ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου, Παππάς, Τσακαλώτος και Τζουμάκας για την... θέση του Τσίπρα- Οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί και οι προτάσεις τους

MakThes Team15 Ιουλίου 2023

Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ μέχρι στιγμής. 

Οι σημερινές εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ολοκληρώθηκαν, χωρίς να δίνει σε αυτές το παρών ο Αλέξης Τσίπρας. Η συνεδρίαση συνεχίζεται αύριο το πρωί και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για τον οδικό χάρτη για την εκλογή προέδρου του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ προβλέπει διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς και έκτακτο συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Στέφανος Τζουμάκας στην επιστολή προς το Προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων πως «με βάση την ημερησία διάταξη και τις προβλεπόμενες διαδικασίες της ΚΕ σας γνωστοποιώ ότι θέτω υποψηφιότητα στην εκλογική διαδικασία για τη θέση του προέδρου.

Μπορώ να συμβάλλω με γνώση, εμπειρία και εντιμότητα στην αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μια στρατηγικής νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και την ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος, με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού.


Οι εξελίξεις για την εκλογή ηγεσίας στο κόμμα ασκούν επιρροή συνολικά στο δημόσιο βίο και ως ένα βαθμό ενεργοποιούν το ενδιαφέρον των πολιτών ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης  ζήτησε να αλλάξει η διαδικασία της εκλογής και να μετατεθεί η διαδοχή για το Νοέμβριο, μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αιτούμενος παράλληλα να μιλήσει με τους υποψηφίους διαδόχους.

Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει τον οδικό χάρτη που έχει προταθεί από την Πολιτική Γραμματεία για την εκλογή νέο προέδρου. Βάσει του χρονοδιαγράμματος προβλέπεται διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου στα τέλη Αυγούστου και εκλογή νέου αρχηγού τις πρώτες ημέρες Σεπτεμβρίου ώστε το κόμμα να εκπροσωπηθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υπό την νέα του ηγεσία.



Η συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται «ιστορική» είναι κλειστή για τα Μέσα Ενημέρωσης και αναμένεται να γίνει και μία πρώτη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα. 


Η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου ανέβηκε πρώτη στο βήμα και τόνισε η ανοικτή εκλογή του νέου προέδρου προσδιορίζεται για τις αρχές Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε πως τα στελέχη της πρώτης γραμμής θα πρέπει να δώσουν το παρών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει αυτή την εκλογική μάχη «με τους καλύτερους δυνατούς όρους».


Για σχέδιο των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ να δείξουν ότι το κόμμα της αξιωματικής θα υποχωρήσει περαιτέρω στις αυτοδιοικητικές εκλογές ώστε να πάψει να θεωρείται «ο ισχυρός πόλος της προοδευτικής παράταξης», έκανε λόγο ο Χρήστος Σπίρτζης στην εισήγηση του για τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, στην Κ.Ε του κόμματος.

Έφη Αχτσιόγλου: «Νέο σύγχρονο αριστερό κόμμα κορμός και βασικός εκφραστής του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου»

Την πρότασή της για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κατεύθυνση ενός «νέου σύγχρονου αριστερού κόμματος που μπορεί να είναι ο κορμός, το κέντρο και ο βασικός εκφραστής του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου», ανέπτυξε η Έφη Αχτσιόγλου καταθέτοντας επισήμως την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Χρειαζόμαστε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου.

Αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών λέγοντας ότι «συνιστά μια τομή, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και για την ελληνική κοινωνία» ενώ υπογράμμισε ότι «οι αντιθέσεις που οξύνονται διαρκώς και στην παρούσα φάση ενισχύουν το δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος». Υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής αντεπίθεσης που σαν προυπόθεση έχει «να κατανοήσουμε τα αίτια της πολιτικής μας ήττας» και πρόσθεσε: «η κατανόηση της σημερινής μας συνθήκης οφείλει να συμβαδίσει με την ανασυγκρότηση του κόμματος».


