ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ανακοινώνει ο Κασσελάκης, «κλείδωσε» ο Φάμελλος

Βαγγέλης Στολάκης22 Σεπτεμβρίου 2024

«Κλειδώνει» το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές ανάδειξης νέου αρχηγού στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την κρίση ηγεσίας στην οποία περιήλθε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οδήγησε στην έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Και ενώ ο εμφύλιος στην Κουμουνδούρου μαίνεται, με τα επεισόδια μεταξύ βουλευτών αλλά και κορυφαίων στελεχών του κόμματος να είναι πλέον καθημερινά, και την συμβίωση την επόμενη ημέρα να εξελίσσεται σε γρίφο για δυνατούς λύτες, το φως της δημοσιότητας βλέπουν καταγγελίες περί bullying ακόμα και από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μετρά τις δυνάμεις του και θεωρείται βέβαιο πως θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία.

Δεν μπήκαν «κόφτες»

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να περιγραφεί με μόλις πέντε λέξεις: κακό χωριό τα λίγα σπίτια. Τα εσωτερικά «στρατόπεδα» είναι υπό διαμόρφωση και άπαντες στρέφουν στο βλέμμα τους στην επόμενη ημέρα και με ποιον τρόπο η κάθε ομάδα θα επικρατήσει έναντι της άλλης. Παρά τις εντάσεις και τους ανεβασμένους τόνους που επικράτησαν στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, δύο εικοσιτετράωρα πριν την χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία αποφάσισε για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί, εκείνο που αποφασίστηκε είναι οι εσωκομματικές κάλπες της 24ης Νοεμβρίου να «στηθούν» με τους ίδιους κανόνες που ίσχυσαν και έναν μόλις χρόνο πριν, όταν το απόλυτο αουτσάιντερ Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να «σπάσει» κομματικούς μηχανισμούς και «γραμμές» και μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων να προκαλέσει ένα τσουνάμι υποστήριξης από όλη την Ελλάδα που τον οδήγησε στην καρέκλα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, στην οποία επί μια δεκαπενταετία καθόταν ο φυσικός ηγέτης του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας. 

Ούτε «κόφτης» για την υποψηφιότητα Κασσελάκη αποφασίστηκε, ούτε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ούτε εισήγηση για διαγραφή του έκπτωτου πρώην προέδρου υπήρξε. Για το τελευταίο μάλιστα, ο σημερινός πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς ήταν ξεκάθαρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της 88ης ΔΕΘ απαντώντας αρνητικά στα ερωτήματα περί πιθανής διαγραφής Κασσελάκη. Παρά την πρόταση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος και έχει ξεκινήσει περιοδείες σε όλη τη χώρα για επιτάχυνση των διαδικασιών, το καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποφάσισε την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του κόμματος το διάστημα 1-3 Νοεμβρίου. 

Εκεί θα κατατεθούν επίσημα και οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος. Στις 19-20 Οκτωβρίου θα γίνει η εκλογή συνέδρων για το έκτακτο Συνέδριο, ενώ η εκλογή αρχηγού θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου με τον δεύτερο γύρο, εάν απαιτηθεί, να πραγματοποιείται την 1η Δεκεμβρίου.

Για να πάρει και τυπικά το «πράσινο» φως ένας υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει τριάντα υπογραφές στήριξης μελών της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχε γίνει και πέρσι. Η πρόταση για αύξηση του αριθμού των υπογραφών στήριξης από τριάντα σε πενήντα δεν προχώρησε.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει πως θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Παύλος Πολάκης και ο Απόστολος Γκλέτσος. Σκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες κάνει και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νικόλας Φαραντούρης, καθώς πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι δέχεται πιέσεις από βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματος, ενώ το σενάριο που ήθελε την Όλγα Γεροβασίλη να διεκδικεί την ηγεσία της Κουμουνδούρου φαίνεται πως χάνει έδαφος.

Στη μάχη ο έκπτωτος πρόεδρος

Μέσα σε αυτό το κλίμα με την τοξικότητα και τον διχαστικό λόγο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο έκπτωτος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ίσως και αύριο να ανοίξει τα χαρτιά του και να ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του κόμματος. Οι πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη αναφέρουν ότι η ανακοίνωση θα γίνει μέσω βίντεο που θα αναρτηθεί στα social media. Αν και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης Κασσελάκη έχει λίγο πολύ «κλειδώσει» αυτές τις μέρες μπαίνουν οι τελευταίες... πινελιές. Ο κ. Κασσελάκης στο «στρατηγείο» του πραγματοποιεί καθημερινά μπαράζ συναντήσεων και συσκέψεων, ενώ σχεδόν καθημερινά πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις με βουλευτές του κόμματος που τον στηρίζουν. Στο πλευρό του φέρεται να έχει το ήμισυ της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Κατεβαίνει» ο Φάμελλος

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανακοίνωση υποψηφιότητας είναι και ο Θεσσαλονικιός Σωκράτης Φάμελλος. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Φάμελλος έχει πάρει τις αποφάσεις του κι αναμένεται να τις κάνει γνωστές αυτή τη βδομάδα. Ο κ. Φάμελλος, λόγω της προηγούμενης θητείας του στη θέση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαίρει της εκτίμησης αρκετών βουλευτών του κόμματος, ενώ και η ομάδα των «87» με πρωτοβουλία της οποίας κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη είναι θετική απέναντι στο πρόσωπό του, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει ακόμα.

Σοβαρές καταγγελίες

Στο μεταξύ, η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεφύγει. Μετά την Κατερίνα Νοτοπούλου που κατήγγειλε πολιτικό bullying σε βάρος της από τον Στέφανο Κασσελάκη, με τον τελευταίο μέσω διαρροών να την καλεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, η Γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη κατήγγειλε τον πρώην υπουργό και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Γιάννη Ραγκούση για bullying. Όλα ξεκίνησαν όταν ο τελευταίος δήλωσε πως ο Κασσελάκης είχε αντίστοιχη συμπεριφορά με εκείνη απέναντι στην Κατερίνα Νοτοπούλου και κατά άλλου στελέχους του κόμματος, με την Τζάκρη να απαντά «το να μιλάει ο κ. Ραγκούσης για bullying με ξεπερνά, ξέρει αυτός». 

Η κ. Τζάκρη επανήλθε μετά τις δηλώσεις Ραγκούση ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη λέγοντας: «Με τον κύριο Ραγκούση μοίρα κακή με έφερε ‘να μπλέξω’ ήδη δύο φορές! Στο ΠΑΣΟΚ παλιότερα και στον ΣΥΡΙΖΑ πιο πρόσφατα. Συνάντησή μας από κοινού για τρίτη φορά προφανώς δεν προβλέπεται, οπότε μάλλον ξεμπλέκουμε. Τον καλώ λοιπόν να καταφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον μου. 

Σας διαβεβαιώ ότι όταν έρθει εκείνη η στιγμή, δεν θα χρειαστώ την άδεια κανενός για να αποκαλύψω τις μεταξύ μας επικοινωνίες». Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός απάντησε: «μόνη φορά που χρειάστηκε να συγκρουστώ με την Θεοδώρα Τζάκρη κατά τη διάρκεια της κοινής παραμονής στο υπουργείο Εσωτερικών ήταν όταν υποχρεώθηκα ως υπουργός να σταματήσω την από μέρους της υπογραφή σκανδαλωδών αποφάσεων που θα έπλητταν το δημόσιο συμφέρον, θα συνιστούσαν διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, καθώς και θα ζημίωναν βαριά τη δημόσια εικόνα της τότε κυβέρνησης».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22.09.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.