ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στο δημοψήφισμα από κορυφαία στελέχη - Ανήσυχος για την κατάσταση ο Τσίπρας

MakThes Team10 Νοεμβρίου 2023


Ακόμη και στελέχη που στήριξαν την επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη ενοχλήθηκαν από την κίνησή του να θέσει θέμα εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που (ήδη αποχώρησαν σήμερα Παρασκευή ενώ) διαφώνησαν με τη γραμμήπου χαράσσει η νέα κομματική ηγεσία.


Το απόγευμα έγινε κλειστή σύσκεψη προβεβλημένων στελεχών του κόμματος με τη συμμετοχή των Αλέκου Φλαμπουράρης, Όλγας Γεροβασίλη, Νίκου Παππά (που στήριξε Κασσελάκη στον β' γύρο), Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλου, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Κώστα Ζαχαριάδη, όπου εξέφρασαν από κοινού τη διαφωνία τους με την κίνηση του προέδρου το κόμματος.


Ανήσυχος ο Τσίπρας



Ξεχωριστή σημασία έχει το ότι στη σύσκεψη μετείχαν δύο στενοί συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Αυτό ερμηνεύεται ως μεγάλη ανησυχία του Τσίπρα για τις εξελίξεις στο κόμμα. Ο ίδιος παρακολουθεί τις εξελίξεις, ωστόσο δεν θα παραστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.


Η συνεδρίαση της ομάδας Αχτσιόγλου


Απόψε συνεδρίασαν τα μέλη της εσωκομματικής τάσης των «6+6», που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου. Αν και αποφάσισαν χθες να παραμείνουν στο κόμμα και να ασκήσουν δριμεία κριτική στον Στ. Κασσελάκη, οι εξελίξεις αυξάνουν την πίεση για μια πιο διακριτή αντίδραση. Είναι προφανές ότι και η πλευρά Αχτσιόγλου διατυπώνει διαφωνία με τις κινήσεις Κασσελάκη.


Το χρονικό της κρίσης

Καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις στιν ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας», η προαναγγελία εσωκομματικού δημοψηφίσματος από το Στέφανο Κασσελάκη, δρομολόγησε άμεσα κινήσεις και από άλλα ρεύματα μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολλά στελέχη αντιδρούν τις τελευταίες ώρες, θέτοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της δυνατότητας καθαίρεσης του προέδρου (!) που αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω σε βραδυνή σύσκεψη που έχουν προετοιμάσει.

Για το ενδεχόμενο αυτό όπως μετάδωσε το MEGA, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε πως «δεν τον απασχολεί», χωρίς ωστόσο να έχει καταγραφεί στην κάμερα η απάντησή αυτή, στη διάρκεια της επίσκεψής του σε Χαϊδάρι, Αιγάλεω και Περιστέρι.


Κορυφαία στελέχη παίρνουν αποστάσεις, τονίζοντας ότι ζητήματα διαγραφών δεν αντιμετωπίζονται με δημοψηφίσματα και ειδικά όταν τα προς διαγραφή στελέχη έχουν ήδη αποχωρήσει. Αυτό θα έτρεφε τον κύκλο της εσωστρέφειας και της αποσάρθρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμούν.




Πολάκης: Τα είπε όλα και τη λύση


Την ίδια ώρα με νέα ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα υπέρ της διεξαγωγής του εσωκομματικού δημοψηφίσματος τάχθηκε ο Παύλος Πολάκης που είχε απαντήσει σκληρά στα λεγόμενα του στελέχους της Ομπρέλας και πρώην υπουργού, Γιώργου Σταθάκη.





Αποστάσεις Ζαχαριάδη για το δημοψίφισμα: Υπάρχει η επιτροπή δεοντολογίας

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας αντί του εσωκομματικού δημοψηφίσματος εκτίμησε πως πρέπει να λυθεί το θέμα των διαγραφών στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο πρώην Βουλευτής και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι έχει δρομολογηθεί μια διαδικασία που οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από το κόμμα. Όταν κάποιος αποχωρεί, δεν βρίσκω το λόγο να συνεχίσουν με κάθε μέτρο οι διαδικασίες των διοικητικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να θυμίσω σε όλους ότι η διαδικασία των διαγραφών και των πειθαρχικών μέτρων, κάθε είδους πειθαρχικού μέτρου στο κόμμα δεν είναι ζήτημα το οποίο τίθεται στην κρίση των μελών. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε την Επιτροπή Δεοντολογίας» είπε.

«Το ζήτημα δείχνει με έναν αρνητικό και οδυνηρό τρόπο να απεμπλέκεται και το ζήτημα είναι για τις επόμενες μέρες πως όλοι μας θα μπούμε σε μία ρότα, ο καθένας με τον τρόπο που θα επιλέξει να υπηρετήσει τις ιδέες του και τις αξίες του την επόμενη περίοδο σε μία φάση εξωστρέφειας, όχι εσωτερικών συγκρούσεων, όχι ομφαλοσκόπηση, όχι εσωτερικών ανταγωνισμών» επισήμανε και έκανε λόγο για «πολύ αρνητική εξέλιξη» αναφορικά με την αποχώρηση των κ. Σκουρλέτη και Βούτση.