Η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι είναι απλουστευτικό και λανθασμένο το ερώτημα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το Κέντρο. Αφού σημείωσε ότι «τα πολιτικά μου διαπιστευτήρια τα έδωσα εκεί που έπρεπε, στον κόσμο της εργασίας» ανέπτυξε την θέση της υπό μορφή ερωτημάτων: «Είναι αριστερή ή κεντρώα σήμερα η υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας; Με στόχο την αύξηση των μισθών στο μερίδιο του ΑΕΠ, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων;

Είναι αριστερή ή κεντρώα σήμερα η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;

Είναι αριστερό ή κεντρώο σήμερα να προτάξουμε την ανθρωπιστική διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, να υπερασπιζόμαστε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου;

Είναι αριστερή ή κεντρώα πολιτική σήμερα να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των υποδομών, το κοινωνικό κράτος, το δημόσιο πανεπιστήμιο, τα κοινά αγαθά;

Είναι αριστερή ή κεντρώα σήμερα μια πολιτική που θέτει στο επίκεντρο το θέμα της αναδιανομής, δεν μιλά γενικά και αόριστα για τις ανισότητες, αλλά προτάσσει συγκεκριμένες πολιτικές, ενάντια στη νόμιμη φοροαποφυγή ή την φοροδιαφυγή του ακραίου πλούτου και των κερδών;

Είναι αριστερή ή κεντρώα σήμερα μια πολιτική που διεκδικεί την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να μην ανοίξει ένας νέος κύκλος λιτότητας στην Ευρώπη;

Είναι τελικά αριστερό ή κεντρώο να υπερασπιστούμε μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, όπως αυτή που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, και οδήγησε σε μια από τις κορυφαίες παρακαταθήκες του Αλέξη Τσίπρα, στη Συμφωνία των Πρεσπών;».

Απαντώντας υπογράμμισε ότι «είναι αυτές τις αρχές και αυτούς τους πολιτικούς στόχους που θέλουμε να υπηρετήσουμε».

Αναφέρθηκε στη οικονομία λέγοντας «να επεξεργαστούμε και να μιλήσουμε συγκεκριμένα για το πώς θα διαμορφώσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο και παραγωγικά καινοτόμο, ένα μοντέλο συμπεριληπτικής ανάπτυξης, να μιλήσουμε για μια προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση, για το επενδυτικό περιβάλλον, και την ανάγκη βαθέων τομών και μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση αλλά και στην ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης, για στήριξη με συγκεκριμένες πολιτικές συνεργατικών εγχειρημάτων ΜμΕ που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας».

Για την εργασία είπε ότι «Είναι φανερό ότι οι θέσεις μας δεν μπορούν να περιορίζονται στην αποκατάσταση θεσμών του παρελθόντος. Πρέπει να μιλήσουμε για τις σύγχρονες ανάγκες με προωθητικό τρόπο».

Ειδική αναφορά έκανε στις σχέσεις με την Τουρκία εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία, αποδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια ότι μόνο οι εξοπλισμοί και οι αμυντικές συμφωνίες δεν αρκούν για να αποκτήσει το αίσθημα ασφάλειας ο Έλληνας πολίτης. Επιπλέον αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά μετά τις Πρέσπες ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να επιτεθεί στους πολιτικούς του αντιπάλους με όρους πατριδοκαπηλίας, για να μας παρουσιάσει ως "εθνική εξαίρεση". Αυτές είναι οι λογικές που συνέβαλλαν και στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Η επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία σε συνέχεια της δυναμικής που δημιουργήθηκε μετά τους σεισμούς είναι θετική εξέλιξη. Αλλά χρειαζόμαστε έναν συγκροτημένο διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Που δεν θα περιορίζεται σε απλή ανταλλαγή επισκέψεων αλλά θα βασίζεται στην ανάπτυξη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Που θα έχει σαφείς κόκκινες γραμμές, σαφή προοπτική την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και θα εντάσσει τα ελληνοτουρκικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Αναμένουμε άμεσα ενημέρωση και ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση για την συνάντηση με τον κ. Ερντογάν διότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη δημιούργησαν σοβαρά ερωτηματικά».

Κλείνοντας η κ. Αχτσιόγλου εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «η ηγεμονία της ΝΔ μπορεί να αντιστραφεί. Ο οικονομικός κύκλος λιτότητας που ανοίγει δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική να τις διατηρήσει. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιον θα βρει η Νέα Δημοκρατία απέναντι της. Ένα αδύναμο, εσωστρεφή και χωρίς κυβερνητική προοπτική ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ; Ή έναν ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ προγραμματικά, πολιτικά, και οργανωτικά έτοιμο;».


