ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συντονιστικό για FlyOver: Νέες δεξαμενές νερού για δασοπυρόσβεση, αλλαγές στο ΦΟΔΣΑ και στις διακοπές κυκλοφορίας

Γιάννης Γκουμάκης29 Ιουλίου 2024

Το συντονιστικό συμβούλιο για το Fly Over συνεδρίασε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης αποφασίζοντας μεταξύ άλλων την τοποθέτηση 3 νέων δεξαμενών νερού κατά μήκος του περιφερειακού για να βοηθηθεί η πυροσβεστική αλλά και δύο νέες συνεδριάσεις στις 8 Αυγούστου. Παράλληλα αλλάζει το ωράριο του ΦΟΣΔΑ από 19 Αυγούστου.

Σκοπός της συζήτησης η οποία διήρκησε παραπάνω από 2 ώρες ήταν η εύρεση λύσεων για το κυκλοφοριακό χάος που έχει προκληθεί από τις πρόδρομες εργασίες του έργου, από την έναρξη τους ως σήμερα αλλά και μέχρι την ολοκλήρωση του. Η συνεδρίαση διεξήχθη τη συμμετοχή δημάρχων και εκπροσώπων της αστυνομίας και της πυροσβεστικής αλλά και τοπικών φορέων της πόλης.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας τόνισε σε δηλώσεις του πως είναι απαραίτητο όχι μόνο να λειτουργεί αλλά και να συνεδριάζει διαρκώς το συντονιστικό, προκειμένου να λαμβάνονται κάποια μέτρα, να διορθώνονται λάθη και να γίνονται προτάσεις για να ανακουφιστούν σε ένα μεγάλο βαθμό από την την ταλαιπωρία που υφίστανται, οι πολίτες και οι επισκέπτες της πόλης, όσο διαρκεί η κατασκευή του πολύ απαραίτητου αυτού έργου.

Ο υφυπουργός έθεσε επί τάπητος και το ζήτημα της αναθεώρησης της ολιγόλεπτης παύσης της κίνησης σε ώρες αιχμής στον περιφερειακό, προτείνοντας αυτό να γίνεται σε ώρες και μέρες που δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση. Συγκεκριμένα ο κ. Γκιουλέκας πρότεινε οι διακοπές της κυκλοφορίας να γίνονται νωρίς το πρωί.

Ο κ. Γκιουλέκας ανάφερε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της συσκέψεις πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις και ότι στις 8 Αυγούστου θα γίνουν δύο νέες συσκέψεις, στην πρώτη θα είναι όσοι έχουν σχέση με τα τεχνικά ζητήματα του έργου, όπως η ανάδοχος εταιρεία, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, η τροχαία, η πυροσβεστική και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός για την διευθέτηση της κυκλοφορίας όσο διαρκεί η κατασκευή του έργου και σύμφωνα με τον ίδιο στη 2η με τον εμπορικό κόσμο της πόλης.

«Να δούμε πως δεν θα επιβαρύνεται η λειτουργία της αγοράς γιατί θέλουμε να την τονίσουμε καθώς έχει υποστεί πλήγματα αλλά από την άλλη πρέπει να λύσουμε το ζήτημα των φορτοεκφορτώσεων και να βάλουμε να πλαίσιο κανόνων και ωραρίων για να μην δημιουργείται κομφούζιο ειδικά σε κάποιες περιοχές που είναι ήδη επιβαρυμένες».

Ο υφυπουργός για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως είναι ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της τροχαίας κάτι το οποίο έχει ήδη συζητήσει με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Αναφορικά με την διευκόλυνση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης και δη των πυροσβεστικών σε περίπτωση φωτιάς ο κ. Γκιουλέκας είπε ότι ήδη τοποθετήθηκαν κατά μήκος του περιφερειακού 3 μεγάλες δεξαμενές ύδατος από την κατασκευάστρια εταιρεία προκειμένου να λειτουργούν υποβοηθητικά στο έργο της πυροσβεστικής.

«Εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να διευκολύνουμε τη ζωή των Θεσσαλονικέων στην φάση κατασκευής του Fly Over. Αυτός είναι ο στόχος και ο σκοπός μας, να είμαστε αποτελεσματικοί με πράξεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός. 

