Σε εσωστρέφεια κινδυνεύει να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη, αν δεν καταφέρει το επόμενο χρονικό διάστημα να «ανοιχτεί» στην κοινωνία μέσω εκδηλώσεων και παρεμβάσεων στις τοπικές κοινωνίες.
Και αυτό διότι οι διαφορετικές τοποθετήσεις και πολιτικές γραμμές των κεντρικών στελεχών του κόμματος που αποτυπώνονται δημόσια δημιουργούν κλίμα εσωστρέφειας και κοκορομαχίας, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η πολυπόθητη διεύρυνση προς την κεντροαριστερά.
Το προηγούμενο διάστημα ενόψει της ΔΕΘ η εσωτερική συζήτηση είχε «παγώσει», τώρα όμως επανήλθε και μάλιστα έντονα. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι στήθηκε διαδικτυακός «εμφύλιος» μετά τη δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ΕΡΤ. Η κριτική/ αυτοκριτική του κ. Τσακαλώτου μεταφράστηκε από το προεδρικό στρατόπεδο ως επίθεση στον Νίκο Παππά, που χειρίστηκε την δημόσια ραδιοτηλεόραση, με αποτέλεσμα να προκαλέσει γκρίνιες και σχόλια.
«Καυτή πατάτα» αποτελεί η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής του προέδρου του κόμματος, και αν αυτή θα γίνεται από το Συνέδριο ή από μια ανοιχτή εκλογική διαδικασία, όπως στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια.
Σε σχέση με το όνομα του κόμματος, όλες οι πλευρές διαψεύδουν κατηγορηματικά πως υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς), ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το να προστεθεί η φράση «Πράσινη Συμμαχία» ή «Πράσινη Αριστερά», σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του φιλοπεριβαλλοντικού στίγματος του κόμματος. Αν αυτό συμβεί δεν θα είναι η πρώτη φορά, καθώς από τις ευρωεκλογές και μετά έχει προστεθεί στο όνομα η «Προοδευτική Συμμαχία», ενώ στο παρελθόν, μετά τις εκλογές του 2012, είχε προστεθεί μετά το ΣΥΡΙΖΑ το «Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο».
Παράλληλα η συζήτηση για το αν θα παραμείνει γραμματέας ο Πάνος Σκουρλέτης ή όχι ξανάνοιξε. Την παραμονή του κ. Σκουρλέτη στηρίζει η τάση των «53+», ενώ στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου ακούγεται έντονα από την προεδρική πτέρυγα το όνομα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, η οποία το τελευταίο διάστημα δίνει αρκετές συνεντεύξεις σε σχέση με τα εσωτερικά και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νάσος Ηλιόπουλος από την πλευρά του έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια που τον ήθελαν γραμματέα του κόμματος, δηλώνοντας πως έχει αναλάβει μια κρίσιμη και σημαντική δουλειά στον Δήμο Αθηναίων και δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» αυτό να αλλάξει.
Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και τα βήματα που θα ακολουθηθούν μέχρι το Συνέδριο, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή και το Σάββατο έθεσε τις βάσεις για την καμπάνια εγγραφής νέων μελών αλλά και για τον προσυνεδριακό διάλογο. Σήμερα, Κυριακή, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ «Sputnik» στην Αθήνα την Πολιτική Διακήρυξη για την «επόμενη μέρα».
«Μετά το Φεστιβάλ ξεκινά μια ευρύτατη τρίμηνη καμπάνια, που θα περιλαμβάνει ανοιχτές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να πηγαίνει σε όσες περισσότερες μπορεί» σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Σεπτεμβρίου 2019