ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κόντρες και εύθραυστες ισορροπίες λίγο πριν το Συνέδριο

Βαγγέλης Στολάκης19 Φεβρουαρίου 2024

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας στην οποία επενδύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να στείλει το μήνυμα της ανασυγκρότησης και της ανανέωσης ενόψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου, νέα σύννεφα συγκεντρώθηκαν πάνω από την Κουμουνδούρου. 

Στον απόηχο του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, για το οποίο εδώ και καιρό ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε τα χαρτιά του και ζήτησε κομματική πειθαρχία, οι τόνοι ανέβηκαν ξανά θυμίζοντας τρόπον τινά την περίοδο πριν από τη διάσπαση και την αποχώρηση των 11 που συγκρότησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς. 

Και μπορεί οι εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή νέων συντονιστικών ΟΜ και νέων Νομαρχιακών Επιτροπών να στηθούν με παράταση δύο εβδομάδων από το Συνέδριο και μετά, οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές συναντήσεις ανθρώπων που συμμετείχαν στις παλιές τάσεις καλά κρατούν με σκοπό να επικρατήσουν στους νέους κομματικούς συσχετισμούς. 

Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, μία συνεδρίαση... ρουτίνας, όπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά οι παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ, μία σύντομη τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη και μάλιστα μέσω skype από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αρκετή για να ταραχθούν τα... ήρεμα νερά των τελευταίων εβδομάδων. 

Αφορμή στάθηκε η συζήτηση για πιθανές συνέπειες βουλευτών που είτε θα απείχαν από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είτε θα καταψήφιζαν. 

Το κλίμα ωστόσο, φέρεται να πυροδότησε η επιμονή Κασσελάκη για συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές που επρόκειτο να γίνουν σήμερα Κυριακή υβριδικά, δηλαδή και με φυσική παρουσία στα εκλογικά κέντρα και διαδικτυακά, αφού ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να μετεξελίξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ψηφιακό κόμμα. 

Συζήτηση που έγινε και τις προηγούμενες ημέρες με την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου να απορρίπτει την πρόταση για ηλεκτρονική ψηφοφορία (υπήρξαν μάλιστα έντονες αντιδράσεις σύμφωνα με πληροφορίες όπως για παράδειγμα από τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη) και τον Στέφανο Κασσελάκη να προαναγγέλλει εσωτερικό δημοψήφισμα σε περίπτωση που δεν γινόταν δεκτή η πρότασή του. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του κόμματος είχε πάρει για πρώτη φορά το «όπλο» του δημοψηφίσματος στα χέρια του ζητώντας τότε την διαγραφή Τζουμάκα, Βίτσα, Σκουρλέτη και Φίλη.

Η μετάθεση και οι αντιδράσεις

Ο προβληματισμός των στελεχών που αντέδρασαν στην πρόταση για ηλεκτρονική συμμετοχή στις εκλογές ανάδειξης νέων συντονιστικών ΟΜ και νέων Νομαρχιακών Επιτροπών, παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και ενισχύεται η συμμετοχή των μελών στα δρώμενα του κόμματος, είχε να κάνει με ζητήματα τεχνικής φύσεως και κυρίως με το εάν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισήγηση Κασσελάκη για μετάθεση των εσωκομματικών εκλογών έλαβε το «πράσινο φως» από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην Πολιτική Γραμματεία. 

Ωστόσο, δεν έλειπαν και οι αντιδράσεις εκείνων που ναι μεν συμφωνούσαν με τη μετάθεση των εκλογών για λόγους καλύτερης προετοιμασίας, διαφώνησαν ωστόσο με το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη στο... παρά πέντε.

«Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατή η διεξαγωγή τους τόσο με φυσική παρουσία όσο και ψηφιακά. Το ψηφιακό αυτό βήμα φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει την καινοτομία και τη χρήση νέων τεχνολογιών για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ιδιαίτερα στη νέα γενιά» σχολίαζαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 600 εκδηλώσεις και προσυνεδριακές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα» συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.

Αυξημένο το ενδιαφέρον

Στη Θεσσαλονίκη πάντως, βουλευτές και κομματικά στελέχη κινούνται σε ρυθμούς... εσωκομματικών εκλογών. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για χαμηλή συμμετοχή στελεχών στις νέες εσωκομματικές κάλπες, τελικά υπήρξε ενδιαφέρον πέραν του αναμενόμενου με το στοίχημα πλέον να είναι εκείνο της συμμετοχής στη διαδικασία και φυσικά του ποιος θα ελέγχει μεγαλύτερο μέρος του κομματικού μηχανισμού με τις ισορροπίες να είναι και πάλι... εύθραυστες.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στο ποια από τις εναπομείνασες «ομάδες» εντός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταφέρει να εκλέξει περισσότερα μέλη στις Νομαρχιακές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης ώστε να εκλέξει συντονιστή των οργάνων. Κομματικά στελέχη της πόλης μιλώντας στη «ΜτΚ» δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή σε επίπεδο υποψηφιοτήτων. Για την Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης, η οποία μετά από σχετικές εισηγήσεις από 41 μέλη θα μετρά 31, έχουν κατατεθεί περίπου 60 υποψηφιότητες, δηλαδή διπλάσιες από τις θέσεις, ενώ για την Β’ Περιφέρεια για το 25μελές όργανο υποβλήθηκαν πενήντα συμμετοχές.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18.02.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.