ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Αριστερά: Η (δύσκολη) συνύπαρξη μετά το «διαζύγιο»

Βαγγέλης Στολάκης10 Δεκεμβρίου 2023

Και το όνομα αυτής... «Νέα Αριστερά». Οι έντεκα βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνοντας πράξη την προαναγγελθείσα διάσπαση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις λίγες ώρες πριν την πρώτη τους εμφάνιση στο βήμα και στα έδρανα της Βουλής ως μέλη της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) προχώρησαν στα αποκαλυπτήρια του ονόματος. 

Εντός Βουλής οι έντεκα βουλευτές της «Νέας Αριστεράς» έχουν απόσταση από τα έδρανα στα οποία κάθονται οι πρώην σύντροφοί τους στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ωστόσο τα πρώτα εικοσιτετράωρα της συνύπαρξής τους μετά το... διαζύγιο ήταν λίγο περίεργα, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές στους χωρισμούς. Συνύπαρξη η οποία ωστόσο εντός του κοινού τους σπιτιού, της Κουμουνδούρου ήταν όχι απλώς δύσκολη αλλά αδύνατη.

Πλέον, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και «Νέα Αριστερά» ακολουθούν δρόμους διαφορετικούς μεν, παράλληλους δε αφού το κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι το ίδιο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζοντας τέλος στο κλίμα εσωστρέφειας που κυριαρχούσε από την εκλογή Κασσελάκη και μετά, στοχεύει στην παραμονή των μελών και των στελεχών του και την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στις ευρωεκλογές στις οποίες ο αρχηγός του κόμματος έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά σε σχέση με τα δημοσκοπικά δεδομένα, δηλαδή την πρώτη θέση. Από την άλλη, η «Νέα Αριστερά» σε επίπεδο κοινοβουλευτικό ένα πρώτο δείγμα γραφής το έδειξε στη συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχεδίου. 

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα βάζει απέναντί της την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Περισσότερη κριτική αναμένεται να ασκηθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό για το 2024 τις επόμενες ημέρες.

Χαρακτηριστικό πάντως παράδειγμα του... μουδιάσματος που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λόγω της «Νέας Αριστεράς» είναι το γεγονός ότι προς ώρας υπάρχει «απαγορευτικό» από την Κουμουνδούρου στα στελέχη της για κοινές εμφανίσεις στα ΜΜΕ με τους πρώην συντρόφους τους.

Νέο κόμμα προσεχώς

Αν και οι έντεκα εκ των βουλευτών που απαρτίζουν την νέα ΚΟ δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, θεωρείται πως το βέβαιο επόμενο βήμα είναι η δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, νέου κόμματος που θα ριχτεί στη μάχη των ευρωεκλογών. Αυτό άλλωστε, άφησαν να εννοηθεί όλοι όσοι πήραν το λόγο κατά την πρόσφατη εκδήλωση παρουσίασης του ονόματος στο Σεράφειο, όπου η «Νέα Αριστερά» έκανε πρεμιέρα. 

Άνθρωποι δε που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις εκτιμούν ότι είναι ζήτημα εβδομάδων ώστε να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις, συμπληρώνοντας ότι προκειμένου να κρατηθεί «ζεστός» ο κόσμος, μέλη και στελέχη, που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει σχετικά σύντομα να βρουν νέα πολιτική στέγη.

Πληροφορίες της «ΜτΚ» αναφέρουν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, μετά την συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκδήλωση αντίστοιχη του Σεράφειου και στη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνουν γνωστές κάποιες από τις επόμενες κινήσεις στη «Νέα Αριστερά». 

Το ενδιαφέρον αυτή την περίοδο τόσο του επικεφαλής Αλέξη Χαρίτση όσο και των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επικεντρώνεται στη μάχη του προϋπολογισμού στη Βουλή ώστε να κερδηθούν οι εντυπώσεις σε επίπεδο προτάσεων απέναντι στις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση. Η Θεσσαλονίκη λοιπόν είναι ο επόμενος τόπος όπου η «Νέα Αριστερά» θα επιδιώξει να κάνει μια αρχή. Μια νέα αρχή.

Προσχωρήσεις από τη μία, αποχωρήσεις από την άλλη

Σε τοπικό επίπεδο εκτιμάται ότι στον νέο φορέα που θα δημιουργηθεί θα συμμετέχουν στο σύνολό τους τα στελέχη που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο βασικός πυρήνας των υποστηρικτών της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου. 

Μεταξύ αυτών ο πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης, Κώστας Αμπατζάς ο οποίος εκτιμάται ότι θα έχει ρόλο στην οργάνωση του κόμματος, οι πρώην βουλευτές Νίκος Παρασκευόπουλος και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, η πρώην υφυπουργός Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η Ιφιγένεια Καμτσίδου, η Σάσα Λαδά, ο Άρης Στυλιανού, η Ρία Καλφακάκου, η δημοσιογράφος Ελένη Ζάχου, ο Βασίλης Εμμανουηλίδης κ.ά. 

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα οργανωμένα από το ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν πενήντα πανεπιστημιακοί, δώδεκα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αποστείλει επιστολή παραίτησης ως μέλη και αποχώρησης από το κόμμα περί τα διακόσια άτομα στην πόλη. 

Εκτιμάται πως το επόμενο διάστημα θα γίνει και μια εσωτερική συζήτηση για τον τρόπο που θα οργανωθεί το κόμμα σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ πηγές από την «Νέα Αριστερά» λένε ότι θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι νέες τεχνολογίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και στην Κουμουνδούρου δεν «βλέπουν» νέο κύμα αποχωρήσεων υπάρχουν στελέχη που παραμένουν ακόμα στην αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο έχουν ήδη αποφασίσει πως θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου αλλά αναμένουν την κατάλληλη στιγμή για να το κάνουν. 

Ένα πρώτο crash test αναμένεται στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που διεξάγεται στην Αθήνα από χθες Σάββατο και οι εργασίες της θα ολοκληρωθούν σήμερα. Το κλίμα πάντως στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι το καλύτερο μετά την διάσπαση, ενώ τα χαμηλά ποσοστά που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις το χειροτερεύουν.

Νέος συντονιστής στην Α’ Θεσσαλονίκης

Πάντως, στην Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης που μέχρι πρότινος παρέμενε «ακέφαλη» μετά την αποχώρηση του Κώστα Αμπατζά και την παραίτηση του Μίλτου Οικονόμου τα κενά στις θέσεις του συντονιστή και της αναπληρώτριας συντονίστριας της οργάνωσης καλύφθηκαν. Συντονιστής εξελέγη ο Βασίλης Μπουλούκος και αναπληρώτρια συντονίστρια η Θωμαΐδα Μανδραλή.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.12.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.