Τρεις μέρες χρειάστηκε να περάσουν από την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής μέχρι να ανακοινωθούν τα ονόματα των 300 μελών που εκλέχτηκαν στο νέο συλλογικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Οι σταυροί που έλαβε ο κάθε υποψήφιος σε κάθε περιφέρεια της χώρας ήταν γνωστοί ήδη από τη Δευτέρα, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοζόταν η ποσόστωση 50% των γυναικών και 20% για τα στελέχη που προέρχονται από την διεύρυνση της Προοδευτικής Συμμαχίας άλλαζαν κατά πολύ την σύνθεση του νέου οργάνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε έντονο παρασκήνιο μέχρι την ανακοίνωση των 300, ανάμεσα στα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας και τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Τα στελέχη των οργανώσεων και των ομάδων της διεύρυνσης (ΔΗΜΑΡ, Γέφυρα κ.ά.) διεκδικούσαν την μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπησή τους, ενώ από την άλλη μεμονωμένες προσωπικότητες ανθρώπων που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το 2019 και μετά διεκδικούσαν να συμπεριληφθούν και αυτοί στη διαδικασία της ποσόστωσης.
Μεγάλες ανατροπές έφερε όμως και το «ταβάνι» του 20% που είχε οριστεί για τη συμμετοχή των βουλευτών του κόμματος στην νέα ΚΕ.
Με βάση τα παραπάνω, στην νέα Κεντρική Επιτροπή συμμετέχουν άνθρωποι που έλαβαν πολλοί λιγότερους σταυρούς από άλλους, και δεν συμμετέχουν βουλευτές που έλαβαν υψηλό αριθμό σταυρών, καθώς είχε ήδη συμπληρωθεί το 20% συμμετοχής των βουλευτών.
Σε όλες τις περιφέρειες της χώρας τα στελέχη των προεδρικών τάσεων (Κίνηση Μελών, ΡΕΝΕ, ομάδα Τζανακόπουλου) επικράτησαν έναντι των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας. Στην περιφέρεια Αττικής μάλιστα κορυφαία στελέχη της Ομπρέλας βρέθηκαν αρκετά χαμηλά στην λίστα αυτών που εκλέγονται, δείχνοντας έτσι ότι οι νέοι συσχετισμοί ανάμεσα στα μέλη του κόμματος είναι πιο κοντά στις τοποθετήσεις των στελεχών του προεδρικού μπλοκ.
Μεγάλες νικήτριες της εκλογικής διαδικασίας από τη βάση είναι με βεβαιότητα η Έ. Αχτσιόγλου και η Ρ. Δούρου που ήρθαν πρώτη και δεύτερη αντίστοιχα στην δύσκολη εκλογική περιφέρεια της Αττικής, με πολύ μικρή διαφορά. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας, ακολούθησε ο Ν. Παππάς, ενώ πέμπτος αναδείχθηκε ο Χρ. Σπίρτζης. Ακολούθησαν Γ. Ραγκούσης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Ν. Ηλιόπουλος, Κ. Ζαχαριάδης και Δ. Τζανακόπουλος. Εντέκατος εκλέχθηκε ο Γ. Τσίπρας και δωδέκατη η Θεανώ Φωτίου, που είναι και στέλεχος της Ομπρέλας.
Από την Ομπρέλα ο Ν. Φίλης βγήκε 15ος, 16ος ο Ν. Βούτσης, 17ος ο Ευ. Τσακαλώτος και 22ος ο Π. Σκουρλέτης. Λόγω της ποσόστωσης για τους βουλευτές, εκτός του οργάνου έμειναν οι Χ. Καφαντάρη, Ν. Κασιμάτη, Ν. Αθανασίου και Χρ. Βερναρδάκης.
Από τη ΔΗΜΑΡ, 11 μπήκαν στην ΚΕ, οι πέντε με ποσόστωση, μεταξύ αυτών οι Θ. Θεοχαρόπουλος, Δ. Χατζησωκράτης, Τζ. Αρσένη, Δ. Αναγνωστάκης, Στ. Καλπάκης. Από τη Γέφυρα θα έχουν εκπροσώπηση από 11 άτομα, οι πέντε επίσης με ποσόστωση, ανάμεσά τους οι Ν. Μπίστης, Σπ. Δανέλλης, Ζ. Ακριβούλη, Π. Παναγιώτου και Μ. Ρεπούση.