Γ. Βασιλειάδης στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Με σοβαρότητα και με το βλέμμα προς την κοινωνία και τα προβλήματα της

«Η κοινωνία έχει στραμμένα τα βλέμματα της πάνω μας», είπε ο αναπληρωτής γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης, στην τοποθέτηση του στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.

Είπε ότι η κοινωνία «που δεν πείστηκε από τον προγραμματικό λόγο του κόμματός μας, δεν πείστηκε ότι μπορούμε να αποτελέσουμε λύση στα αδιέξοδά της, όμως ακόμα και τώρα μας κοιτά και περιμένει όχι μόνο να ακούσει τις προτάσεις και τις θέσεις μας αλλά κυριότερα να δει αν έχουμε τη σοβαρότητα και την ωριμότητα να κουβεντιάσουμε, να αναστοχαστούμε, να συνθέσουμε, να αποφασίσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά σχεδιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα εκφράσουμε το σύνολο του προοδευτικού κόσμου για τον μεγάλο στρατηγικό στόχο. Τον κοινωνικό μετασχηματισμό και το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία». Σχολίασε ότι από τη διαδικασία που θα ακολουθήσει «θα κριθούμε όλοι μας, τα ανώτερα στελέχη, η μεσαία στελέχωση, τα απλά μας μέλη».

Μιλώντας για τις συζητήσεις που προηγήθηκαν έως ότου αποφασιστεί η εισήγηση για τον οδικό χάρτη εκλογής προέδρου σημείωσε ότι υπήρχαν μπροστά δύο επιλογές: «Η πρώτη ήταν ίσως αυτή που θα υπαγόρευαν οι ορθές και τυπικές κομματικές διαδικασίες, σε ομαλές συνθήκες. Ο εξαντλητικός διάλογος για τα αίτια της ήττας, η ενδοσκόπηση για να μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις και τις θεωρητικές και ιδεολογικές επεξεργασίες για την επόμενη μέρα, για το πώς προχωράμε, για το πώς σχεδιάζουμε, για το πώς θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα πολιτικό σχέδιο που θα μπορούσε να εγγυηθεί την πολιτική και κοινωνική αλλαγή». Από την άλλη, είπε έπρεπε να αντιμετωπιστεί η πολιτικά επείγουσα πραγματικότητα για το πώς θα ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέναντι «στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Εξήγησε ότι «έπρεπε λοιπόν να βρούμε και να υποτάξουμε τη συλλογική μας ανάγκη για ανάλυση, για επεξεργασία, για αυτοκριτική απέναντι στην ανάγκη το κόμμα να φανεί δυνατό, να έχει ηγεσία μέσα από μια μαζική και συμμετοχική διαδικασία, να προχωρήσει μπροστά και να δείξει ότι και θέλει και μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες και τις ανησυχίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας για ένα καλύτερο και ασφαλές αύριο».

Τόνισε ότι ο οδικός χάρτης που αποφασίστηκε στην ΠΓ ως εισήγηση προς την ΚΕ και τον οποίο «θα κληθείτε αύριο, με τις οποίες αλλαγές να εγκρίνετε, αποτελεί τη βέλτιστη οδό ούτως ώστε και πολιτικά να συζητήσουμε αλλά και με σύντομες διαδικασίες να προχωρήσουμε».

«Οφείλουμε επομένως συντεταγμένα και με άμεσες αλλά πολιτικές διαδικασίες να προχωρήσουμε στην εκλογή της νέας μας ηγεσίας», είπε, προσθέτοντας ότι ο νέος πρόεδρος θα είναι εκείνος που θα διασφαλίσει την ομαλότητα διεξαγωγής ενός πλούσιου διαλόγου στα πλαίσια ενός έκτακτου συνεδρίου, όπου θα συζητηθούν τα αίτια της ήττας, οι προκλήσεις, οι οργανωτικές ανεπάρκειες, «τα αδιέξοδα που μας έχει δημιουργήσει η λειτουργία των τάσεων και πάνω σε αυτό το συνέδριο θα χτίσουμε την επόμενη μέρα του κόμματος μας». Υπογράμμισε ότι από το τέλος των εργασιών της ΚΕ «οφείλουμε με ενότητα και ομοψυχία, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές, τις όποιες διαφωνίες και βάζοντας στο επίκεντρο την ανάγκη διαφύλαξης του κόμματός μας, της σοβαρότητας μας, της ιστορίας μας αλλά και κυριότερα με σεβασμό σε όλους όσοι μας εμπιστεύθηκαν, να προχωρήσουμε σε ένα συντεταγμένο πολιτικό διάλογο από τους υποψήφιους προέδρους οι οποίοι θα κληθούν να αναλάβουν το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης του κόμματος μας». Είπε ότι «όλοι οι άνθρωποι μας σήμερα (…) όλοι με αγωνία περιμένουν να δουν την ηγεσία του κόμματος να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων» και να δεσμεύεται για την ενότητα την επόμενη μέρα, για συλλογικές επεξεργασίες με βάση τον κοινό σκοπό, ότι δεν θα διαγκωνίζεται για το ποιος είναι πιο καθαρός.

