Αν το 2024 ήταν μία καταστροφική χρονιά για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη δεύτερη διάσπαση μέσα σε έναν χρόνο και την επιστροφή σε δημοσκοπικά επίπεδα προ κρίσης, το 2025 είναι η χρονιά που θα κρίνει κατά πόσο το πρώην κυβερνών κόμμα μπορεί να ανακτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Βασική επιδίωξη για τον νέο πρόεδρο Σωκράτη Φάμελλο, αλλά και για τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό σε διψήφια δημοσκοπικά νούμερα και σε δεύτερο χρόνο να διεκδικήσει την επιστροφή του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτοπίζοντας το ΠΑΣΟΚ. Το εγχείρημα φαντάζει δύσκολο, καθώς έχει μία σειρά από προαπαιτούμενα.
Το πρώτο, όσον αφορά την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης, έτσι όπως την καθόρισε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023, προϋποθέτει την επιστροφή των έντεκα βουλευτών της Νέας Αριστεράς. Κάτι τέτοιο φαντάζει προς το παρόν πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο, παρότι οι δίαυλοι μεταξύ των δύο κομμάτων παραμένουν ανοιχτοί. Απόδειξη της δυσκολίας που έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι το ναυάγιο της πρότασης της Νέας Αριστεράς για κοινό υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πρόσωπο του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιων (ΑΔΑΕ), Χρήστου Ράμμου. Ωστόσο, στελέχη και από τις δύο πλευρές επιμένουν ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, σημειώνοντας ότι ο βασικός λόγος της αποχώρησης των έντεκα βουλευτών υπό τον Αλέξη Χαρίτση, που ήταν η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, έχει πλέον εκλείψει. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στις άμεσες προτεραιότητες του κ. Φάμελλου. Απόδειξη ότι από τις πρώτες συναντήσεις που έκανε ως πρόεδρος του κόμματος ήταν με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής της Κίνησης «Πράττω», Νίκο Κοτζιά, καθώς και με τον Πέτρο Κόκκαλη, επικεφαλής του κόμματος Κόσμος. Στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι στο προσεχές μέλλον μπορεί να υπάρξει συσπείρωση όλων αυτών των δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Αριστεράς, ακόμη και εάν χρειαστεί να διατηρηθεί προς το παρόν και για ένα χρονικό διάστημα η οργανωτική αυτοτέλεια αυτών των κομμάτων και κινήσεων.
Προεδρική εκλογή
Ένα πρώτο τεστ που θα δείξει κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συνεννόηση σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα είναι η επικείμενη προεδρική εκλογή. Στο θέμα αυτό ο κ. Φάμελλος κινείται με μεγαλύτερη προσοχή. Αποφεύγει την ονοματολογία και θα επιδιώξει, σύμφωνα με πληροφορίες, από την προσεχή κιόλας εβδομάδα να διακριβώσει εάν υπάρχει έδαφος για κοινή υποψηφιότητα από τα κόμματα της κεντροαριστεράς, του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου. Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί πριν από τον πρωθυπουργό ή εάν θα περιμένει πρώτα την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά θα αναλάβει πρωτοβουλία για κοινή κεντροαριστερή υποψηφιότητα. Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθεί στην προχθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.
Συνέδριο και νέα όργανα
Ένα από τα στοιχήματα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Πρόκειται για μία πυκνή εσωκομματική διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πρώτο χρόνο με τη διεξαγωγή του «συνεδρίου επανίδρυσης», όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Φάμελλος, το οποίο χρονολογείται το αργότερο ως τον Απρίλιο, Μάιο. Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να εκλέξουν όλα τα κομματικά όργανα, από τις Συντονιστικές Επιτροπές των Ομάδων Μελών και τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ως την Κεντρική Επιτροπή και το νέο γραμματέα. Μέσα απ’ αυτές τις διαδικασίες θα αποσαφηνιστεί και ο πραγματικός αριθμός των ενεργών μελών του κόμματος με την Κουμουνδούρου να θέτει ως έναν από τους στόχους την ενεργητική ενσωμάτωση των περίπου 11.000 οι οποίοι ενεγράφησαν ως νέα μέλη την Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών, καθώς και την επιστροφή μερίδας όσων αποχώρησαν μετά τις δύο απανωτές διασπάσεις του 2023 και 2024. Στην πορεία προς το συνέδριο θα δοκιμαστούν, συγχρόνως, και οι εσωκομματικές ισορροπίες και αντοχές, κυρίως κατά πόσο μπορεί να είναι αγαστή και ανέφελη η συνύπαρξη του κ. Φάμελλου με την ομάδα υπό τον Παύλο Πολάκη. Μία πρώτη ένδειξη περί αυτού θα φανεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05.01.2025