέδριο. Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της Ομπρέλας, τέτοιου τύπου ανοιχτές εκλογικές διαδικασίες δεν συνάδουν με ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά με κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι διαφορετική. Ο Αλ. Τσίπρας θα έχει ολοκληρώσει την προσπάθεια διεύρυνσης που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019, μετά την ήττα του στις εκλογές. Πλέον μοναδικό επίδικο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι να αντιστρέψει το κλίμα στην κοινωνία και να φέρει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση. Μένει να δούμε με ποιους θα επιλέξει να το κάνει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.04.2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.