«Με σοβαρότητα επομένως θα διαχειριστούμε την ήττα. Με σοβαρότητα θα διαχειριστούμε τη διαδοχή του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα. Με σοβαρότητα θα διεξάγουμε μια εκλογική διαδικασία εσωκομματική με το βλέμμα όμως στραμμένο όχι προς τα μέσα αλλά με το βλέμμα στραμμένο προς τα έξω προς την κοινωνία και τα προβλήματά της», σημείωσε.

Ως προς τα αυτοδιοικητικά, ο κ. Βασιλειάδης επισήμανε ότι «κάθε σχεδιασμός ο οποίος είχε γίνει πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2023 είναι πλέον στον παρελθόν» και «εμείς οφείλουμε να μείνουμε στοχοπροσηλωμένοι στη συνεδριακή δέσμευση αλλά και στη δέσμευση της προηγούμενης κεντρικής επιτροπής όταν αποφασίσαμε να δώσουμε τη μάχη για συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στις τοπικές κοινωνίες». Είπε ότι έστω υπό αυτές τις συνθήκες «οφείλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα για τις ευρύτερες δυνατές συνθέσεις μέσα από τα αυτοδιοικητικά μας σχήματα σε όλη την επικράτεια με ρεαλισμό αλλά και με σοβαρότητα. Να δώσουμε τη δυνατότητα στις κομματικές μας οργανώσεις να προχωρήσουν και να αναλάβουν την ευθύνη ώστε οι τελικές προτάσεις και εισηγήσεις πέρα από τους κεντρικούς δήμους να είναι προτάσεις συνθετικές και όχι περιχαράκωσης». «Να πάρουμε», είπε, «αύριο πολιτικές αποφάσεις για τις μεγάλες περιφέρειες, με ποιο μοντέλο θέλουμε να προχωρήσουμε», αναφέροντας ότι εκείνος με τη γραμματέα προκρίνουν στην εισήγηση «να πέσουν στη μάχη τα κεντρικά μας στελέχη».


Νίκος Παππάς: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία», ανέφερε ο Νίκος Παππάς καταθέτοντας επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και πρόσθεσε: «Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα μιας μεγάλης αντεπίθεσης του προοδευτικού κόσμου της χώρας και ξεκινάμε ένα εγχείρημα μιας νέας νικηφόρας πορείας».

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «υπήρξε πρόεδρος του κόμματος για 15 χρόνια. Φίλος, σύντροφος και συνοδοιπόρος για όλες και όλους μας. Υπό την ηγεσία του το κόμμα, η παράταξη έφτασε να διεκδικεί και να κερδίζει τη διακυβέρνηση. Και πιστώνεται, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι αξιοποίησε με επάρκεια όλο το πολιτικό και ιδεολογικό οπλοστάσιο του χώρου μας».

Ειδική αναφορά έκανε στα εθνικά θέματα και στις σχέσεις με την Τουρκία: «Η Τουρκία είναι μια δύναμη αναθεωρητική. Και το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε ως χώρα είναι να αφήσουμε παράθυρο για λύσεις εκτός πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αλλά και την ειρήνη στην περιοχή. Η στρατηγική, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν θίγει μόνο τα εθνικά μας συμφέροντα. Απειλεί και τη σταθερότητα στην περιοχή. Την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνανάπτυξη όλων των λαών της περιοχής. Κάνουμε καθαρό το εξής: Τον πατριωτισμό του αριστερού και προοδευτικού κόσμου ούτε θα τον προδώσουμε ούτε θα τον παραδώσουμε σε άλλον. Όχι μόνο γιατί αυτή η παράταξη έχει υπερασπιστεί την πατρίδα και τη δημοκρατία με θυσίες εξορίες και φυλακίσεις. Αλλά και γιατί στη διάρκεια της διακυβέρνησής μας η χώρα αναβαθμίστηκε διεθνώς. Με την επίλυση του Μακεδονικού και τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις πρωτοβουλίες στα βαλκάνια, τη σύνοδο του ευρωπαϊκού νότου, τις τριμερείς της νοτιοανατολικής Μεσογείου και, βεβαίως, τη διαχείριση των τεράστιων προσφυγικών ροών στις αρχές της διακυβέρνησης μας».

