Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση να επανεκκινήσει την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και την οικονομία της χώρας.
Από τη μία μεριά στην Κουμουνδούρου διαπιστώνουν ότι σε σχέση με τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μπροστά σε ένα τρίτο κύμα δεν έχει αλλάξει τίποτα στις συνθήκες που οδήγησαν στο οδυνηρό, ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, δεύτερο κύμα, ενώ από την άλλη τους προβληματίζει το γεγονός ότι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις παραμένουν αβοήθητοι στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην κοινωνία και την οικονομία.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τα τοπικά καταστήματα και τις μικρές επιχειρήσεις της περιοχής τους, τηρώντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, εκφράζοντας την εκτίμηση πως παρά τη δραματικά μειωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών, είμαι βέβαιος πως θα δοθεί μία ανάσα στην αγορά.
Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαπίστωσε ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι πήγαν μετά από καιρό στη δουλειά τους σε καθεστώς ανασφάλειας για το αύριο. Ότι χιλιάδες καταστηματάρχες ψάχνουν από το πρωί ‘σωσίβιο’ από τα χρέη και τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί», και «γι’ αυτό και η απροθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας αποτελεί τη μεγάλη τροχοπέδη της επόμενης μέρας».
Σημείωσε μάλιστα πως «το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορεί να είναι δικαιολογία» και «η κυβέρνηση πρέπει εδώ και τώρα να αφουγκραστεί την ανασφάλεια εργαζομένων και επιχειρήσεων και να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης». Επαναλαμβάνοντας τα μέτρα που προτείνει το κόμμα του από την έναρξη της πανδημίας ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε ότι «τα μέτρα στήριξης ή θα ληφθούν τώρα ή οποιαδήποτε συζήτηση για «ανάκαμψη» είναι άνευ αντικειμένου».
Στο πεδίο της πανδημίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση ποντάρει τα πάντα στο εμβόλιο, χωρίς παράλληλα να προχωρά σε ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας υγείας». Όπως ανέφερε σε συνέντευξη του ο εκπρόσωπος τύπου, Νάσος Ηλιόπουλος, «η δήλωση του προέδρου του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται κυρίως τις ώρες της ημέρας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους εργασιακούς χώρους, διαλύει το αφήγημα που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συσχετίζουν τη μετάδοση του ιού με τα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς».
Δεικτικό ήταν το σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την άδοξη πορεία της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού η οποία απερρίφθη.
«Ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αντί να αποφασίσουν να δώσουν μία μάχη για την έγκαιρη επάρκεια εμβολίων, την εξασφάλιση της πατέντας ώστε να παραχθεί μαζικά και γρήγορα το εμβόλιο και να μην κρέμεται όλος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός από το πλάνο παραγωγής τριών βιομηχανιών, επέλεξε να κάνει απλά μία κίνηση εντυπωσιασμού, μόνο και μόνο για να ακουστεί ότι κάτι έκανε» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, συμπληρώνοντας πως «το ευρωπαϊκό συμβούλιο απέρριψε την καταφανώς προβληματική από πλευράς θεμελιωδών δικαιωμάτων πρότασή του και το μόνο που του μένει είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας».
«Όχι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία
Στο κίνημα πανεπιστημιακών και φοιτητών που αντιτάσσονται στις αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δίνοντας μεταξύ άλλων έμφαση στο ζήτημα της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου, επιφανειακή και όχι ουσιαστική αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων αλλά ταυτόχρονα και αδιαφορία για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα την επιδείνωσή τους, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ.
Ο κ. Τσίπρας με αφορμή τις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας έκανε λόγο για «υποβάθμιση αντί για αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων», καταγγέλλοντας «προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων».
Όσον αφορά τη δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε την Παρασκευή ότι «τα υπαρκτά προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο, χρειάζεται να επιλυθούν με τρόπο ο οποίος θα είναι συμβατός με το συνταγματικό πλαίσιο αλλά και με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», προσθέτοντας ότι «η πανεπιστημιακή αστυνομία που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση αντίκειται και στα δύο αυτά». «Αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Υπάρχει στην Τουρκία του Ερντογάν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου και τόνισε ότι με τα σχέδια αυτά της κυβέρνησης «διαφωνούν οι πρυτάνεις, ακόμα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων».
«Άδειασμα» Μητσοτάκη στα στελέχη του
«Άδειασμα» χαρακτήρισαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη δήλωση του πρωθυπουργού από τη Βουλή, ότι οι δηλώσεις των στελεχών του κατά το παρελθόν σε σχέση με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης δεν τον δεσμεύουν, γιατί δεν τις έκανε ο ίδιος προσωπικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, όπως και την αλλαγή στάσης της ΝΔ, θυμίζοντας μάλιστα τα όσα έλεγε η ΝΔ στο ζήτημα του Μακεδονικού και της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, όσο ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Σε αντίθεση με ό,τι κάνατε εσείς ως αντιπολίτευση, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όσο και εγώ προσωπικά είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την κυβέρνηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής όταν είναι για το καλό της πατρίδας. Εμείς παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αναγκαία συνεννόηση και συναίνεση για τα κρίσιμα εθνικά θέματα και ιδίως σε σχέση με την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Ενδιαφέρον είχε το σχόλιο του τέως προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση σε σχέση με τις δηλώσεις του κ. Μητοστάκη, ο οποίος διαπίστωσε ότι «παρακολουθήσαμε διπλή αποστασιοποίηση, ‘άδειασμα’ των στελεχών και υπουργών του Κ. Μητσοτάκη από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη ακριβώς λόγω της μικροκομματικής αντίληψης για ‘αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση’ στην παρούσα φάση αλλά και του τρόπου που αντιπολιτευόταν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνοντας ότι «η διαφορά που είχε εκφραστεί τότε ήταν επί της ουσίας: μη τμηματική ενεργοποίηση αυτού του δικαιώματος επειδή ήταν εναντίον των συμφερόντων της χώρας. Τώρα η κυβέρνηση προσχωρεί στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Ιανουαρίου 2021