Η μάχη της Κεντρικής Μακεδονίας
Δύσκολη αποδείχθηκε η μάχη του σταυρού στην Κεντρική Μακεδονία, με τους προεδρικούς να υπερισχύουν και σε αυτή την κάλπη. Οι εσωκομματικές τάσεις έδειξαν την δυναμική τους στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο τα γνωστά στελέχη και οι προσωπικές καμπάνιες και στρατηγικές φαίνεται πως έπαιξαν τον ρόλο τους.
Πρώτη ήρθε η Θεοδώρα Τζάκρη και ακολούθησε σε απόσταση αναπνοής η Κατερίνα Νοτοπούλου. Οι δύο βουλεύτριες συμμετέχουν στην προεδρική Κίνηση Μελών, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων υπήρχαν κατηγορίες προς το πρόσωπο της κ. Τζάκρη ότι συνεργάστηκε και με άλλα κομμάτια της πλειοψηφίας του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.
Τρίτος ήρθε ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στην προεδρική ΡΕΝΕ και τέταρτος ο πρώην βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης που συμμετέχει στην εσωκομματική αντιπολίτευση της Ομπρέλας.
Στην πέμπτη θέση εκλογής στην ΚΕ από την Κ. Μακεδονία βρίσκεται ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Αμπατζάς, ο οποίος έχει υπογράψει το πολιτικό κείμενο των στελεχών που αποτελούν την «ομάδα Τζανακόπουλου», ενώ ακολουθεί η βουλευτής Κυριακή Μάλαμα.
Στη συνέχεια εκλέχθηκαν το μέλος της γραμματείας και πρώην συντονιστής της ΝΕ Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης, ο Αντώνης Ελευθεριάδης, ο εκπαιδευτικός και δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού-Ευόσμου, Θοδωρής Μπαλτάς, καθώς και το μέχρι πρότινος μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χάρης Τσιόκας.
Ακολουθούν οι Κ. Καλδάρας, Αθ. Γκούνας, Γ. Μυλόπουλος, Θ. Μπούρναρης, Αν. Τρελόπουλος, Μπ. Σκούφα, Δ. Δημητριάδης, Χρ. Ρόκος, Ειρ. Αγαθοπούλου, Ά. Ρογδάκη, Δ. Κετογλίδου, Αφ. Παπαλεξίου, Κ. Ιγγλέζη, Ιφ. Καμτσίδου, Θ. Χαραλαμπίδου, Τ. Βαφειάδου, Γ. Ρανέλα, Αλ. Νταρλαγιάννη, Στ. Καλπάκης, Β. Χατζηνικόλα, Ευ. Ζορκάδης, Α. Μπατά, Στ. Ακριτίδης και Σ. Κεχαγιά.
Εκτός Κεντρικής Επιτροπής έμειναν, ορισμένοι και λόγω των ποσοστώσεων των γυναικών και της διεύρυνσης, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Β’ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μαϊκίδης, ο αναπληρωτής συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης και στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας, Μίλτος Οικονόμου, η δημοτική σύμβουλος που συμμετέχει επίσης στην Ομπρέλα, Ρία Καλφακάκου, καθώς και ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού. Υπενθυμίζεται ότι για τις 34 θέσεις της Κεντρικής Μακεδονίας οι υποψήφιοι ήταν 97.
Η νέα ΚΕ και ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας που πλέον έχει αποκτήσει διαμορφώνει νέους συσχετισμούς και νέες ισορροπίες στις οργανώσεις του κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η πρόβλεψη που έλεγε ότι έμπειρα στελέχη θα μείνουν εκτός λόγω των ποσοστώσεων επιβεβαιώθηκε.
Στελέχη της Εγνατίας 76 στη Θεσσαλονίκη εκτιμούν ότι οι νέες συνθήκες θα αναβαθμίσουν εκ των πραγμάτων την λειτουργία των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος που μέχρι σήμερα είχαν δευτερεύοντα ρόλο.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι στην νέα ΚΕ συμμετέχουν, λόγω της ποσόστωσης της διεύρυνσης, άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει πολιτικά και οργανωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά μόνο δίνουν το παρών σε ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν τη διάθεση να συμμετέχουν στις διαδικασίες του κόμματος και αν θα εργαστούν για την κοινωνική και πολιτική του παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πόλη της Θεσσαλονίκης και την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22.05.2022