ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μετωπική με την κυβέρνηση, standby για εκλογές

Βαγγέλης Στολάκης17 Ιουλίου 2022

«Σκληρό ροκ» εντός και εκτός βουλής... υπόσχεται στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία η Κουμουνδούρου και ένα δείγμα της στάσης που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δρόμο προς τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές «στηθούν» το έδειξε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο αναβάθμισης των ΑΕΙ του υπουργείου Παιδείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το ίδιο βήμα, με τον τελευταίο να κάνει λόγο για «εκτσογλανισμό της δημόσιας ζωής» στον απόηχο των αναρτήσεων Βερναρδάκη κατά της Νίκης Κεραμέως, έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού, επιστρέφοντάς του τον όρο που ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στον πρωθυπουργό και τα περί... τοξικού λόγου που ανέφερε πρόσφατα ο τελευταίος λέγοντας ότι δεν θα ακολουθήσει τον «κυβερνητικό κατήφορο τοξικότητας». «Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι δεν σας είναι αρκετή (η συγνώμη Βερναρδάκη) είναι έντιμο να αντιπαραβάλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ορολογία χαμαιτυπείου και να αποκαλεί τους αντιπάλους του τσογλάνια και να τους κατηγορεί για εμπρησμούς; Είναι πολιτικό ήθος αυτό. Όχι. Αυτό είναι το απώτατο όριο της τοξικότητας και διχασμού» είπε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εκτσογλανισμός είναι η ατιμωρησία των ανθρώπων της εξουσίας, όπως ο εκλεκτός σας και βιαστής ανηλίκων Λιγνάδης. Εκτσογλανισμός είναι η έξωση συνταξιούχου για χρέη 15.000 ευρώ ενώ εσείς χρωστάτε εκατ. και δεν τρέχει τίποτα. Εκτσογλανισμός είναι να μην έχει να πληρώσει ο πολίτης αλλά εσείς ανέχεστε την αισχροκέρδεια. Εκτσογλανισμός είναι ότι τάξατε power pass 600 ευρώ επιστροφή για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και οι πολίτες βλέπουν στους λογαριασμούς τους μεσοσταθμικά μόλις 17 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι εκτσογλανισμός, το ψέμα, η κοροϊδία, η εξαπάτηση». Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης: «Στο διχασμό που θέλει ο Μητσοτάκης εμείς αντιτάσσουμε την ενότητα της κοινωνίας εναντίον του. Ποτέ δεν σας απασχόλησε το θέμα σπουδών στη χώρα, η πλειοψηφία όμως δεν έχει τη δυνατότητα για σπουδές στο εξωτερικό . Δεν θέλετε σύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας αλλά αποσύνδεση της εργασίας από τους νόμους που την προστατεύουν. Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα βλάψει απλώς το πανεπιστήμιο, θα το αποτελειώσει, δέσμευσή μας ότι θα το καταργήσουμε» τόνισε.

Καταστροφική πολιτική και «τοξικός κατήφορος»

Για άλλη μία φορά κατηγόρησε ο πρώην πρωθυπουργός την κυβέρνηση για καταστροφική πολιτική. «Το γάντι του διχασμού που έριξε ο Μητσοτάκης εμείς δεν θα το σηκώσουμε. Στο διχασμό που θέλει εμείς αντιτάσσουμε την ενότητα της κοινωνίας εναντίον του ιδίου και της καταστροφικής πολιτικής του» είπε. «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα κύριοι, θα σας ταράξουμε στην πολιτική ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την υπευθυνότητα. Δεν θα παρασυρθούμε στον τοξικό σας κατήφορο, είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία» συμπλήρωσε λίγο αργότερα.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας κράτησε αποστάσεις από τον βουλευτή του κόμματός του Χριστόφορο Βερναρδάκη ο οποίος σε ανάρτησή του αποκάλεσε την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, «Ρούλα Πισπιρίγκου της Παιδείας». Είπε ο κ. Τσίπρας ότι η δήλωση είναι «άστοχη, ατυχής, απαράδεκτη και καταδικαστέα η δήλωση ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αμέσως απεσύρθη και ζήτησε άμεσα συγγνώμη. Δεν εκφράζει προφανώς ούτε το κόμμα ούτε εμένα προσωπικά, παρά το γεγονός ότι είμαι οξύτατος στην πολιτική κριτική μου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ετοιμάζονται για εκλογές

