Σήμερα το βράδυ και συγκεκριμένα στις 23:00 (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, σε μια σύντομη συνάντηση, όπως προαναγγέλλεται, με κύριο στόχο τη διατήρηση του καλού κλίματος μεταξύ των δυο χωρών και την επαναβεβαίωση του κλίματος για "ήρεμα νερά στο Αιγαίο".
Τι αναμένεται να συζητήσουν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιήσουν μία ανασκόπηση των σχέσεων και της διαδικασίας προσέγγισης, με στόχο τη συνέχιση της διαβούλευσης μέχρι την επόμενη κανονική συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να θέσει τρία κύρια θέματα: την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τους περιορισμούς στην πώληση αμυντικού υλικού μεταξύ συμμάχων και την καταδίκη του Ισραήλ για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, στη συνάντηση των δυο ηγετών, πιθανότατα παρόντες θα είναι είναι επίσης οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί τους σύμβουλοι.
Τα δύσκολα μεταφέρονται για το Φθινόπωρο, στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ , εκεί όπου θα υπάρξει συνάντησή τους με ενδεχόμενο να τεθούν επί τάπητος πιο "βαθιά" και κρίσιμα ζητήματα με αιχμή των πολιτικό διάλογο των δυο χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι μεσολαβεί έως τότε και μια δύσκολη συνύπαρξή τους στη Μεγαλόνησο: Στις 20 Ιουλίου ο Κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Κύπρο για την 50η μαύρη επέτειο του Αττίλα ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα.
Προειδοποιήσεις σε Β. Μακεδονία
Στο μεταξύ , προεξοφλείται ότι ο πρωθυπουργός θαα θέσει το θέμα των προκλήσεων της Β. Μακεδονίας στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, αφού έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η προκλητική στάση της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί εμπόδιο για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άλλωστε, το τόνισε εμφατικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ, όπου υπογράμμισε ότι η χρήση του συνταγματικού ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας erga omnes, για όλες τις χρήσεις, είναι θεμελιώδες δόγμα στη συμφωνία των Πρεσπών και δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα Βαλκάνια είναι ότι πολύ συχνά το φάντασμα του εθνικισμού αναδύεται όταν κανείς δεν το περιμένει απαραίτητα και έφερε ως παράδειγμα τη Βόρεια Μακεδονία.
"Η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα γιατί η Ελλάδα ήρε το βέτο της μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη και επικυρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία που υποχρεώνει τη χώρα. Το σεβαστήκαμε και το σέβομαι. Ένα από τα θεμελιώδη, αν όχι τα πιο θεμελιώδη δόγματα, πτυχές αυτής της συμφωνίας είχε να κάνει με το όνομα Βόρεια Μακεδονία που χρησιμοποιείται erga omnes. Και αυτό είναι κάτι που είναι πολύ ξεκάθαρο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα. Όταν ακούω ότι η νέα κυβέρνηση αναφέρεται στη χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας εντός της χώρας, έχω σοβαρές ανησυχίες. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας", δήλωσε εμφατικά, ο Πρωθυπουργός.