Για το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος. Η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές. Αυτή η παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, έχει ισότιμους αγωνιστές και αγωνίστριες. Το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στην κοινωνία και όχι εντός μας».

Έθεσε στόχους:

- Να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας ως δύναμη θετικής προοπτικής. Η αριστερά και η δημοκρατική προοδευτική παράταξη πρέπει να ενσωματώνουν και να εκφράζουν τις θετικές προσδοκίες του λαού. Τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής και για κοινωνική κινητικότητα. Η εικόνα του καλού διαπραγματευτή δεν αρκεί για να μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός ξανά.

- Να πείσουμε, κάτι που δεν έχουμε καταφέρει ως τώρα, ότι πολύ σκληρές μνημονιακές πολιτικές, που μας επιβλήθηκαν, δεν ήταν δικό μας πρόγραμμα.

- Να ξανακερδίσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς που έκαναν άλλες επιλογές.

- Να ξανακερδίσουμε τη νεολαία που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια επέλεξε, κατά πλειοψηφία, τη Ν.Δ.

- Να επανασυστήσουμε την εκλογική συμμαχία του 2015 μεταξύ μισθωτών και μεσαίας τάξης, που μας έφερε στην κυβέρνηση.

- Να αποκτήσουμε ακτινοβολία στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Να μιλήσουμε για παραγωγική ανασυγκρότηση και νέο παραγωγικό μοντέλο. Όμως αυτό δεν υπάρχει αν δεν αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και δεν αρθεί ο αποκλεισμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Έκλεισε μιλώντας για τον εαυτό του: Υπηρετώ αυτό το κόμμα από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω πολιτική. Όμως δεν αισθάνομαι περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία από κανέναν και καμία από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που συγκλίναμε σε κοινή πορεία τα τελευταία χρόνια. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να μην αισθάνεται κανένας ιδιοκτήτης και κανένας ενοικιαστής. Θα υπηρετήσω την ενότητα του κόμματος με όλες μου τις δυνάμεις. Με αίσθημα ευθύνης και ταπεινότητας, λοιπόν, καταθέτω ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του κόμματος».


Ευ. Τσακαλώτος στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτηση του στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ.

Ο κ. Τσακαλώτος, που ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητα του για την προεδρία του κόμματος, είπε ότι μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός, σκέψη και συλλογικότητα, προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να γίνει σε μια πορεία προς το συνέδριο. «Αλλά το θέμα είναι να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε. Πρέπει να ξέρουμε πού θέλουμε να είμαστε το 2026 και άρα να ξέρουμε πώς πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε από τώρα για τότε». Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια. Αλλά αυτό, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα «και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες». Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι σαφής για τις θέσεις του για την δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την υγεία, για το κοινωνικό κράτος. Ακόμη σημείωσε ότι μπορεί το κόμμα να είναι ξεκάθαρα και με την φύλαξη των συνόρων αλλά και με το διεθνές δίκαιο και τις ασφαλείς διόδους.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει τον κόσμο με τις θέσεις του και ότι αυτές τις θέσεις πρέπει να κάνει ηγεμονικές στη κοινωνία, με αυτές τις θέσεις πρέπει να ξαναγίνει κυβέρνηση, με αυτές τις θέσεις να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων. Μίλησε για τις αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην επεξεργαστεί τις αλλαγές αυτές, να μην έχει θέσεις για την βιομηχανική πολιτική, την ανάπτυξη, τα εργασιακά.

Μίλησε για ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών, με λογοδοσία, με διαδικασίες, με όργανα. Ένα κόμμα με πολιτικό πολιτισμό. Για ένα κόμμα «όπου ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων». Μίλησε για ομάδες επεξεργασίας των θέσεων και των προτάσεων, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τεκμηριωμένες θέσεις σε κάθε ζήτημα. Ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι στόχος του είναι να ξαναδώσει στους αριστερούς και τις αριστερές, στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την αυτοπεποίθηση, την σιγουριά και την περηφάνια να παλεύουν για τα επιχείρημα τους, τις θέσεις και τις αξίες τους. Για να έχουν ένα αξιόπιστο μεγάλο κόμμα, ένα κόμμα που θα ξαναγίνει κυβέρνηση.


