Κλιμακώνει την αντιπολιτευτική κριτική του, υψώνει τους τόνους και σκληραίνει την στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της κυβέρνησης στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πρώτα εικοσιτετράωρα, συνειδητά, σεβόμενο το πένθος των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στην χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία της χώρας και συναισθανόμενο τη θλίψη, την οργή και την γενική κατακραυγή της κοινωνίας αρκέστηκε στα... απολύτως απαραίτητα και δεν έστρεψε τα αντιπολιτευτικά του βέλη κατά της κυβέρνησης, στην οποία αποδίδει την ευθύνη για το δυστύχημα. Η στάση ωστόσο από την αρχή της περασμένης εβδομάδας σκλήρυνε και αναμένεται να κλιμακωθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα, ως απάντηση στο επιχείρημα της κυβέρνησης πως για την τραγωδία υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες.
«Οι συμψηφισμοί είναι απόπειρα συγκάλυψης»
Είναι χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποιεί κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, κοντά στο προεδρικό περιβάλλον, για τη στάση που θα κρατήσει η Κουμουνδούρου τις επόμενες εβδομάδες. Δανειζόμενο μάλιστα το «σεμνά και ταπεινά» του Καραμανλή το εν λόγω κομματικό στέλεχος εξηγεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εξακολουθήσει να βομβαρδίζει με ερωτήματα την κυβέρνηση ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις και στοιχεία και όχι αοριστολογίες και γενικότητες.
«Εμείς δεν έχουμε κανένα άγχος. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις. Εμείς αυτά που θέλουμε να πούμε θα τα πούμε με στοιχεία, αποδείξεις και ντοκουμέντα, όταν όμως το κρίνουμε σκόπιμο» έλεγε χαρακτηριστικά. Κατά την κλιμάκωση μάλιστα της κριτικής δεν αποκλείεται ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο της τραγωδίας και στην πορεία πραγματοποίησε συναντήσεις με εργαζόμενους στα τρένα, ενώ επισκέφτηκε και τους τραυματίες στο νοσοκομείο, να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για το θέμα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιάσει και τις προτάσεις του κόμματός του για τους σιδηρόδρομους στην Ελλάδα.
Ο κ. Τσίπρας εξάλλου, την Παρασκευή είχε συνάντηση με τα σωματεία εργαζομένων στους σιδηρόδρομους προκειμένου να συζητήσει μαζί τους για τις συνθήκες του δυστυχήματος στα Τέμπη, να ακούσει τα προβλήματα και τις αδυναμίες που υπάρχουν και οδήγησαν στην τραγωδία, αλλά και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να υπάρξει ασφάλεια στους σιδηρόδρομους. Μετά το πέρας της συνάντησης στη δήλωσή του έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει: «η αποποίηση της ευθύνης, η διάχυση της ευθύνης, οι συμψηφισμοί είναι απόπειρα συγκάλυψης». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η τραγωδία δεν είναι ένα ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα συλλογικής αντιπαράθεσης, όλης της κοινωνίας απέναντι σε όσους θα επιχειρήσουν να κρύψουν την αλήθεια».
«Να κάνουμε το παν για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, γιατί η ελληνική κοινωνία ζητά απόδοση των ευθυνών» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκρινίζοντας «όχι για να εκδικηθούμε κανέναν, αλλά για να μάθουμε τα πώς και τα γιατί. Όχι μονάχα για να δούμε τι έγινε εκείνο το μοιραίο βράδυ, αλλά να δούμε και τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής για να μην ξαναγίνει μια τέτοια τραγωδία, για να έχουμε ασφάλεια σε ένα μεταφορικό μέσο που θα έπρεπε να είναι -και στην Ευρώπη είναι- το πιο ασφαλές». Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης, επικαλούμενος την φράση του κ. Καραμανλή στη Βουλή ότι «είναι ντροπή σε όσους μιλούν για θέματα ασφάλειας», όπως για το γεγονός ότι η απάντηση στις απεργίες των εργαζομένων ήταν δικαστικές προσφυγές για να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες. «Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ζητάει την αλήθεια και ζητάει δικαιοσύνη» σημείωσε και σχολίασε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς λέγοντας ότι «την μία η ευθύνη είναι ατομική, του σταθμάρχη αποκλειστικά, την άλλη συλλογική, όλων μαζί, άρα κανενός συγκεκριμένα» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Βλέπουν» καθυστέρηση στις κάλπες
Στο στρατόπεδο της αξιωματικής τα πάντα έχουν μπει στο... μικροσκόπιο: δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τωρινές και παρελθοντικές που αφορούν τους σιδηρόδρομους, έγγραφα, στοιχεία τα οποία μπορούν να ενισχύσουν το αντιπολιτευτικό «οπλοστάσιο» της Κουμουνδούρου. Την ίδια ώρα, αξιολογούν τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων που δείχνουν σημαντική πτώση της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι όσο καθυστερούν οι εκλογές οι απώλειες για τη ΝΔ θα συνεχιστούν. Ως προς τον χρόνο των εκλογών δεν υπάρχει κάποιο σενάριο που εξετάζεται. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός όσο του επιτρέπεται θα μεταθέσει χρονικά την προκήρυξη των εκλογών, κάτι που όπως λένε, θα λειτουργήσει υπέρ της αντιπολίτευσης.
