Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο της άνοιξης, το νέο όνομα με την διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο μέρος του αλλά και με τον απολογισμό της διακυβέρνησης του κόμματος προχωρά η αξιωματική αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια εσωτερικής συναίνεσης και κατευνασμού των αντιπαραθέσεων.
Η διπλή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες αλλά και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αποφασίζουν για τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο, ενώ εγκρίνουν και το πολυσυζητημένο κείμενο απολογισμού για την περίοδο 2015 - 2019.
Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι κατάφερε να καταλαγιάσει τις γκρίνιες και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του, καθώς η απόφαση της Π.Γ. επιχειρεί να «χωρέσει» τις απόψεις τόσο της εσωτερικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις των 53+ η σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένη κατά το βηματισμό του χώρου προς το συνέδριο, παράλληλα με τις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, όργανα στα οποία συμμετέχουν και οι της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο
Η Κουμουνδούρου θα ενισχύσει την καμπάνια εγγραφής νέων μελών, ενώ αποφασίστηκε να διευκολυνθεί και η σχετική διαδικασία με την έκδοση κάρτας για όλα τα μέλη. Την εβδομάδα που μας έρχεται αναμένεται να «ανέβει» η πλατφόρμα i-syriza καθώς αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να απαντήσει σε ερωτήσεις που κατέθεσαν και ψήφισαν ηλεκτρονικά τα μέλη του κόμματος μέσω της νέας λειτουργίας με το όνομα «iAsk&Watch». Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να συμμετέχουν στη νέα αυτή λειτουργία κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ενώ υπενθυμίζεται πως σύντομα θα ενεργοποιηθούν ακόμα περισσότερα εργαλεία διαβούλευσης, συμμετοχής και διαλόγου.
Ως προς τον οδικό χάρτη για το συνέδριο, η Πολιτική Γραμματεία προτείνει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στις 23 Φεβρουαρίου, ώστε να εγκριθούν οι θέσεις για το 3ο συνέδριο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο το κείμενο απολογισμού όσο και το πρόγραμμα.
Στη συνέχεια οι προσυνεδριακές συνελεύσεις προτείνεται να ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου και η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 2 έως 4 Μαΐου. Η τελευταία μέρα εγγραφής και παραλαβής καρτών των μελών, που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία εκλογής συνέδρων, ορίζεται η 17η Απριλίου.
Όσοι έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα iSYRIZA μέχρι εκείνη την ημέρα, θα έχουν το δικαίωμα να εμφανιστούν μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας (2 - 4 Μαΐου), προκειμένου να παραλάβουν τις κάρτες τους και να ψηφίσουν.
Στην Κουμουνδούρου υπολογίζουν ότι στο συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 5.000 με 6.000 σύνεδροι. Είναι σαφές ότι θα πρόκειται για συνέδριο-πολιτικό γεγονός, με φώτα και κάμερες, και όχι για συνέδριο που έχει στόχο την εμβάθυνση του διαλόγου, μιας και ένα τόσο μεγάλο αριθμητικά Σώμα δεν μπορεί να διαβουλευτεί, εκτός και αν το συνέδριο διαρκέσει κάποιες εβδομάδες.
Ένα από τα σημεία στα οποία φαίνεται να έκανε πίσω ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με τα αιτήματα της εσωτερικής αντιπολίτευσης είναι ότι από την Προοδευτική Συμμαχία προβλέπεται να τοποθετηθούν απευθείας ως σύνεδροι μόλις το 5% των 6.000 συνέδρων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κόμμα «μιας και πρόκειται για συνέδριο συνέχειας και τομής, θα υπάρξει πρόνοια ώστε ένα μικρό μέρος των συνέδρων, που δεν θα υπερβαίνει το 5%, να αποτελείται από προσκεκλημένους, προσωπικότητες και εκπροσώπους συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία».
Αποφασίστηκε επίσης ότι η πρόταση για νέα Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από το συνέδριο να αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον το 1/5 να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία.
Ο απολογισμός της διακυβέρνησης
Κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε ως βάση συζήτησης ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του τρέχοντος Σαββατοκύριακου το κείμενο του απολογισμού για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 - 2019.
