Εσωτερικές αντιδράσεις στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η υπουργοποίηση του Θάνου Μωραΐτη και του Άγγελου Τόλκα. Η μέχρι πρότινος οργανική τους σχέση με το Κίνημα Αλλαγής αλλά και η θητεία τους ως βουλευτές και υπουργοί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να «περάσουν» εύκολα για την εσωτερική αντιπολίτευση στο κυβερνών κόμμα και όχι μόνο.
Μόλις ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός και η προσχώρηση των δύο ανδρών στο κυβερνητικό σχήμα, υπήρξαν αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια από στελέχη του κόμματος, ακόμα και δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εν λόγω δυσαρέσκεια δεν άργησε να εκφραστεί και με δημόσια κείμενα, προερχόμενα από στελέχη της αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, τους γνωστούς ως «53+».
Η διαφωνία της τάσης των «53+» με την επιλογή των δύο προσώπων είναι πλέον ανοιχτή, καθώς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από αυτήν ζήτησαν από το γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη την έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου, για να συζητηθεί η εξέλιξη αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το συγκεκριμένο αίτημα συντάχθηκε και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Τις προηγούμενες ημέρες η εφημερίδα «Εποχή» και ο ιστότοπος «Commonality», που εκφράζουν τις θέσεις και τις απόψεις της τάσης των «53+», δημοσίευσαν άρθρο του Παύλου Κλαυδιανού με τον ενδεικτικό τίτλο «Ανασχηματισμός που προκαλεί ερωτήματα». Πρόκειται για ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς, που έχει στηρίξει πολλές από τις επιλογές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο κατά καιρούς εκφράζει με την αρθογραφία τις ενστάσεις του, εκφράζοντας τις θέσεις της εσωτερικής αντιπολίτευσης του κυβερνώντος κόμματος.
Στο εν λόγω άρθρο τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η υπουργοποίηση δύο κεντρικών στελεχών τού ΠΑΣΟΚ δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, καθώς έως λίγους μήνες πριν είχαν υπεύθυνες θέσεις στο ΚΙΝΑΛ και δεν μοιάζει με όλες τις προηγούμενες, κατ’ αρχάς ως προς αυτό. Ως ενεργά στελέχη με τοποθετήσεις τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν τώρα μοναδική τροφή στον αντικυβερνητικό Τύπο για το αγαπημένο του έργο φθοράς της κυβέρνησης. Σε μια στιγμή που δημιουργείται θετικό ρεύμα προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ στον ανένταχτο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, το οποίο η αντιπολίτευση προσπαθεί να ανακόψει διά της διαβολής ότι ‘το δέλεαρ είναι οι υπουργικές θέσεις’, είναι το λιγότερο λάθος να επιλέγονται δύο στελέχη εκ του ΚΙΝΑΛ και να δίνουν έδαφος στην υπονόμευση».
Παράλληλα, ο κ. Κλαυδιανός θέτει τους όρους με τους οποίους πρέπει να γίνει η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού σχήματος στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς. Όπως αναφέρει, «το ουσιαστικό ζήτημα που προκύπτει, για το οποίο ως φαίνεται υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, είναι πώς θα συνεχισθεί η προσέγγιση με τον κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς: Θα συνεχιστεί το μοντέλο του Μεγάρου Μουσικής, δηλαδή του διαλόγου με ευρεία συμμετοχή για συγκεκριμένα θέματα ή θα επιδιωχθεί προσέγγιση μέσω αξιοποίησης στελεχών σε υπουργικές και άλλες θέσεις; Είναι ένας τρόπος που δεν προσιδιάζει σε μια συγκεκριμένη αντίληψη και πρακτική για τις συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, ακόμα και με πρόσωπα. Ο οποίος τρόπος επιπλέον, ενδεχομένως, απογοητεύει, δεν ενθαρρύνει».
Στο ίδιο άρθρο, το οποίο διακινήθηκε ευρέως από τα στελέχη των «53+» τονίζεται ότι πρέπει να δημιουργηθεί «υπεύθυνη ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ» για την προσέγγιση της κεντροαριστεράς καθώς «είναι δουλειά του κόμματος και όχι της κυβέρνησης».
Ευθύνες του Π. Σκουρλέτη
Σοβαρές ευθύνες καταλογίζονται και στο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, καθώς, όπως τονίζει ο κ. Κλαυδιανός, η επιλογή των δύο προσώπων θα έπρεπε και θα μπορούσε να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την παραμονή του ανασχηματισμού.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «ο ανασχηματισμός σε μια κυβέρνηση είναι ευθύνη του πρωθυπουργού. Είναι αλήθεια αυτό, όπως είναι και το ότι ένας ανασχηματισμός γίνεται μέσα σ’ ένα πλαίσιο και εξυπηρετεί στόχους, οι οποίοι είναι συλλογικά ορισμένοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό ίσχυε ακόμα περισσότερο, διότι τα πρόσωπα που επιλέχτηκαν σηματοδοτούσαν σειρά πραγμάτων που χρειάζονταν συζήτηση. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την παραμονή του ανασχηματισμού, ήταν δυνατόν να γίνει αυτό».
Σε δύσκολη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας
Αναταράξεις και «γκρίνιες» προκλήθηκαν και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, τόπο καταγωγής του νέου υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελου Τόλκα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά μέλη του τοπικού κόμματος είδαν αρνητικά την υπουργοποίηση του κ. Τόλκα καθώς πριν από λίγο καιρό ο ίδιος ασκούσε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ με την ιδιότητα του στελέχους του Κινήματος Αλλαγής.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας περιμένουν ο κ. Τόλκας να δείξει έμπρακτα την αλλαγή πολιτικής πλεύσης προς τα αριστερά και να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τις υποψηφιότητες που στηρίζει το κυβερνών κόμμα στους δήμους της περιοχής αλλά και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως ανέφερε στη «ΜτΚ» ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Τάσος Κωστόπουλος, «στο πλαίσιο της διεύρυνσης και της προσπάθειας να συγκεντρωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις, ο κ. Τόλκας μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό το πλαίσιο». Επιπλέον, ο κ. Κωστόπουλος τόνισε πως θα ζητήσει από τον κ. Τόλκα την πολιτική ενεργοποίησή του στο νομό και στην περιφέρεια, ώστε να ενισχυθούν οι δράσεις και οι υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο κ. Κωστόπουλος δεν διστάζει να πει πως, σύμφωνα με ενημέρωση που έχει, ο νέος υφυπουργός είχε επιφυλάξεις και σκέψεις για το εάν θα γίνει δεκτός από το τοπικό κόμμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Χρήστος Αντωνίου καθώς, όπως δήλωσε στη «ΜτΚ», «στην πράξη θα φανεί η διεύρυνση προς την κεντροαριστερά, όλοι εκεί δοκιμαζόμαστε». «Δεν υπάρχει εχθρότητα» σχολίασε ο κ. Αντωνίου σε σχέση με τον κ. Τόλκα και τόνισε την ανάγκη προγραμματικών συγκλίσεων για τις συνεργασίες. «Μεμονωμένες προσχωρήσεις δίνουν ένα στίγμα, αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν από μόνες τους άνοιγμα στην κεντροαριστερά» συμπλήρωσε.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ στις 24 Φεβρουαρίου 2019