Χλώριο χρησιμοποιήθηκε στη Συρία κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης σε ζώνη που τελούσε υπό τον έλεγχο των ανταρτών το 2016, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (σ.σ. τον OAXO) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2016 κοντά σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας έξω από την πόλη Καφάρ Ζίτα, στο κυβερνείο της Χάμα (βορειοδυτική Συρία), και προκάλεσε αναπνευστικά προβλήματα σε περίπου 20 ανθρώπους, ανέφερε ο ΟΑΧΟ.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, μάρτυρες είχαν δει τότε τουλάχιστον ένα αντικείμενο να πέφτει από ελικόπτερο που πετούσε πάνω από το σημείο, και οι ερευνητές του ΟΑΧΟ κατάφεραν να εντοπίσουν ένα γκαζάκι χλωρίου επιτόπου.
Στη βάση ψηφιακών αποδείξεων και συναντήσεων με μάρτυρες, οι ερευνητές του ΟΑΧΟ είναι σε θέση να "συνδέσουν με βεβαιότητα" αυτό το γκαζάκι με την επίθεση του Οκτωβρίου 2016.
"Η έρευνα κατέληξε πως μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε πως αυτό το γκαζάκι χλωρίου χρησιμοποιήθηκε ως όπλο", αναφέρει ο ΟΑΧΟ σε μια ανακοίνωση όπου αναφέρεται στην εργασία της αποστολής εύρεσης στοιχείων στην οποία είχε ανατεθεί η έρευνα για τις χημικές επιθέσεις στη Συρία.
Σύμφωνα με τον ΟΑΧΟ, που εδρεύει στη Χάγη, μάρτυρες είπαν πως είχαν δει ένα ελικόπτερο να απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Χάμα, που τελούσε υπό τον έλεγχο πιστών στο καθεστώς δυνάμεων, λίγο πριν από την επίθεση αυτή εναντίον μιας αγροτικής ζώνης όπου ομάδες ανταρτών είχαν βρει καταφύγιο σε σπηλιές.
"Λίγο μετά, το ελικόπτερο άφησε να πέσουν δύο βαρέλια, σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες, ενώ άλλοι είπαν ότι είδαν ένα και μόνο βαρέλι", αναφέρει η έκθεση του οργανισμού που έχει βραβευθεί με Νόμπελ Ειρήνης το 2013.
Μετά την επίθεση, "περίπου 20 άνθρωποι υπέφεραν από αίσθημα ασφυξίας και αναπνευστικές δυσκολίες", προστίθεται στο κείμενο, σύμφωνα με το οποίο το γκαζάκι απελευθέρωσε μια "τοξική ουσία που προκαλεί ερεθισμό".
Στη σύγκρουση που μαίνεται στη Συρία από το 2011, αντάρτες και δυνάμεις πιστές στο καθεστώς έχουν κατηγορηθεί για διάπραξη επιθέσεων με χημικά όπλα, όμως η πλειονότητα των κατηγοριών αφορά επιθέσεις που αποδίδονται σε στρατεύματα πιστά στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Η κυβέρνηση της Δαμασκού αρνείται τη χρήση χημικών όπλων και δηλώνει ότι έχει θέσει όλα τα αποθέματά της υπό διεθνή επιτήρηση έπειτα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2013 με τον ΟΑΧΟ.
Όμως ο οργανισμός ζήτησε από τη Συρία μεγαλύτερη διαφάνεια σε μια σύνοδο που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, κατηγορώντας την ότι δεν δήλωσε το απόθεμά της χημικών όπλων και δεν δέχθηκε επίσκεψη των ερευνητών του στο έδαφός της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