ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η μάχη της Κεντρικής Επιτροπής, οι συσχετισμοί και η εσωκομματική κρίση

Βαγγέλης Στολάκης05 Νοεμβρίου 2023

Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης να επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου βρέθηκε για λίγες ημέρες πιο... θεσμικός και με διάθεση να ρίξει τους πολύ ανεβασμένους τόνους στο εσωτερικό του κόμματος, η αλήθεια είναι πως στην αξιωματική αντιπολίτευση όλα είναι ρευστά σαν κινούμενη άμμος με το ενδεχόμενο τις διάσπασης να είναι πιο πιθανό από ποτέ. 

Η μητέρα των μαχών για τον νέο πρόεδρο του κόμματος αναμένεται να δοθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα οπότε και συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή και όπου για πολλούς θα επισημοποιηθεί το διαζύγιο με την «Ομπρέλα». Στον απόηχο μάλιστα της παραπομπής των Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη, Στέφανου Τζουμάκα και Δημήτρη Βίτσα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με το αίτημα της διαγραφής με την Επιτροπή Δεοντολογίας να ζητά την γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής τόσο οι «προεδρικοί» όσο και εκείνοι που συμμετέχουν στην εσωτερική αντιπολίτευση μετρούν... κουκιά.

Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει «χάλια και σε οριακό σημείο» παρά τις σαφείς προσπάθειες του κ. Κασσελάκη να ρίξει τόνους και να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει με εκείνους που διαφωνούν όχι μόνο με τον τρόπο που κινείται ή τις προτάσεις του αλλά και την εκλογή του στη θέση του αρχηγού. Είναι χαρακτηριστική η φράση του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα: «να χαμηλώσουμε τους τόνους στη μεταξύ μας αντιπαράθεση, που κάποτε παίρνει χαρακτήρα απαράδεκτης σύγκρουσης και κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ και στον καθένα από εμάς».

Παράλληλα με το λάκτισμα για φυγή προς τα εμπρός στους βουλευτές του κόμματός του ο κ. Κασσελάκης πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη. Παρά την προσπάθεια αυτή όμως του προέδρου, λάδι στην φωτιά έριξαν οι δηλώσεις της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στενής συνεργάτη του, Θεοδώρας Τζάκρη η οποία εξέφρασε την άποψη πως «κάποιοι θέλουν να κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ καλοκαιρινό να τον κατεδαφίσουν» και ότι η εικόνα του κόμματος θυμίζει... τσίρκο, ενώ υπεραμύνθηκε των διαγραφών των τεσσάρων παραπάνω στελεχών «χωρίς δισταγμό» όπως είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στον κ. Κασσελάκη και διατηρεί εξέχουσα θέση στο εσωκομματικό αντιπολιτευτικό προς την ηγεσία μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πληροφορίες στην συνεδρίαση της ΚΟ ισχυρίστηκε πως ενότητα με διαγραφές δεν μπορεί να υπάρξει.

Με το ένα πόδι έξω...

Είναι κοινό μυστικό πως εάν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικά συγκλονιστικό η «Ομπρέλα» έχει ήδη λάβει την απόφαση να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Άγνωστο παραμένει το πότε κι αν αυτό θα συμβεί συντεταγμένα στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μιας και ο χρόνος για την διεξαγωγή του Συνεδρίου στα τέλη Φεβρουαρίου είναι μακρύς. Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι τα στελέχη της «Ομπρέλας» εξετάζουν και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα με επικεφαλής όχι κάποιο ηγετικό στέλεχος της εσωκομματικής τάσης και παράλληλη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας. 

Σε ό,τι αφορά τους «6+6» η οποία υποστήριξε την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου οι απόψεις διίστανται. Ορισμένοι μιλούν για μεθοδευμένη αποχώρηση εξαιτίας των διαγραφών άλλοι πάλι φαίνεται πως διαφοροποιούνται. Άγνωστες παραμένουν και οι προθέσεις της βασικής αντιπάλου του Στέφανου Κασσελάκη στην κούρσα της διαδοχής, Έφης Αχτσιόγλου όπως και των στενών συνεργατών της Νάσου Ηλιόπουλου και Αλέξη Χαρίτση οι οποίοι σε μία πρόσφατη πανελλαδική τηλεδιάσκεψη στελεχών υπεραμύνθηκαν της συγκρότησης μιας ομάδας εντός κόμματος που θα αντιπολιτεύεται την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα είναι κριτική απέναντι στην ηγεσία του κόμματος όταν κρίνεται απαραίτητο.

Πληροφορίες της «ΜτΚ» αναφέρουν, ωστόσο, πως πολλοί κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και το τοπίο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που συμμετέχουν στα όργανα παραμένει αχαρτογράφητο, ενώ άλλοι βλέπουν ανασύνταξη των τάσεων του παρελθόντος. Μοιρασμένοι είναι και οι λεγόμενοι ΠΑΣΟΚογενείς.

Η χαρτογράφηση της Θεσσαλονίκης

Μετά την αποχώρηση Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος και την εκλογή Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει και σχεδόν κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν οι «προεδρικοί» υπερισχύουν της ομάδας της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο σώμα των 300 μελών. Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης πάντως, οι τρεις βουλευτές της Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Θρασκιά και Χρήστος Γιαννούλης προσμετρώνται σε εκείνους που βλέπουν θετικά τον πρόεδρο του κόμματος, όπως και ο πρόεδρος της ΚΟ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Αμπατζάς θεωρείται από τους ανθρώπους της Έφης Αχτσιόγλου στην πόλη, ενώ ο αναπληρωτής γραμματέας του οργάνου Μίλτος Οικονόμου ανήκει στην «Ομπρέλα». Με την πλευρά Κασσελάκη εκτιμάται πως είναι και άλλα τοπικά στελέχη του κόμματος και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής όπως οι: Χρήστος Δουΐτσης, Μήτσος Δημητριάδης, Γιούλη Ρανέλλα, Τατιάνα Βαφειάδου, Έφη Παπαλεξίου κ.ά. Στα τοπικά στελέχη της «Ομπρέλας» διακρίνουμε τους: Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Νίκο Παρασκευόπουλο, Ρία Καλφακάκου κ.α. Ο πρώην υπουργός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Χάρης Τσιόκας πρόσφατα συνυπέγραψε κείμενο παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05.11.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.