«Το λέω εγώ αυτό που εν πάση περιπτώσει έχουμε όλα αυτά τα χρόνια και μέσα στο κόμμα διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις, αποχρώσεις θα έλεγα, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε πολλά χρόνια σύντροφοι, φίλοι, υπάρχει αγάπη μεταξύ μας. Σε κάθε περίπτωση είναι μια ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη και θέλω να πω ότι αν πραγματοποιηθεί, σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικοί δίαυλοι επικοινωνίας και οι ψυχολογικοί δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί. Το λέω αυτό γιατί έχω ζήσει ήδη δύο διασπάσεις στη ζωή μου. Μια στον Συνασπισμό το 2010 και η άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, όπου υπήρχε ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και ψυχολογική επαφή. Με πολλούς από αυτούς ξανασμίξαμε μετά από χρόνια με αγάπη και συντροφικότητα και ήταν σαν να μην είχε περάσει μια μέρα. Πάντα ένας πολιτισμένος πολιτικός χωρισμός εάν κάποιος κρίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε από ένα σημείο και πέρα, είναι προτιμότερος από τη λεκτική βία, τη λεκτική ένταση και τη λεκτική πίεση από κάθε πλευρά. Γι’ αυτό συνιστώ σε όλους νηφαλιότητα, ψυχραιμία, χαμηλούς τόνους και πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης. Τα ζητήματα είναι πολιτικά και ιδεολογικά. Δεν υπάρχει κάτι άλλο» ανέφερε.
«Μακάρι να μπορούσε να αποτραπεί. Νομίζω ότι χάθηκαν ευκαιρίες από όλες τις πλευρές. Ιδίως θέλω να πω από την πλευρά που φαίνεται να αποχωρεί, τις τελευταίες εβδομάδες, να μη γίνει αυτή η διάσπαση. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεδομένης της απόφασης αυτών των αγαπημένων συντρόφων και συνοδοιπόρων, το θέμα είναι πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία και πώς θα είναι η σχέση μας την επόμενη μέρα. Εγώ λέω να μείνουμε στο πολιτικό και στο ιδεολογικό, ιδίως άμα αυξηθεί η απόσταση, νομίζω ότι είναι και πιο εύκολο να ομαλοποιηθεί αυτή η κουβέντα».


Ρωτήθηκε αν τελικά «φταίει για όλα» ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, απάντησε τα εξής. «Για να είμαι εξαιρετικά σύντομος, όχι. Το αντίθετο. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε και έχει μία εξαιρετικά θετική συμβολή στο χώρο μας. Είναι σημείο αναφοράς για τον προοδευτικό, το δημοκρατικό και τον αριστερό κόσμο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στον κόσμο. Παρακαλώ όλους να σεβαστούμε την απόφαση που πήρε περίπου 100 μέρες πριν να φύγει από την ηγεσία του κόμματος και να παρεμβαίνει με όποιο τρόπο επιλέγει ο ίδιος ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά, μέσα από το Συμβούλιο της Ευρώπης ή μέσα από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία στη Βουλή των Ελλήνων και να κάνουμε όλοι μία προσπάθεια να αποδείξουμε ότι στην πολιτική μας σταδιοδρομία και διαδρομή είμαστε κάτι παραπάνω που μπορεί να υπάρξει και χωρίς να είναι ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του κόμματος. Ας δείξουμε ότι και εμείς έχουμε ένα ανάστημα, μέχρι εκεί που φτάνουμε. Προφανώς δεν μπορούμε να φτάσουμε στον Αλέξη, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να ακυρώσουμε και τις παρουσίες μας χρησιμοποιώντας για όλα ότι φταίει κάποιος άλλος».




Το δημοψήφισμα και η αντίδραση από την Ομπρέλα


Τις εξελίξεις προκάλεσε το διάγγελμα Κασσελάκη σχδετικά με την την υλοποίηση της απόφασής του να διαγράψει τα τέσσερα ιστορικά στελέχη του κόμματος, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα.

Η επιλογή της ενεργοποίησης του Άρθρου 24 του Καταστατικού του κόμματος, το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος προφανώς απαντά στην αδυναμία διαμόρφωσης πλειοψηφίας υπέρ των διαγραφών στην Κεντρική Επιτροπή, όπως και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με την τελευταία να αποφασίζει οριστικά και αμετάκλητα για την όποια ποινή.

Για να περάσουν οι διαγραφές από την Κεντρική Επιτροπή χρειάζεται η γνωμοδότηση από το 50+1% των μελών, αλλά και πλειοψηφία 2/3 στην Επιτροπή Δεοντολογίας, που αποφαίνεται για τις ποινές.

Πρόθεση Κασσελάκη είναι ένα καθαρό μήνυμα ότι «δεν κάνει πίσω» στις διαγραφές, και σε μια επίδειξη αρχηγικής ισχύος, όπως δημόσια τις τελευταίες ημέρες με παρεμβάσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα ζητούν και ένθερμοι υποστηρικτές του.

Η απόφαση αποχώρησης της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ όμως καθιστά αχρείαστο το εσωκομματικό δημοψήφισμα Επιμέρους ενστάσεις έχουν κατατεθεί και για το εάν είναι αντικαταστατικό ή όχι να διεξαχθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα με αντικείμενο διαγραφές μελών, όταν για κάτι τέτοιο προβλέπεται ακριβής διαδικασία από το Καταστατικό.

Επίσης, σε περίπτωση δημοψηφίσματος μέσω της πλατφόρμας iSyriza (το Μητρώο Μελών είναι σε φάση επικαιροποίησης και χρειάζεται χρόνο για να τελειοποιηθεί) ή δια ζώσης προβλέπεται η συμμετοχή μόνο των εν ενεργεία μελών και όχι η εγγραφή νέων. Σε μια τέτοια περίπτωση το δημοψήφισμα θα διενεργούνταν άμεσα, αν δεν μεσολαβούσε η έξοδος της «Ομπρέλας».


Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τα στελέχη της Ομπρέλας να ξανασκέφτονται τις τελευταίες ώρες τον αρχικό τους σχεδιασμό, ο οποίος προέβλεπε αλυσιδωτές αποχωρήσεις μελών της από σήμερα ως το τέλος των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής και να συζητούν - μετά την ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος - την άμεση και μαζική αποχώρησή τους από το κόμμα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.