Το κείμενο του απολογισμού, αφού εμπλουτιστεί μέσα από ευρύ διάλογο στην Κεντρική Επιτροπή, θα αποτελέσει ένα από τα κείμενα συζήτησης κατά τον προσυνεδριακό διάλογο στις οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις περίπου 32.000 λέξεις του κειμένου που ετοίμασαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Θοδωρής Δρίτσας και Αριστείδης Μπαλτάς επιχειρείται η αποτίμηση της προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προ την κυβέρνηση, τις εκλογικές νίκες του 2015 και το δημοψήφισμα, τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, το κυβερνητικό έργο, τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, τη λειτουργία του κόμματος, την εκλογική τακτική.
Ξεχωρίζει η προσπάθεια ανάλυσης της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Βασική αιτία θεωρείται το 3ο μνημόνιο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «το πλαίσιο όπου μπορούσε να ξεδιπλωθεί η κυβερνητική στρατηγική προσδιορίστηκε κατά βάσιν από το ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει μνημόνιο».
Ανάμεσα στα άλλα λάθη το κείμενο εκτιμά ότι «η μεν κυβέρνηση επικεντρώθηκε στο νομοθετικό έργο, η κοινοβουλευτική ομάδα στις μάχες στη Βουλή, ομολογουμένως κάποτε δύσκολες, ενώ το κόμμα, μετά τη διάσπαση και μην κατορθώνοντας να ξεπεράσει τη δική του αποδυνάμωση από την απορρόφηση πολλών στελεχών του σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης, αρκούνταν εν πολλοίς να παρακολουθεί τα κυβερνητικά τεκταινόμενα, συμβάλλοντας όπως μπορούσε».
Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως τονίζεται στο κείμενο, «υποτιμήσαμε την απήχηση που μπορούσε να αποκτήσει ο λόγος της ΝΔ περί «τάξης και ασφάλειας», όπως και τα επικοινωνιακά μπαράζ που εξαπολύθηκαν με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι και τη Μάνδρα ή ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Γενικότερα, ως προς τα τελευταία, η επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του δεν στάθηκε άξια των περιστάσεων».
Εντύπωση προκαλεί η αναφορά του κειμένου στις προεκλογικές παροχές που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναφέρει ότι «οι προεκλογικές παροχές, όσο δίκαιες, μετρημένες και δικαιολογημένες κι αν ήταν, δεν προφυλάχθηκαν από το να εκληφθούν από αρκετούς ως οιονεί εξαγορά ψήφων. Θεσμική, βέβαια, και κοινωνικά επιβεβλημένη, αλλά εξαγορά μολαταύτα. Δηλαδή κάτι σαν προσβολή της αξιοπρέπειας ακόμη και πολλών από εκείνους που θα ωφελούνταν. Και όπως έχουμε μάθει από πολύ παλιά, αλλά και όπως διαπιστώσαμε από τις εμπειρίες της διακυβέρνησης, τούτη είναι προσβολή που ο ελληνικός λαός τιμωρεί».
Πάντως, στο κείμενο σημειώνεται ότι τα εν λόγω λάθη και αστοχίες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρέπει κατά κανέναν τρόπο να αποσπάσουν την προσοχή από το κύριο» και τονίζεται ότι σε ένα διεθνές περιβάλλον εξαιρετικά δυσμενές, αν όχι ανοιχτά εχθρικό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν στάθηκε απλώς επάξια, αλλά κατόρθωσε να αναβαθμίσει σημαντικά τη διεθνή θέση της χώρας.
Το όνομα και τα δημοψηφίσματα
Στο πλαίσιο εμβάθυνσης του προσυνεδριακού διαλόγου θα εξεταστεί η δυνατότητα ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων συμβουλευτικού χαρακτήρα για προγραμματικά ζητήματα στη διαδικτυακή πλατφόρμα του iSYRIZA.
Αναφορικά με τον τίτλο του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίστηκε να καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή έπειτα από διαβούλευση και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι την ώρα που γραφόταν το εν λόγω ρεπορτάζ, επικρατέστερα ονόματα είναι το «Πράσινη Συμμαχία» και το «Προοδευτική Συμμαχία», χωρίς να αποκλείεται και άλλη πρόταση. Σε περίπτωση που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών, με δεσμευτικό χαρακτήρα τις ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Φεβρουαρίου 2020