Στην Κουμουνδούρου έχοντας πλέον την κυβερνητική εμπειρία τεσσεράμισι ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων αντιμετώπισαν έντονη τουρκική προκλητικότητα, επέλεξαν να κρατήσουν ψύχραιμη και θεσμική στάση απέναντι στην νέα ένταση στο Αιγαίο, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απαθή, όπως την χαρακτήρισαν, στάση του απέναντι στις νέες προκλήσεις του Ερντογάν.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει και αφουγκράζεται το γεγονός ότι οι πολίτες επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση να τηρεί υπεύθυνη στάση στα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή ήταν άμεση η σύγκληση σύσκεψης με την πρώην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και το επιτακτικό αίτημα για σύγκλυση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας.
Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ εστίασαν στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άσκησε τις απαραίτητες πιέσεις προς την ευρωπαϊκή ηγεσία, ώστε να υπάρξουν απτές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όπως ακριβώς είχε συμβεί το 2018, μετά από πίεση των τότε κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν δηλαδή ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν άσκησε τον τελευταίο χρόνο την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική μέσω της οποίας θα μπορούσε να έχει προλάβει την νέα ένταση στην περιοχή. Πηγές του κόμματος σημείωναν μάλιστα ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν όλες οι ενδείξεις τόσο για την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, όσο και για την παραβίαση των υδάτινων συνόρων της χώρας.
«Ο κ. Μητσοτάκης, αιχμάλωτος του κενού στρατηγικής και των εσωτερικών αντιφάσεων της κυβέρνησης του, ούτε κυρώσεις είχε ζητήσει μέχρι πρόσφατα, ούτε προσήλθε στη Βουλή, να ενημερώσει, μέσω του Κοινοβουλίου, τον ελληνικό λαό, όπως του ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωση του προ ημερών ο πρώην υπουργός και αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σε αυστηρούς τόνους κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δήλωση του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Όπως ο ίδιος ανέφερε στο περιστύλιο της Βουλής, κατά τη συνάντηση τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί το πλοίο Oruc Reis σε περίπτωση που επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συνέστησε στον πρωθυπουργό, σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση το επόμενο διάστημα, να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία.
«Τους τελευταίους 8 μήνες υπάρχει μία επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας τόσο στην ανατολική όσο και στην κεντρική Μεσόγειο. Απέναντι σε αυτήν την κλιμάκωση η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση. Ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε σήμερα, ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και του Καστελόριζου και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δηλαδή σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «το μήνυμα που μετέφερα σήμερα στον κ. Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο. Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis σε περίπτωση που επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπως άλλωστε έπραξε με επιτυχία η χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις της με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2018».
Σε σχέση με την στάση της ΕΕ ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές. Παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
Στην κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «χαιρέτισε» την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν να συγκαλέσει εκ νέου τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου της ΕΕ. «Όταν πήραμε την πρωτοβουλία μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ να ιδρύσουμε τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου της ΕΕ πριν τέσσερα χρόνια στην Αθήνα, το κάναμε γιατί γνωρίζαμε ότι η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ μας είναι όρος όχι μόνο φιλίας και συνανάπτυξης αλλά και ασφάλειας. Χαιρετίζω λοιπόν την πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν να τη συγκαλέσει εκ νέου, αυτή την κρίσιμη ώρα για την Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο» σχολίασε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας.
«Η δημοκρατία και η Δικαιοσύνη βρίσκονται σε πολιορκία»
Στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε θέση άμυνας απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, μετά και την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για οκτώ αδικήματα. Λίγες ώρες πριν από τη ψηφοφορία στη Βουλή για το πόρισμα της Προανακριτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εξαπέλυε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την απόπειρα χειραγώγησης και απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των θεσμών.
«Η δημοκρατία και η Δικαιοσύνη βρίσκονται σε πολιορκία» τόνισαν από συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν οι Σπ. Λάππας, Φ. Κουβέλης, Ν. Παρασκευόπουλος, Δ. Αυγέρη, με αιχμή τις εξελίξεις στην Προανακριτική και το σκάνδαλο Novartis, στον απόηχο της δίωξης της εισαγγελέα Διαφοράς Ελένης Τουλουπάκη. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση για συνολική μεθοδευμένη προσπάθεια με διττό στόχο, την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον «αποπροσανατολισμό της κοινωνίας από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τον χειρότερο τρόπο». Κοινή διαπίστωσή τους, ότι «δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα να διώκεται ο διώκτης υποθέσεων διαφθοράς».
Παράλληλα πηγές της Κουμουνδούρου σχολίαζαν τις αιχμές του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τα τρία άκυρα ψηφοδέλτια που προέκυψαν από βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ κατά την ψηφοφορία για τον Δ. Παπαγγελόπουλο.
Η στάση του Κινήματος Αλλαγής στο ζήτημα της προανακριτικής φαίνεται πως διέλυσε τα σενάρια και τις συζητήσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για ένα ενδεχόμενο άνοιγμα προς τον χώρο του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επανέφεραν στον δημόσιο διάλογο τον χαρακτηρισμό «συνεταίροι» όταν αναφέρονταν στην σχέση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ. «Τα δύο κόμματα που χρεοκόπησαν τη χώρα, ψήφισαν μόνα τους καθώς απείχε σύσσωμη η αντιπολίτευση και δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε τους βουλευτές τους. Δεν θα μπούμε στα ενδοοικογενειακά τους, ας τα λύσουν μόνοι τους» σχολίαζαν χαρακτηριστικά κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26 Ιουλίου 2020