Λίγες ημέρες πριν το Συνέδριο ζητήσαμε την άποψη τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχουν αναφορά στη Θεσσαλονίκη, και συμμετέχουν/παρακολουθούν διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου θεωρείται ένα εκ των βασικών στελεχών της προεδρικής Κίνησης Μελών στην πόλη και δηλώνει στη «ΜτΚ»:
«Το Συνέδριο είναι η κορυφαία κομματική διαδικασία. Καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις που θα διαμορφώσουν την πολιτική και οργανωτική μας φυσιογνωμία, τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ένα σύγχρονο, μαζικό, αριστερό προοδευτικό κόμμα που θα αποτελέσει την πολιτική έκφραση της προοδευτικής παράταξης της χώρας. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και οι προτάσεις του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή της συλλογικής ηγεσίας μας (πρόεδρος και ΚΕ) από το σύνολο των μελών, για την υβριδική λειτουργία του κόμματος, για την ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών σε όλα τα επίπεδα και όργανα του κόμματος.
Το Συνέδριο θα αποτελέσει την έναρξη μιας διαδικασίας τομών και αλλαγών. Θα αφήσει το πολιτικό του αποτύπωμα στην πορεία για την απαραίτητη πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα και η κοινωνική πλειοψηφία. Αλλάζουμε εμείς για να αλλάξουμε την χώρα, αλλάζουμε για να επέλθει η πολιτική αλλαγή. Για την δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική προκοπή».
Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Τσιόκας συμβολίζει την διεύρυνση του κόμματος στην κεντροαριστερά, καθώς προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες του κόμματος και παρακολουθεί τις διεργασίες της προεδρικής τάσης της ΡΕΝΕ, χωρίς όμως να είναι μέλος της.
Ο κ. Τσιόκας δηλώνει στη «ΜτΚ» για το Συνέδριο: «Σε μία περίοδο που η κοινωνία αποστασιοποιείται από τις πολιτικές της κυβέρνησης, και αναζητά αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης που θα αφορά το κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λειτουργεί θετικά προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος για προτάσεις διακυβέρνησης που αφορούν τους πολίτες και όχι τους αξιωματούχους.
Η συμμετοχή των πολιτών τόσο στον διάλογο, όσο και στην εκλογή των αντιπροσώπων, δίνει με πολύ ευδιάκριτο τρόπο το πράσινο φως στον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα και στα συλλογικά όργανα του κόμματος να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κορμό της δημοκρατικής παράταξης. Υπάρχει πλέον η πλειοψηφία που το εγκρίνει και το σηματοδοτεί.
Είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει το κόμμα σε κόμμα ενεργών μελών, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αποφασίζουν και για προγράμματα και για πρόσωπα. Το Συνέδριο μπορεί πλέον να αποφασίσει τομές σε αυτή την κατεύθυνση».
Ο αναπληρωτής συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης, Μίλτος Οικονόμου, είναι το βασικό στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας και των 53 στην πόλη και επισημαίνει στη «ΜτΚ»: «Καθώς ολοκληρώθηκε το τελευταίο στάδιο της μακράς και δύσκολης προσυνεδριακής διαδικασίας με την εκλογή αντιπροσώπων για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ικανοποιητική συμμετοχή των μελών στην ψηφοφορία, ελπίζουμε, αισιοδοξούμε και θα προσπαθήσουμε οι εργασίες του υψηλότερου θεσμού του κόμματος μας να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές.
Τα μεγάλα επίδικα είναι η συγκρότηση μιας αριστερής, ριζοσπαστικής πρότασης διεξόδου από την βαθειά κρίση, στην οποία βυθίστηκε πάλι η κοινωνία μετά από δυόμισι χρόνια νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης καθώς και η επιβεβαίωση και ενδυνάμωση των ταυτοτικών χαρακτηριστικών του κόμματος μας.
Θέλουμε ένα κόμμα αριστερό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, μεγάλο που θα αποτελέσει όχι μόνον στήριγμα για τον λαό αλλά και δύναμη ανατροπής της άθλιας, ακροδεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ένα κόμμα που οι δημοκρατικές λειτουργίες που -εάν αποφασιστούν στο Συνέδριο- (εκλογή των οργάνων από το διαβουλευόμενο σώμα) θα εγγυώνται και την δημοκρατία σε όλη την κομματική ζωή. Ένα κόμμα που θα μπορέσει να εμπνεύσει την κοινωνία, ώστε να το εμπιστευτεί για την «δεύτερη φορά Αριστερά». Στο χέρι μας είναι να νικήσουμε ξανά...».
Η Γιούλη Ρανέλλα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και υπέγραψε πρόσφατα το κείμενο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στο προεδρικό μπλοκ, δεν συμμετέχουν σε κάποια οργανωμένη τάση και είναι πιο κοντά στον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Η κ. Ρανέλλα δηλώνει στη «ΜτΚ»: «Το πρώτο στάδιο της εσωκομματικής αναδιάρθρωσης του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη των κατά τόπους συνέδρων που θα εκλέξουν με την σειρά τους την ΚΕ και τον πρόεδρο του κόμματος. Το καθοριστικό στοιχείο παραμένει βέβαια πάντα η συμμετοχή για την αξιολόγηση αυτών των διαδικασιών, εξ ου και ανέγειρε αμέσως γκρίνιες, διαξιφισμούς και ενστάσεις σε επίπεδο τοπικό. Θεωρώ, ωστόσο, ότι η συμμετοχή ήταν η αναμενόμενη με βάση τον τρόπο που στήθηκε και κινήθηκε ως τέλους η προσυνεδριακή διαδικασία. Τον σχεδιασμό και τις αποφάσεις είχαν κυρίως οι εσωτερικές τάσεις και ομάδες που καθόρισαν και τον τρόπο εκλογής των συνέδρων με συμμετοχή μόνο των εγγεγραμμένων μελών του κόμματος.
Μοιραία, η τακτική αυτή επέβαλλε λίγο πολύ και τον τρόπο που έπρεπε να κινηθούμε και όσοι τασσόμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης του κόμματος με βάση το μοντέλο ενός κόμματος περισσότερου ανοικτού και εξωστρεφούς και ταυτόχρονα ενωμένου και απαλλαγμένου από τάσεις και ομαδοποιήσεις, με διαδικασίες ανοικτές και προσβάσιμες στο σύνολο της κοινωνίας. Εξάλλου, την ανάγκη για μία τέτοια αναδιάρθρωση ανέδειξε και η συμμετοχή του κόσμου στην ψηφοφορία των συνέδρων στη Θεσσαλονίκη καθώς προσήλθε κόσμος να ψηφίσει με το κίνητρο να συμμετάσχει σε μία διαδικασία όχι στενά κομματική και μηχανική αλλά αναμορφωτική και ικανή να σημάνει την ανατροπή στην εξαθλίωση και την παρακμή που βιώνουμε. Το στοιχείο αυτό συμμετοχής το παρατηρήσαμε και στην διαδικασία ανάδειξης προέδρου στο ΚΙΝΑΛ και θα φανεί ακόμη πιο έντονα στην εκλογή και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Δίνει ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη και την προσδοκία του κόσμου να πρωταγωνιστήσει με άμεσο τρόπο και όχι μέσα από τάσεις, ομάδες και κλίκες σε γενναίες και ουσιαστικές αλλαγές σε μία κρίσιμη εθνική και διεθνή χρονική συγκυρία».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.04.2022