Γάκης: Αλλάζει ωράριο λειτουργίας ο ΦΟΣΔΑ

«Είναι γεγονός ότι δίνονται λύσεις. Από 19 Αυγούστου αλλάζει το ωράριο του ΦΟΔΣΑ κάτι το οποίο διευκολύνει το δήμο Θεσσαλονίκης για τη νυχτερινή αποκομιδή, την ελάφρυνση της κυκλοφορίας σε ώρες αιχμής. Εμμένουμε σταθερά στις απόψεις μας γίνεται ένας γόνιμος διάλογος για να δοθούν σε χρήση διάφορα περιφερειακά οικόπεδα περιφραγμένα και αναξιοποίητα ώστε να δοθούν όρος χρήση προσωρινά για να μπορούνε να σταθμεύουν οχήματα για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας μέσα στο κέντρο της πόλης.» είπε ο Βασίλης Γάκης.

«Όπως ξέρετε έχει ψηφιστεί η καινούργια κανονιστική του δήμου Θεσσαλονίκης και με τη σημαντική υποστήριξη της τροχαίας η οποία κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες, πιστεύω ότι θα βελτιωθεί αρκετά η κατάσταση. Βέβαια βασικό στοιχείο και βασική παράμετρος είναι η υπομονή με την έννοια ότι ελπίζουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με πίστη εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος να εκτελεστεί το έργο του flyover που ούτως ή άλλως όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίο.

Ο ΣΜΑ θα είναι ανοιχτός για να εξυπηρετεί απορριμματοφόρα τρεις ώρες περισσότερες σε σχέση με το ισχύον καθεστώς. Συγκεκριμένα, το νέο ωράριο λειτουργίας θα είναι τις καθημερινές από 00:00 έως 14:00, έναντι 05:00 έως 16:00 σήμερα, ενώ αμετάβλητο θα παραμείνει για τα Σάββατα (08:00 – 15:30).» κατέληξε.

Δανιηλίδης: Να μην δίνουμε στον κόσμο φρούδες ελπίδες

Από πλευράς του ο Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, επεσήμανε ότι οι υπεύθυνοι αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες της σημερινής και των μελλοντικών συναντήσεων δεν πρέπει να δίνουν φρούδες ελπίδες στον κόσμο, τονίζοντας για άλλη μια φορά πως δεν ήταν προτεραιότητα το fly over αλλά ο εξωτερικός δαχτύλιος, που πρέπει να δρομολογηθεί για να κατασκευαστεί.

«Δεν πρέπει να καλλιεργούμε φρούδες ελπίδες, το έργο δεν έχει καν ξεκινήσει. Πρόδρομες εργασίες γίνονται και όταν θα ξεκινήσει θα κλείνει ο περιφερειακός ώρες ή και μέρες. Επεσήμανα τα σοβαρά ατυχήματα στον άξονα της λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου και της Παπανικολάου εκεί που εφάπτεται με την περιφερειακή. Επεσήμανα τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο Σειχ Σου και ζήτησα τουλάχιστον 20 πυροσβεστικά οχήματα μόνιμα σταθμευμένα στο δάσος».

Ο δήμαρχος παράλληλα ανέφερε πως είναι ανεξέλεγκτος ο πολλαπλασιασμός των αγριόχοιρων στην περιοχή και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ατυχήματα. 


 Αναστάσιος Καπνοπώλης: Να αποκαταστήσει η ανάδοχος την κίνηση στο κέντρο 

 «Η κατασκευάστρια έχει υποχρέωση να αποκαταστήσει το κυκλοφοριακό φορτίο της Θεσσαλονίκης στο κέντρο, το οποίο έχει αυξηθεί λόγω την έργων στον περιφερειακό, επενδύοντας σε έργα όπως τα έξυπνα φανάρια και διάφορα άλλα μέτρα», επεσήμανε με τη Σιέρα του ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης.  Ο κ. Καπνοπώλης ανέφερε πως το ζήτημα του παρκαρίσματος θα συζητηθεί στη μία από τις δύο συνεδριάσεις της 8ης Αυγούστου, έξω υποστήριξε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα site για να δηλώνουν οι επαγγελματίες με οχήματα φορτοεκφόρτωσης τη δραστηριότητα τους και να υπάρχουν και διευκολύνσεις από ιδιωτικά πάρκινγκ προς τους επαγγελματίες.


Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Σωκράτης Δωρής, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτης Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, οι Δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποί τους, εκπρόσωπος του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, οι διοικήσεις των ΟΑΣΘ, ΟΣΕΘ, Εγνατίας Οδού, ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, η ΕΛ.ΑΣ. και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του έργου.








This page might use cookies if your analytics vendor requires them.