ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος Κορυφής: Δύο στρατόπεδα στην ΕΕ για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή - Γιατί διαφωνούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες (βίντεο)

MakThes Team26 Οκτωβρίου 2023

Κομβική για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη σύγκρουση της Χαμάς με το Ισραήλ αναμένεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί αύριο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, μόνο σίγουρη δεν είναι η ενιαία στάση που θα κρατήσουν για το φλέγον θέμα το επόμενο διάστημα.

Το Associated Press αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα κράτη της ΕΕ είναι εδώ και καιρό διχασμένα ως προς την προσέγγισή τους απέναντι στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. «Η βάναυση επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία άφησε πίσω της περισσότερους από 1.400 νεκρούς, και οι δυσκολίες των αμάχων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Γάζα έχουν εντείνει τη διχόνοια», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το AP, η Αυστρία, η Γερμανία και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των κορυφαίων υποστηρικτών του Ισραήλ. «Οι ηγέτες της Αυστρίας και της Γερμανίας πήγαν στο Ισραήλ για να δείξουν αλληλεγγύη μετά την επίθεση. Η Ισπανία και η Ιρλανδία συχνά επικεντρώνονται στα δεινά του Παλαιστινιακού λαού. Η Χαμάς, από την πλευρά της, βρίσκεται στον κατάλογο τρομοκρατικών ομάδων της ΕΕ», σημειώνει το Associated Press.

«Πρόκληση για την ΕΕ»

Η πρόκληση, κατά το AP, είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της καταδίκης των επιθέσεων της Χαμάς, της υποστήριξης του δικαιώματος του Ισραήλ να αμύνεται και της διασφάλισης ότι τα δικαιώματα των αμάχων και στις δύο πλευρές προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο.

Στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής των ηγετών, το οποίο ισχυρίζεται ότι είδε το Associated Press, αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν «συνεχιζόμενη, ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων».

Στο βρετανικό BBC τονίζεται ότι «για εβδομάδες, η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πόλεμο ήταν θολωμένη με ανάμεικτα μηνύματα, διπλωματικές γκάφες και αντικρουόμενες εθνικές απόψεις για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση».

«Μετά από μέρες διαφωνίας, οι ηγέτες της ΕΕ στοχεύουν να καταλήξουν σε κοινή θέση. Το ζήτημα είναι αν θα υποστηρίξουν μια κατάπαυση του πυρός ή ανθρωπιστικές παύσεις στις μάχες», σημειώνει στο BBC.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων στο BBC τονίζεται:

  • Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν έντονα διαφορετικές απόψεις και όλα δημιουργούν μια πολύ συγκεχυμένη εικόνα.
  • Κάποιοι έχουν επιφυλάξεις σχετικά με την έκκληση για παύση των μαχών και υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιορίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
  • Η Γερμανία και άλλες χώρες δεν υποστηρίζουν την ιδέα μιας μοναδικής ανθρωπιστικής παύσης, γιατί θα ήταν πολύ κοντά στην ιδέα της κατάπαυσης του πυρός, όταν το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί από επίθεση.
  • Η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία έχουν λάβει έντονες θέσεις υποστήριξης του Ισραήλ.
  • Η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι πιο εναρμονισμένες με την παλαιστινιακή υπόθεση.
  • Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ και ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα επισκέφθηκαν το Ισραήλ την Τετάρτη.
  • Αυτές οι διαφορετικές απόψεις επεκτείνονται και στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.
  • Σε μια άκρως ασυνήθιστη κίνηση, περισσότεροι από 800 υπάλληλοι και διπλωμάτες της ΕΕ υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή επικρίνοντας την «ανεξέλεγκτη» υποστήριξή της στο Ισραήλ.

Η ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ

Στην ημερήσια διάταξη:

1. Αλλαγές στον επταετή προϋπολογισμό του μπλοκ, γνωστό ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Αναμένεται σύντομη συζήτηση σχετικά με το αν η μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ ή ξεχωριστά. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

2. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοποιήσει ομιλία στη σύνοδο, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με τις αμυντικές και πολιτικές ανάγκες, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στο δεύτερο χειμώνα.

3. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Και αύριο, οι ηγέτες θα επικεντρωθούν στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα, καθώς και στη μετανάστευση.

«Όλοι αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την ίδια ώρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι δυνατή η ανθρωπιστική πρόσβαση», είπε o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στην Σύνοδο.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.