Στο μεταξύ, μπορεί ο πρωθυπουργός πριν λίγες ημέρες να έβαλε τέλος στην εκλογολογία λέγοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, η Κουμουνδούρου και τα στελέχη της εξακολουθούν να κινούνται σε εκλογικούς ρυθμούς και ετοιμάζονται για μία... παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη «ΜτΚ» το κόμμα «θέλει να είναι έτοιμο». «Αρχικά κανείς πλέον δεν εμπιστεύεται όσα λέει ο Μητσοτάκης. Από τη μία το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά σε διαρροές για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, από την άλλη ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και έξι μήνες έχει ζητήσει εκλογές από το βήμα της Βουλής. Είναι αίτημα της κοινωνίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι όποτε και αν στηθούν οι κάλπες» έλεγε χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ». Οι ίδιες πηγές θεωρούν μάλιστα πως ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του οδηγήθηκαν στην απόφαση για μη προκήρυξη πρόωρων εκλογών «διαβάζοντας» τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μυστικών δημοσκοπήσεων που «δείχνουν φθορά της ΝΔ». Όχι μόνο δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού αλλά «βλέπουν» και ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Σε οργανωτικό επίπεδο πάντως, οι κομματικές οργανώσεις ανά την επικράτεια διοργανώνουν μικρές αλλά και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι με τις διακοπές των στελεχών της Κουμουνδούρου να περιορίζονται σε λίγες ημέρες την περίοδο του 15αύγουστου. Ήδη στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Τετάρτη οι δύο συντονιστικές Επιτροπές Α’ και Β’ συνδιοργάνωσαν εκδήλωση για την Υγεία με κεντρικό ομιλητή τον πρώην υπουργό Ανδρέα Ξανθό, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει κι άλλη αντίστοιχη δράση.

Ποιοι προτάθηκαν για τα ψηφοδέλτια;

Παράλληλα, ετοιμάζονται και τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Το προηγούμενο διάστημα, όπως άλλωστε όριζε και η εγκύκλιος της Επιτροπής Ψηφοδελτίων υποβλήθηκαν προτάσεις για πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, με τις τελικές αποφάσεις όμως να λαμβάνονται το επόμενο διάστημα από τα αρμόδια όργανα συλλογικά και όπως ορίζει το καταστατικό του κόμματος. Την περασμένη Πέμπτη σε συνεδριάσεις των δύο συντονιστικών στο νομό Θεσσαλονίκης έγιναν γνωστές οι προτάσεις που υποβλήθηκαν, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι που προτάθηκαν θα στελεχώσουν τις τελικές λίστες. Σύμφωνα με πληροφορίες για την Α’ Θεσσαλονίκης πλην των εν ενεργεία βουλευτών: Κατερίνας Νοτοπούλου, Γιάννη Αμανατίδη, Χρήστου Γιαννούλη, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη και Κώστα Ζουράρι προτάθηκαν οι: Άρης Στυλιανού, Πέτρος Παππάς, Χρήστος Ρόκος, Γιούλη Ρανέλλα, Μαρία Τοπαλίδου, Ρία Καλφακάκου, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Όλγα Ράντου, Γαβριήλ Κερμανίδης, Νεκταρία Αγγελάκη, Δημήτρης Μάρδας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Γιάννης Μυλόπουλος, Δημήτρης Φουτάκης, Βίλλυ Χατζηνικόλα, Σάσα Λαδά, Χρύσα Τζελέπη κ.ά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.07.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.