Π. Πολάκης: Όχι σε διαδικασία fast track με όρους life style

Να γίνει συνέδριο και εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν η θέση που διατύπωσε ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση της ΚΕ. Σε δηλώσεις που έκανε εν συνεχεία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες είπε ότι αν αυτό γίνει αποδεκτό αύριο στην ψηφοφορία, «τότε, ναι, είναι ανοικτό για μένα να καταθέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος». «Αν πάμε σε μια λογική και μια fast track διαδικασία και με όρους life style που προσπαθούν να επιβάλουν μια σειρά από συστημικά Μέσα, τότε σε αυτή τη διαδικασία εγώ δεν έχω θέση».

Ειδικότερα, ο κ. Πολάκης δήλωσε ότι με την τοποθέτηση του σήμερα στη συνεδρίαση ξεκαθάρισε ποια είναι η άποψη του για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να υπάρξει μια περίοδος στην οποία θα καταλήξουμε για τις αιτίες που χάσαμε το 2023, αλλά θεωρώ ότι δεν έχει γίνει και η σωστή εκτίμηση των αιτιών που χάσαμε το 2019 και έκανα μια αναλυτική τοποθέτηση στη συνεδρίαση γι' αυτό». Είπε ότι «πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο (σ.σ. μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές) που θα ξεκαθαρίσει τον πολιτικό και προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη χρονική περίοδο ως της κεντρικής δύναμης της κυβερνώσας αριστεράς, ως της κεντρικής δύναμης και κορμού της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε τους λόγους που η κοινωνία μας γύρισε την πλάτη και να διατυπώσουμε ένα πρόγραμμα τόσο στο επίπεδο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, όσο στις αλλαγές στη δικαιοσύνη, στη μάχη κατά της διαπλοκής που πρέπει να είναι προμετωπίδα, στην πολιτική αναδιανομής υπέρ της εργασίας και των μικρομεσαίας επιχειρήσεων, στην ύπαρξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους». Ένα τέτοιο προγραμματικό πλαίσιο θα αποτελεί την απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, είπε.

Εξήγησε ότι γι' αυτό πρότεινε να γίνει συνέδριο αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ότι στη ΔΕΘ μπορεί κάλλιστα να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να καταλήξουμε σε αυτά, και αν αυτό γίνει αποδεκτό αύριο στην ψηφοφορία τότε ναι ειναι ανοικτό για μένα να καταθέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος». Πρόσθεσε ότι όμως «αν πάμε σε μια λογική και μια fast track διαδικασία και με όρους life style που προσπαθούν να επιβάλουν μια σειρά από συστημικά Μέσα, τότε σε αυτή τη διαδικασία εγώ δεν έχω θέση».

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτηση του στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ ο κ. Πολάκης είχε διατυπώσει αναλυτικά τις δικές του θέσεις για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών εκλογής προέδρου.

Συγκεκριμένα ανέφερε στην τοποθέτηση του ότι για εκείνον «παρουσιάζεται ως μονόδρομος η σύγκληση Συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο οποίο θα εκτεθούν όλες οι απόψεις και θα ληφθούν οι συλλογικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος. Εννοείται ότι το Συνέδριο θα εκλέξει νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ και νέο Γραμματέα και θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση». Είπε ότι «δεν είναι δυνατό να κάνουμε το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα να εκλέξουμε το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος και μετά να αποφασίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που αυτός ή αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει και να υπηρετήσει».

Ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι «εάν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και βέβαια υπάρξει απόφαση του συνεδρίου που να περιλαμβάνει τους άξονες τους οποίους ανέπτυξα παραπάνω, τότε ναι είναι ανοιχτό για εμένα να θέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του κόμματος». Ο κ. Πολάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας: «Ζητώ συγγνώμη από αμέτρητα στελέχη, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που καθ΄ όλο το τελευταίο διάστημα με παρακινούσαν να θέσω υποψηφιότητα, ανεξαρτήτως διαδικασίας και σε κάθε περίπτωση. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχω μάθει να πορεύομαι αντίθετα από τη συνείδηση και τις απόψεις μου και για αυτό δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία, η οποία δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ».


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.