Σε θεσμικό επίπεδο μεταφέρεται πλέον η αναμέτρηση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ζήτημα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και άλλων προσώπων, αγνώστου, προς το παρόν, αριθμού. Από αύριο το πεδίο της αντιπαράθεσης μεταφέρεται στο Κοινοβούλιο, σε πρώτο επίπεδο με τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων η οποία θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι μέσα στην εβδομάδα, Τετάρτη ή Πέμπτη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Τα επόμενα δύο πεδία αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου και βεβαίως, στην Εξεταστική Επιτροπή η οποία πρόκειται να συγκροτηθεί για το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών και της λειτουργίας της ΕΥΠ.
Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ
Έχοντας μπροστά τους τις μάχες σε αυτά τα τρία επίπεδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης οριστικοποιούν μέσα στο σαββατοκύριακο τη στρατηγική τους. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών έχει ανοίξει ένα προνομιακό πεδίο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για πολλούς λόγους. Αφενός τους δίνει τη δυνατότητα να στοχοποιήσουν ακόμη περισσότερο τον πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι στο ζήτημα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει τη δυνατότητα να αποποιηθεί την πολιτική ευθύνη, παρά την παραίτηση του πλέον στενού συνεργάτη του, Γρηγόρη Δημητριάδη.
Αφετέρου, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση σε θεσμικό επίπεδο, όπως είναι το Κοινοβούλιο και ειδικότερα η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, τους παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τον ηγεμονικό ρόλο τους στο χώρο της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της κεντροαριστεράς, εκμεταλλευόμενοι την απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από τη Βουλή. «Άλλωστε, η Βουλή, ανοίγει τη Δευτέρα έπειτα από δικό μας αίτημα», επισημαίνει στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ
Η Χαριλάου Τρικούπη έχει πάντως ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση. Βασική επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι να υπάρξει άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ει δυνατόν και πριν από τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η τακτική αυτή, σύμφωνα με στέλεχος του κόμματος, δεν υπαγορεύεται μόνον εξαιτίας της απουσίας του Νίκου Ανδρουλάκη από το Κοινοβούλιο, αλλά έχει να κάνει και με την ουσία της υπόθεσης. «Δεν μας ενδιαφέρει μία αναμέτρηση για το θεαθήναι, μας ενδιαφέρει η ουσία και αυτή μόνον στην αρμόδια Επιτροπή μπορούμε να την αναζητήσουμε», επισημαίνει το ίδιο στέλεχος. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται στην αυριανή Διάσκεψη των Προέδρων να καταθέσει αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Επίσης, δεν αποκλείεται να κατατεθεί και το αίτημα για συζήτηση σε επίπεδο Ολομέλειας με θέμα τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το ζήτημα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του κόμματος.
Το εύρος της Εξεταστικής
Η κρίσιμη παράμετρος ως προς την Εξεταστική Επιτροπή είναι το χρονικό εύρος της. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να απλώσει την υπόθεση της διερεύνησης των υποκλοπών σε βάθος έως και δεκαετίας, φτάνοντας μέχρι το 2012. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με κάτι τέτοιο καθώς θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτόν η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιδιώξει συμψηφισμούς με τελικό στόχο τη συγκάλυψη των ευθυνών της.
Το ερώτημα που αναφύεται είναι εάν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να συντονιστούν όσον αφορά την τακτική τους και τις τελικές προτάσεις τους, απέναντι στις επιδιώξεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Από την Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι θα περιμένουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας ότι στο ζήτημα αυτό η Χαριλάου Τρικούπη έχει τον πρώτο λόγο εξ αιτίας της άμεσης εμπλοκής του κ. Ανδρουλάκη στην υπόθεση. Αναλόγως της πρότασης του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα κινηθούν στη συνέχεια. Πάντως, τα δύο κόμματα φαίνεται να ταυτίζονται στο αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου θα ζητήσουν να κληθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του κ. Ανδρουλάκη αλλά και τουλάχιστον δύο δημοσιογράφων. Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τα δύο κόμματα θα καταθέσουν αίτημα για κλήση στην Επιτροπή του παραιτηθέντος γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, του τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος και της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου η οποία εποπτεύει την ΕΥΠ. «Μοναδικός στόχος μας είναι η αναζήτηση συγκεκριμένων ευθυνών από τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε γενικεύσεις και συμψηφισμούς», διαμηνύει η Χαριλάου Τρικούπη.
Ιδιαίτερα σαφής ως προς τις επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ ήταν άλλωστε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος ο οποίος επεσήμανε ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα κινηθεί θεσμικά, προτάσσοντας το αίτημα για τη σύσταση και συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση ευθυνών και των πραγματικών περιστατικών που άπτονται της υπόθεσης του Νίκου Ανδρουλάκη. Ωστόσο, άφησε και ένα παράθυρο ανοιχτό για τυχόν χρονική επέκταση της δικαιοδοσίας της Εξεταστικής Επιτροπής λέγοντας πως «εάν υπάρχουν εξίσου χειροπιαστές ενδείξεις από τη ΝΔ φέρ’ ειπείν για αντίστοιχα αδικήματα στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή για αντίστοιχα αδικήματα στην περίπτωση της διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά που τότε η ΕΥΠ ήταν υπό την πολιτική ευθύνη του κ. Δένδια και του κ. Κικίλια, να τις φέρει στη Βουλή. Καμία όμως συσκότιση ή απόπειρα συμψηφισμού δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από το πραγματικό ζήτημα που είναι η παρακολούθηση και η απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.08.2022