ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης: Ζούμε τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία του κόμματος

MakThes Team23 Σεπτεμβρίου 2024

Εκτάκτως συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα, η Νομαρχιακή Επιτροπή Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά από αίτημα του 1/4 των μελών της και όπως φαίνεται στο κείμενο που εξέδωσε στέκεται στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση αποφασίστηκαν τα εξής:

“Οι πιο σκοτεινές γωνίες της κόλασης είναι φυλαγμένες για αυτούς που κρατούν στάση ουδετερότητας σε εποχές ηθικής κρίσης»(Δάντης)

Ζούμε τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενός χώρου που στη μακρόχρονη μεταπολιτευτική ιστορία του οι έντονες εσωτερικές διεργασίες υπήρξαν γενεσιουργός δύναμη και θεμελιώδες αναγεννητικό συστατικό.

Τις κρίσιμες αυτές ώρες η Ν.Ε. Α’ Θεσσαλονίκης με την τελευταία της απόφαση (3/9/2024) είχε καλέσει όλες και όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, καταγγέλλοντας τα φαινόμενα φραξιονισμού, πολιτικού χουλιγκανισμού και δολοφονιών χαρακτήρα. Ήταν ένα ψήφισμα ενωτικό, που υιοθετήθηκε και από άλλες Ν.Ε. Δυστυχώς με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο σήμερα αλλά και με την συνεδρίαση της Κ.Ε. το διήμερο 7 κ 8 Σεπτεμβρίου, η απόφαση αυτή της Ν.Ε. μας αποδείχθηκε φωνή “βοώντος εν τη ερήμω”.

Σήμερα, την ώρα που οι φωνές που διατυπώνουν την αγωνία των μελών της βάσης πληθαίνουν, συνειδητοποιούμε πως ακόμα και η «μη θέση» αποτελεί θέση. Είναι χρέος μας λοιπόν, να εκφράσουμε την αυθεντική και ακηδεμόνευτη θέση μας γι’ αυτά που καθημερινά μας πληγώνουν, με γνώμονα και οδηγό τον σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, πάνω και πέρα από πρόσωπα.

Το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να είναι οι διαδρομιστές, τα πολιτικά λόμπι, οι ίντριγκες και οι παρασυναγωγές. Δεν μπορούν να είναι οι αποφάσεις των πολιτικών μας οργάνων που αγνοούν επιδεικτικά την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου (Πολ. Απόφαση 4ου Συνεδρίου, σημείο 17) που είναι και το καταστατικά ανώτατο όργανο του κόμματος (άρθρο 20 παρ. 1), την στιγμή μάλιστα που η καταστατική υποχρέωση τους είναι ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή η τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου (άρθρο 16παρ. 1). Δεν μπορούν να είναι εκείνοι που αγνοούν τη βούληση των 150.000 μελών του κόμματος, που στήθηκαν δύο φορές επί ώρες στην ουρά για να εκλέξουν Πρόεδρο. Δεν μπορούν να είναι εκείνοι που αυτοχρίζονται «αυθεντικοί ερμηνευτές» του καταστατικού. Δεν μπορεί να είναι οι εκμαυλιστές των διαδικασιών που οργανώνουν μυστικές ψηφοφορίες ζητώντας από το 1/3 τουλάχιστον των μελών της ΚΕ να ψηφίσει επώνυμα από το τηλέφωνο. Δεν μπορεί να είναι όσοι αδιαφορούν για το πολιτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συγκεντρώνοντας όλες τους τις δυνάμεις στην αντικαταστατική εκπαραθύρωση του εκλεγμένου από τη βάση Προέδρου του, μιας και το καταστατικό δεν προβλέπει πουθενά καθαίρεση αλλά μόνο άρση της εμπιστοσύνης και έπειτα σύγκληση συνεδρίου (άρθρο 20παρ. 4), αδιαφορώντας για τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, χωρίς μάλιστα πρόβλεψη για θητεία μέχρι τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Δεν μπορεί το αύριο να είναι μια Πολιτική Γραμματεία, που αντίθετα με τον καθαρά εκτελεστικό χαρακτήρα της (άρθρο 16παρ. 3), γνωμοδοτεί αυθαίρετα επί αποφάσεων της ΚΕ, ερμηνεύει το καταστατικό χωρίς να έχει τέτοιες αρμοδιότητες, και εκδίδει τελεσίγραφα που θυμίζουν άλλες εποχές και άλλους πολιτικούς χώρους.

Η Αριστερά έρχεται από μακριά και πάει μακριά. Ζει στις αγωνίες των ανθρώπων της βιοπάλης, στις ανάγκες των πολλών για δημόσια υγεία, παιδεία, αλληλεγγύη, κοινωνικό κράτος, αξιοπρεπή εργασία και ελπίδα για το αύριο.

Σ’ αυτή την Αριστερά, θεματοφύλακες είμαστε εμείς, όλες και όλοι, τα μέλη των κινημάτων, οι συνδικαλιστές/τριες, οι αγωνιστές/τριες της Αριστεράς, τα απλά μέλη και οι ψηφοφόροι. Και είμαστε αποφασισμένες και αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως ακριβώς αυτές προβλέπονται μέσα από το «Σύνταγμα» του κόμματος μας, το καταστατικό.

Ελπίζοντας ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή, καλούμε εκ νέου όλες και όλους, έστω και την ύστατη ώρα, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους και μάλιστα πολύ αυστηρά», καταλήγει το κείμενο της Ν.Ε. Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.