Τις επικαιροποιημένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών και εργασιακών επιπτώσεων του κορονοϊού παρουσίασε στις αρχές της εβδομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στα οικονομικά επιτελεία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «πλήρη σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων», ενώ καταλογίζουν στο Μαξίμου «παιχνίδι αριθμών» σε μια κυβερνητική προσπάθεια αποδόμησης του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι 2».
Τονίζουν επίσης ότι τα μέτρα που προτείνουν είναι πλήρως κοστολογημένα, αφορούν χρήση ενός μέρους του «μαξιλαριού» που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε στη χώρα, και εκτιμούν ότι αν δεν εισακουστούν οι προτάσεις τους, τότε η ύφεση που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία θα μοιάζει με αυτή του 2010.
Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν θετική την πρόταση της Κομισιόν για την οικονομική στήριξη των κρατών-μελών σε σχέση με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που δημιουργεί ο κορονοϊός, ωστόσο, σημειώνουν πως δεν πρέπει να βιαστούμε με πανηγυρισμούς μέχρις ότου υπάρξει τελική απόφαση των αρχηγών των κρατών-μελών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην πρώτη δια ζώσης τηλεοπτική του συνέντευξη στο Alpha ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται για μια «θετική εξέλιξη για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο», καθώς όπως εκτίμησε οι «σκληροί» Γερμανοί φαίνεται πως κατάλαβαν ότι αν δεν αλλάξει η αντίληψη της Ένωσης για την αντιμετώπιση της ύφεσης τότε η κρίσιμη Ιταλική οικονομία θα μπορούσε ακόμα να οδηγήσει και σε διάσπαση της Ευρώπης.
«Η παρακαταθήκη του μαξιλαριού αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντική για την ελληνική οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την μεριά του ο αρμόδιος τομεάρχης και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν διαπίστωσε ότι «υπάρχουν ακόμη γκρίζες ζώνες, όπως για παράδειγμα το αν και πόσο θα υπάρχουν αιρεσιμότητες, και πάνω από όλα δεν ξέρουμε την ένταση των αντιστάσεων που θα προβάλουν κάποιες από τις χώρες του Βορρά, που δεν έχουν μάθει τίποτα από την κρίση του 2009 ή τη σημερινή κρίση. Θα περιμένουμε την έκβαση της επόμενης Συνόδου Κορυφής για να δούμε τις τελικές αποφάσεις».
Ενίσχυση της εργασίας για να σωθεί η οικονομία
Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας από το Ζάππειο δίνει έμφαση στην στήριξη της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο την διάσωση των μισθών, των εργασιακών σχέσεων αλλά και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι τα κυβερνητικά μέτρα επιδοτούν την αναστολή της εργασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αύξησης της ανεργίας και μείωσης της εγχώριας κατανάλωσης.
Το «Μένουμε όρθιοι 2» περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δισ. ευρώ, «στοχευμένο σε δράσεις που θα δώσουν πολλαπλασιαστική επίδραση στη πραγματική οικονομία αλλά και στήριγμα σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, επιχειρηματία».
Συγκεκριμένα προτείνεται η θεσμοθέτηση της «μη επιστρεπτέας προκαταβολής» ως μια απάντηση στην ανάγκη των επιχειρήσεων για ρευστότητα, μετά το δίμηνο που έμειναν κλειστές. Σημειώνουν μάλιστα ότι πρόκειται για μια μορφή επιδότησης και όχι δανεισμού της επιχείρησης. Επίσης τονίζεται η ανάγκη δυνατότητας δανεισμού των επιχειρήσεων, προτείνεται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες, καθώς και η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%.
Παράλληλα προτείνεται το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης», όπως θα θεσπιστεί και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Όπως π.χ. στην Ιταλία, την Ισπανία και αλλού. Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί.
Όπως σημείωσε κατά την ομιλία του στο Ζάππειο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που δημιουργούνται σε αυτό το πλαίσιο, για να μη διαταραχθεί το σχέδιο των συντηρητικών αλλαγών που είχε σχεδιάσει στις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και την οικονομία».
Κυνική η συζήτηση για εκλογές
Αρκετά προσεκτικός ήταν στις απαντήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Χαρακτήρισε την εκλογολογία «κυνική» κατηγορώντας ευθέως το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι η συζήτηση αυτή ξεκίνησε από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και όχι από κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης. «Σε αυτή τη φάση που ακόμα δεν έχουμε σταματήσει να μετράμε νεκρούς και δεν ξέρουμε τι θα γίνει τον Οκτώβρη πιστεύω ότι είναι παράλογο, αδιανόητο, κυνικό να μας ενδιαφέρει πρωτίστως αν κερδίσαμε, χάσαμε να πάμε να μετρηθούμε», σημείωσε και δήλωσε βέβαια πως «αν πάει σε εκλογές, εμείς εδώ είμαστε».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να απαντήσει και στις επικρίσεις που δέχθηκε ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματος του σε σχέση με τους ήπιους τόνους που κράτησε απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όλο αυτό το διάστημα. «Αυτό αισθάνθηκα ότι ήταν σωστό για τη χώρα και για το λαό. Όχι στην φάση της κρίσης να βγαίνω και να κουνάω το δάχτυλο. Μπορεί να μην το έκανε ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν στην αντιπολίτευση, εγώ ακολουθώ μια άλλη στρατηγική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για την Τουρκία
Την σύγκλιση Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών αναφορικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ χαρακτήρισε αμήχανη την στάση της κυβέρνησης. Τόνισε την ανάγκη να χαραχθεί εθνική γραμμή που θα κάνει λόγο για την ανάγκη τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, και εφόσον αυτό δεν συμβεί να υπάρξουν κυρώσεις στη γείτονα χώρα.
Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε από τον Νίκο Δένδια τις δύο ρηματικές διακοινώσεις που υπήρξαν στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει επακριβώς την εθνική αντιπροσωπεία για την απάντηση της Ελλάδας στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31 Μαΐου 2020