Στο επίπεδο της οικονομίας μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την κατάθεση στη Βουλή του προσχέδιου του προϋπολογισμού για το 2020 αλλά και του λεγόμενου «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου, που τόσο πολύ έχει συζητηθεί.
Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη αναδεικνύει προεκλογικά ψεύδη, μεροληψία υπέρ των πλουσίων, και οριστική εγκατάλειψη της μείωσης των πλεονασμάτων. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης, «ο προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη καταδεικνύει τα προεκλογικά του ψεύδη και την οριστική εγκατάλειψη της μείωσης των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% που είχε πετύχει με τον εγγυητικό λογαριασμό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε το 4% ανάπτυξη που υποσχόταν και προσγειώνεται στο 2,8%».
Από τη μεριά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στο Athens Democracy Forum, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει σε μια πολύ περισσότερο ισορροπημένη πολιτική στοχευμένης μείωσης των φόρων και αύξησης των κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, γιατί μόνο όταν οι πολίτες αισθάνονται την κοινωνική δικαιοσύνη, που θα επιτρέπει την ικανοποίηση των αναγκών τους, μπορούμε να προσδοκούμε και σε αυξημένη φορολογική συμμόρφωση».
Παράλληλα, σε σχέση με το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι «περιέχει όλα τα συστατικά της συνταγής που οδήγησε την οικονομία σε κρίση». Όπως δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς, το ν/σ «χαρακτηρίζεται από σπατάλη, διότι διοχετεύει πόρους σε τομείς της οικονομίας, οι οποίοι δεν δημιουργούν απασχόληση. Χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, διότι δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να εκδίδει άδειες χωρίς κανέναν άλλον έλεγχο. Χαρακτηρίζεται από ασυδοσία, διότι παρεκκλίνει από την περιβαλλοντική νομοθεσία και την προστασία της εργασίας».
«Αυτό το νομοσχέδιο περιέχει όλα τα συστατικά της συνταγής που οδήγησε την ελληνική οικονομία σε κρίση. Κάθε άλλο παρά μπορεί να διατηρήσει τη χώρα στην τροχιά της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Παππάς.
Χωρίς στοιχεία η παραπομπή Παπαγγελόπουλου
Για «προανακριτική παρωδία» έκαναν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Τα άδεια κυβερνητικά έδρανα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αλλά και το «σπάσιμο» της γραμμής από τέσσερις βουλευτές της ΝΔ και δύο του ΚΙΝΑΛ έδωσαν τροφή στην αξιωματική αντιπολίτευση να αντιδράσει.
«Η αργοπορημένη προσπάθεια του πρωθυπουργού να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την πρωτοφανή του φυγομαχία και το συνολικό κυβερνητικό φιάσκο δεν πείθει κανέναν» ανέφερε σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του (Real fm) δήλωσε ότι «η σύσταση της επιτροπής είναι επιλογή του κ. Μητσοτάκη, η οποία ακροβατεί σε διάφορες καταστάσεις και βασίζεται, όχι σε στοιχεία, αλλά σε εκτιμήσεις».
Ψήφος των αποδήμων
Σε σχέση με την ψήφο των αποδήμων, στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν από τη μεριά της κυβέρνησης «επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια» και καλούν τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια, και να μην την εμπλέκει σε απαράδεκτους μικροκομματικούς υπολογισμούς, επιχειρώντας να τη διχάσει».
«Η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη ολοκληρωμένη πρόταση που να ρυθμίζει το θέμα στην ολότητά του. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση λύση, η οποία θα αλλοιώνει τη βούληση των ελλήνων πολιτών ή θα οδηγεί σε πολιτειακές ακροβασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης.
Διστακτική η κυβέρνηση μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Alpha απέναντι στην κυβέρνηση, αναφορικά με τη στάση της απέναντι στην Τουρκία και διερωτήθηκε γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν ζητά από την Ε.Ε. την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον κίνδυνο αυτή η πολιτική κατευνασμού του κ. Μητσοτάκη να αφήσει αχαλίνωτο τον κ. Ερντογάν. «Είχαμε κερδίσει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας μαζί με τον κ. Αναστασιάδη. Έχουν περάσει τρεις μήνες και όσο είδατε εσείς κυρώσεις, είδαμε όλοι μας. Η κυβέρνηση έπρεπε να επισπεύσει και να ζητήσει την εφαρμογή των κυρώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Οκτωβρίου 2019