Την κατάσταση από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αλλά και τις εξαγγελίες του ΚΥΣΕΑ σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται. Υποκινεί και βοηθάει τα κυκλώματα λαθροδιακινητών», δήλωσε.
«Λέγαμε αυτά τα βήματα να γίνουν πιο γοργά για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας μας. Και πρέπει να γίνουν ακόμη πιο πολλά, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε, γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι ροές είναι μέρα με τη μέρα αυξανόμενες», σημείωσε για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και συνέχισε αναλυτικά: «Αναμένουμε στην πράξη όσα ανακοινώθηκαν γιατί πολλές φορές ανακοινώθηκαν πράγματα τα οποία όμως πήραν πάρα πολύ καιρό να πάρουν σάρκα και οστά. Έχουμε μεγάλη εμπειρία στο μεταναστευτικό τόσα χρόνια στην περιοχή μας. Εάν παρθούν αυτά τα μέτρα και γίνουν αυτά τα έργα, πιστεύω ότι η φύλαξη των συνόρων μας στον Έβρο θα είναι πάρα πολύ καλύτερη».
Λεζάντα: Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς
Μεταφέροντας την κατάσταση από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, παρατήρησε πως «καθημερινά γίνονται χιλιάδες αποτροπές [...] ματώνουμε για να συγκρατήσουμε τις ροές, με τα προβλήματα και τα μέσα που διαθέτουμε». Σύμμαχος στις ροές αυτές τις ημέρες είναι ο καιρός, αφού η στάθμη του ποταμού Έβρου σε μερικά σημεία είναι τόσο ρηχή, που κανείς μπορεί να διέλθει ακόμη και χωρίς τη βοήθεια πλωτού μέσου.
Γι’ αυτό στάθηκε στην ανάγκη επέκτασης του φράχτη, που εξαγγέλθηκε μετά το ΚΥΣΕΑ, υποστηρίζοντας πως στα σημεία που υπάρχει φράχτης (δηλαδή στον Βόρειο Έβρο στην περιοχή των Καστανεών και στο Νότιο Έβρο το νέο τμήμα περί των 25χλμ) «εκεί πραγματικά οι ροές είναι μηδαμινές, αλλά στα 170 χλμ που δεν υπάρχει φράχτης στα σύνορα με την Τουρκία αλλά και στα σύνορα με τη Βουλγαρία...».
«Να μην ξεχνάμε, έχουμε ροές κι από Βουλγαρία»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου δεν άφησε έξω από την εξίσωση του μεταναστευτικού τη Ροδόπη, αφού όπως υπογράμμισε «υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση, γιατί δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό να ασχοληθεί στο Νομό Ροδόπης, γι’ αυτό εμείς επιμένουμε να ζητάμε τις ανάλογες προσλήψεις, για να μπορέσουν οι υπηρεσίες ν’ ανταποκριθούν κατάλληλα [...]. Να μην ξεχνάμε όμως ότι έχουμε ροές κι από τη Βουλγαρία, όχι βέβαια σε τόσο μεγάλο αριθμό. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε κι εκεί την προσοχή μας. Είναι στον ορεινό όγκο κυρίως σε Ροδόπη και κατ’ επέκταση σε Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα κι εκεί οι συνάδελφοι μέχρι τη Θεσσαλονίκη δίνουν τεράστιο αγώνα για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών».