ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η «καρατόμηση», η επόμενη ημέρα και στο βάθος... εμφύλιος διαρκείας

Βαγγέλης Στολάκης15 Σεπτεμβρίου 2024

Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ήρθαν τα πάνω-κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το καζάνι έβραζε εδώ και καιρό στο κόμμα, με τα στελέχη που αμφισβητούσαν τον Στέφανο Κασσελάκη ως πρόεδρο, να ήταν έτοιμα περνώντας το κατώφλι του κεντρικού ξενοδοχείου στην πλατεία Καραϊσκάκη στην Αθήνα, όπου διεξήχθη η συνεδρίαση της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής, να δώσουν τη μεγάλη μάχη για το τελικό ξεκαθάρισμα. Η πρόταση μομφής που κατατέθηκε από την ομάδα των «87» οι οποίοι ωστόσο στην πορεία αυξήθηκαν σε 100 και όσο περνούσαν οι ώρες σε αυτούς προστέθηκαν κι άλλοι, άνοιξε στον Στέφανο Κασσελάκη την πόρτα της εξόδου από το γραφείο του προέδρου στο ρετιρέ της Κουμουνδούρου. 

Η ακόμα μία διχαστική και γεμάτη εσωκομματικά βέλη ομιλία του μέχρι εκείνη την ώρα προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έλυσε τα χέρια σε εκείνους που αμφιταλαντεύονταν για το τι στάση πρέπει να κρατήσουν όταν κατατεθεί η πρόταση μομφής. Τα υπόλοιπα λίγο πολύ είναι γνωστά. Ο κ. Κασσελάκης «καρατομήθηκε» από το κόμμα του από τη θέση του προέδρου με 163 «ναι» υπέρ της πρότασης μομφής έναντι των 120 «κατά». Ο κ. Κασσελάκης αποχώρησε από την συνεδρίαση δηλώνοντας «λυτρωμένος» γιατί όπως είπε οι πολίτες είδαν τη μομφή που ζει από την πρώτη ημέρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο οδικός χάρτης για την ανάδειξη ηγεσίας

Το αρχικό... μούδιασμα στο κόμμα ακολούθησε μία έντονη κινητικότητα... παραιτήσεων στενών συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μάζεψε τα πράγματά του από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Παράλληλα, συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία, η οποία αποφάσισε τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε κάλπες στο κόμμα για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου το επόμενο Σαββατοκύριακο 21 και 22 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει τη διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου. Η εισήγηση για την ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι 1-3 Νοεμβρίου 2024, με την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο στις 19-20 Οκτωβρίου. Οι εσωκομματικές κάλπες θα στηθούν στις 24 Νοεμβρίου, κι αν χρειαστεί δεύτερος γύρος θα στηθούν εκ νέου την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Τα σενάρια και η επόμενη ημέρα

Κανείς βέβαια δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει, ακόμα και ιστορικά στελέχη του κόμματος, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητας ή θα υπάρξουν και νέα εσωκομματικά επεισόδια και ο εμφύλιος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχιστεί με μια νέα διάσπαση να είναι μονόδρομος.

Οι διεκδικητές

Και αυτό γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του. Στην κούρσα της διαδοχής θα ριχτεί ο βουλευτής Χανίων και πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης, ενώ υποψηφιότητα ανακοίνωσε και ο Απόστολος Γκλέτσος. Πολύ κοντά στην απόφαση να δηλώσει υποψηφιότητα είναι ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης. Από την πλευρά της πάντως, η Όλγα Γεροβασίλη έχει δηλώσει σε συνέντευξή της πως «δεν το έχει σκεφτεί». Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζει και ο πρώην πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. Ακούγεται επίσης το όνομα της Ρένας Δούρου αλλά και του σημερινού προέδρου της ΚΟ, Νίκου Παππά.

ΔΕΘ χωρίς ομιλία

Φέτος στη ΔΕΘ η αξιωματική αντιπολίτευση θα εκπροσωπηθεί από τον Νίκο Παππά και τη γραμματέα Ράνια Σβίγκου. Ο κ. Παππάς θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ σήμερα το πρωί. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα περίπτερα και στη 1 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τους φορείς. Αύριο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Δεν θα πραγματοποιηθεί ομιλία σήμερα το βράδυ.

Για την επόμενη ημέρα μιλούν στη «ΜτΚ» πέντε στελέχη του κόμματος.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, μέλος Πολιτικής Γραμματείας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής οφείλει να αποδείξει ότι διαθέτει την πολιτική ωριμότητα να αντιστοιχηθεί με τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, να αφουγκραστεί τις αγωνίες της και να εργαστεί ώστε να δοθεί διέξοδος στα αδιέξοδα που την οδηγεί η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική: ακρίβεια, στεγαστική κρίση, υπερφολόγηση, διάλυση δημόσιου συστήματος υγείας, διεύρυνση της φτώχειας, διάλυση του πλέγματος κοινωνικής προστασίας, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Για μεγάλο χρονικό διάστημα με ευθύνη της ηγεσίας το κόμμα παρήγαγε εσωστρέφεια και παραπολιτική. Στην επόμενη μέρα για να μπορέσουμε να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή τόσο ως αξιωματική αντιπολίτευση όσο και στη συμβολή της συγκρότησης μίας προοδευτικής, ρεαλιστικής, πειστικής κυβερνητικής πρότασης χρειάζεται να επιστρέψει η πολιτική στο κόμμα, να καλύψουμε το χαμένο έδαος σε αξιοπιστία και σοβαρότητα, να ενισχυθεί η συλλογική πολιτική μας λειτουργία, η εσωκομματική δημοκρατία, η συνοχή και η πολιτική μας ετοιμότητα».

Ελένη Αυλωνίτου

Πρ. βουλευτής, μέλος ΚΕ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε δυνατότητα να γίνει ξανά ο πρωταγωνιστής της πολιτικής ζωής του τόπου αρκεί να διατηρήσει την ενότητα του, να βρει συνθέσεις, αποφεύγοντας αντιπαραθέσεις και να επανασυνδεθεί με όλους τους απογοητευμένους πολίτες που έχουν αποστασιοποιηθεί. Εδώ δεν χωράνε προσωπικές στρατηγικές αλλά μία σοβαρή ηγεσία, που με βάση τους στόχους του κόμματος και την ενίσχυση των προοδευτικών ιδεών, θα κρίνεται κατά πόσο εξυπηρετείται η κοινωνία».

Χαρά Καφαντάρη

Πρ. βουλευτής, μέλος ΚΕ

«Απαιτείται ψυχραιμία και κυρίως ειλικρίνεια προθέσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, κατέχει τη σημαντική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που σημαίνει και σημαντικές ευθύνες για τις πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Μητσοτάκη, ‘μοιάζει’ να κινείται μόνος του στην πολιτική σκηνή, άλλωστε οι πρόσφατες ‘εξαγγελίες’ του στη ΔΕΘ, μόνο λύσεις δεν δίνουν στη σκληρή πραγματικότητα της κοινωνικής πλειοψηφίας, εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής του».

Γιώργος Τσίπρας

Πρ. βουλευτής, μέλος ΚΕ

«Η παύση του Στ. Κασσελάκη από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συντριπτική πλειοψηφία της ΚΕ που συσπείρωσε η πρόταση μομφής, αποτελεί λύτρωση. Αν όχι για το σύνολο, σίγουρα για την πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που έγινε την Κυριακή έπρεπε και μπορούσε να έχει γίνει καιρό πριν. Πριν ακόμη το συνέδριο. Μπορεί τώρα που έγινε να είχε ‘ωριμάσει’ περισσότερο αλλά με τεράστιο κόστος αξιοπιστίας για το κόμμα όλο το προηγούμενο διάστημα. Δυστυχώς, σε σημαντική μερίδα στελεχών που αντιλαμβάνονταν τη ζημιά που προκαλούσε η παραμονή Στ. Κασσελάκη, επικρατούσαν προσωπικές προτεραιότητες στις επιλογές που γίνονταν μέχρι χθες, υπολογίζοντας ότι ο Στ. Κασσελάκης θα παραμείνει».

Στέργιος Καλπάκης

Μέλος ΚΕ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή κρίση. O πρώην πρόεδρος του κόμματος τροφοδότησε τον εσωτερικό διχασμό, παρήγαγε μόνο παραπολιτική και συρρίκνωσε το κόμμα. Απέρριψε την έκκληση να απευθυνθεί στη βάση για να υπάρξει δημοκρατική διέξοδος με αποτέλεσμα την μομφή από την Κεντρική Επιτροπή. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα αλλά υπάρχουν κανόνες. Αποτελεί πλέον ιστορικό μας καθήκον να ανακοπεί η καθοδική πορεία. Είναι αναγκαίο, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από τον προοδευτικό χώρο. Η σημερινή ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να αλλάξει πορεία, με εξωστρέφεια, ενότητα και παραγωγή πολιτικής αντί για διχασμό, δημιουργία εσωτερικών εχθρών και παραπολιτική. Να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Τον λόγο έχουν πλέον οι δημοκρατικές διαδικασίες και η βάση».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14-15.09.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.