Στην Κουμουνδούρου αξιολογούν επίσης θετικά τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, κατά χιλιάδες, στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τις πορείες και ειδικά των νέων ανθρώπων, στους οποίους στοχεύει εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εξάλλου, τα στελέχη του κόμματος έχουν στηρίξει όλες τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται. Πάντως, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν -και θα φροντίσουν γι’ αυτό- η τραγωδία και τα αίτιά της να παραμείνει στην κορυφή της ατζέντας κατά τη διάρκεια του προεκλογικού διαλόγου. Μάλιστα, αν και γνωρίζουν ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, όπως άλλωστε είπε και εμμέσως ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, διερωτώνται -σκωπτικά- γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει κανονικά τις εκλογές;
Οι απαντήσεις Σπίρτζη
Στην επιχείρηση... κλιμάκωσης της επίθεσης κατά της κυβέρνησης ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επί ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, τον οποίο η ΝΔ χαρακτήριζε τις τελευταίες ημέρες «άφαντο» παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη (επέλεξε μάλιστα την τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την πρώτη του παρέμβαση μετά την τραγωδία) παραχωρώντας στοιχεία. Αν έχουμε ευθύνες, ποτέ δεν αρνηθήκαμε να τις πάρουμε. Το όλοι φταίνε, δεν ισχύει. Πιστεύω ότι δεν φταίμε. Εγώ πιστεύω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει. Ούτε εγώ προσωπικά», είπε χαρακτηριστικά. Ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «όλες αυτές τις ημέρες ρωτάει ο κόσμος που είναι ο Σπίρτζης. Με ζήτησε κανείς και κρύφτηκα; Έχω λόγο να κρυφτώ; Όταν βλέπεις να σπαράζουν οικογένειες, δεν είναι δυνατόν να βγω στα παράθυρα να τσακωθώ με τον Γεωργιάδη. Σεβάστηκα τη μνήμη τους και γι’ αυτό δεν βγήκα» είπε.
«Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα γινόταν αν ίσχυε στον ΟΣΕ ότι μέχρι το 2019 και το 2020» σημείωσε. Ο κ. Σπίρτζης επεσήμανε ότι «είναι τραγικό να λέμε ότι σε διπλή σιδηροδρομική γραμμή έγινε σύγκρουση. Πότε στην Ελλάδα έχει γίνει αυτό; Μέχρι το 2018 είχαμε μονή και δεν είχε γίνει σύγκρουση. Είχαν γίνει άλλα δυστυχήματα, αλλά είναι δυνατόν σε διπλή να γίνει μετωπική;». Ερωτηθείς τι άλλαξε και φτάσαμε στην τραγωδία στα Τέμπη, απάντησε ότι «αποδομήθηκε, κατέρρευσε όλο το σύστημα του ΟΣΕ μέσα στα 4 χρόνια. Γιατί; Γιατί συνεχίστηκε μια άλλη λογική στη στελέχωση του οργανισμού».
Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε πως όταν «είσαι υπουργός και σου λένε ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας, σταματάς, αν δεν μπορείς να διασφαλίσεις την ασφαλή λειτουργία» επικαλούμενος δική του απόφαση να σταματήσει η λειτουργία των τραμ. Για τα συστήματα ασφαλείας τόνισε πως «επί δικής μας διακυβέρνησης υπήρχαν δύο συστήματα και αυτό το απέκρυψε ο κ. Γεραπετρίτης. Υπήρξε η πυρκαγιά το 2019 και δεν το έφτιαξε κανείς. 9,5 δισ. απευθείας αναθέσεις κάνανε και δεν έφτιαξαν το κέντρο που κάηκε».
Ευθύνες στην κυβέρνηση επέρριψε και για τη στελέχωση του Οργανισμού. «Έπρεπε να υπάρχει προσωπικό, έπρεπε να υπάρχει συντήρηση, που δεν υπήρχε. Επί των ημερών μας ο ΟΣΕ είχε 1.200 άτομα μόνιμο προσωπικό» είπε και σημείωσε: «Οι ευθύνες δεν είναι διαχρονικές. Είναι προσωποποιημένες». Ζήτησε δε, από τον κ. Μητσοτάκη «να στείλει άλλη μια επιστολή στον κ. Ντογιάκο και να διερευνηθούν όλες οι συμβάσεις επί ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο στον σιδηρόδρομο». Θλιβερό μνημείο κυνισμού, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Σπίρτζη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ζητώντας να έρθει σε κατ’ αντιπαράσταση συζήτηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.03.2023