Ήταν πέρσι τέτοιες ημέρες, λίγο μετά τις εθνικές εκλογές, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Κουμουνδούρου, μετά και το διπλό αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα περιερχόταν σε φάση έντονης εσωστρέφειας και περιδίνησης.
Ο περσινός Ιούλιος για την Κουμουνδούρου ήταν μήνας εσωκομματικών εξελίξεων, εντάσεων και υψηλών τόνων. Αντίστοιχα «καυτός», προμηνύεται και ο φετινός Ιούλιος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχοντας στην ηγεσία πλέον τον Στέφανο Κασσελάκη, έχοντας περάσει δύο διασπάσεις και ένα θυελλώδες συνέδριο. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που προεξοφλούν ότι τις επόμενες εβδομάδες και με φόντο την συνεδρίαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αναζήτηση των αιτιών που έφεραν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και κυρίως τις επικείμενες αλλαγές στο κόμμα που έχει προαναγγείλει ο κ. Κασσελάκης, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο όπως όλα δείχνουν περιέρχεται σε νέα εσωστρέφεια, με το ερώτημα εάν βρίσκεται προ των πυλών νέα διάσπαση να πλανάται.
Πηγές του κόμματος μάλιστα αναφέρουν πως «αυτό που συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που ενδέχεται να συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» συγκρίνοντας τις εσωκομματικές... μουρμούρες των δύο κομμάτων που επιδιώκουν το καθένα να έχει τον ρόλο πρωταγωνιστή στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Η ανάρτηση που άναψε φωτιές
Ο Στέφανος Κασσελάκης ευρισκόμενος στις ΗΠΑ εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις αλλαγές που ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει να γίνουν, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να επανασυστηθεί στους πολίτες και στις επόμενες εθνικές εκλογές να είναι για εκείνους μία κυβερνητική επιλογή, και όχι επιλογή διαμαρτυρίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με μία μακροσκελή ανακοίνωσή του στα social media περιγράφοντας τους άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί το επόμενο εξάμηνο του έτος, μία ανάρτηση που η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει «μανιφέστο» τράβηξε διαχωριστική γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος, δηλαδή το κόμμα του οποίου ήταν πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στα οικονομικά σημειώνοντας ότι παρέλαβε ένα «χάος» και προαναγγέλλοντας ουσιαστικά όσα ακολούθησαν λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα (λουκέτο στην ημερήσια έκδοση της κομματικής εφημερίδας ΑΥΓΗ, οικονομική συνδρομή βουλευτών και όσων συμμετέχουν στα όργανα του κόμματος για την αποπληρωμή των μισθών Ιουνίου των εργαζομένων στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.), μίλησε για μαύρα χρήματα που κυκλοφορούν στα κόμματα αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό όσους διάβασαν την ανάρτησή του και αναφέρθηκε στον «δικό του ΣΥΡΙΖΑ» οριοθετώντας τη δική του εποχή στην ηγεσία του κόμματος.
Πηγές της Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν ότι «η εκστρατεία Κασσελάκη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής στην πολιτική, δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ούτε είναι μίας χρήσεως. Αποτελεί λένε τον στρατηγικό στόχο που έχει θέσει o ίδιος εξ αρχής, προκειμένου «να σπάσει το απόστημα». Συνεπώς οι παρεμβάσεις του για το θέμα, δεν είναι παρά ένα μέρος του συνολικού σχεδίου το οποίο προβλέπει, εκτός των άλλων, ακόμη πιο δυναμικές και συντεταγμένες κινήσεις καθώς και την χάραξη των γραμμών άμυνας, απέναντι στη λυσσώδη επίθεση που δέχεται ήδη από συστήματα και… υποσυστήματα» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Τα στρατόπεδα
Πλέον, είναι ξεκάθαρο πως στην Κουμουνδούρου υπάρχουν δύο ευδιάκριτα στρατόπεδα: οι «προεδρικοί» και οι απέναντι, οι οποίοι έχουν βγει στα κάγκελα με τις επιλογές και τις δηλώσεις Κασσελάκη και οι οποίοι ζητούν με αφορμή το ποσοστό που έλαβε το κόμμα στις ευρωεκλογές, που από την ηγεσία εκτιμήθηκε θετικά, ωστόσο οι ίδιοι έχουν αντίθετη άποψη, να γίνει μία αναλυτική συζήτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών. Η Κουμουνδούρου μυρίζει... μπαρούτι, κάτι που φάνηκε και από την επιστολή που έστειλαν στον κ. Κασσελάκη 87 βουλευτές και στελέχη του κόμματος που ζητούν διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και ασκούν κριτική στους χειρισμούς του προέδρου για την Αυγή, τις δηλώσεις για το «μαύρο χρήμα» και τις απολύσεις Τσίπρα και Θεοχαρόπουλου που προηγήθηκαν.
Ετοιμοπόλεμοι
Η πρώτη μάχη αναμένεται να δοθεί στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος η οποία ορίστηκε με απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την ερχόμενη Πέμπτη 4 Ιουλίου. Ο κ. Κασσελάκης αποφάσισε να ορίσει ημερομηνίες συνεδρίασης τους. Έτσι, μετά την Πολιτική Γραμματεία, που εκτιμάται ότι θα είναι επεισοδιακή και θα έχει ως αντικείμενο την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής, θα υπάρξει συνεδρίαση του ανώτατου κομματικού οργάνου την επόμενη Κυριακή στις 7 Ιουλίου. Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα δοθεί η μεγάλη μάχη, μιας και η ηγεσία του κόμματος επιδιώκει την έναρξη των διαδικασιών του καταστατικού συνεδρίου του κόμματος του φθινοπώρου, που θεωρείται «ορόσημο». Στο συνέδριο, το οποίο θα είναι καταστατικό, ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να «περάσει» τις αλλαγές που ο ίδιος οραματίζεται για το κόμμα και πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να περάσει σε νέα εποχή, στο «νέο ΣΥΡΙΖΑ», στον «δικό του ΣΥΡΙΖΑ» όπως κι ο ίδιος έχει δηλώσει. Κι επειδή όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός «κακό χωριό τα λίγα σπίτια» και η «φτώχεια φέρνει γκρίνια» οι συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος προδιαγράφονται τεταμένες και γεμάτες ένταση.
Στέφανος Κασσελάκης και κορυφαία στελέχη που το τελευταίο διάστημα τράβηξαν το σχοινί, είτε μέσω social media, είτε μέσω τηλεοράσεων, ραδιοφώνων και εφημερίδων θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με την μεταξύ τους αντιπαράθεση να μεταφέρεται πλέον στα όργανα. Καμία πλευρά πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω και όλα προδιαγράφουν πως μία εβδομάδα σκληρών αντιπαραθέσεων ξεκινά στην Κουμουνδούρου. Οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις κάνουν λόγο για ένα καζάνι που σιγοβράζει...
Παραιτήσεις και υπογραφές για την Κεντροαριστερά
Η κρίση στο κόμμα γενικεύεται μετά και τις παραιτήσεις των Διονύση Τεμπονέρα, Χάρη Τσιόκα και Αντώνη Κοτσακά που παραιτήθηκαν από τα όργανα του κόμματος, όχι από μέλη του, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους με αυτό τον τρόπο στο... μανιφέστο Κασσελάκη. Οι παραιτήσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Σειρά πήρε ο Βλάσης Τσιόγκας που παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή με αιχμές κατά του κ. Κασσελάκη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έπεται συνέχεια. Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των συνεδριάσεων των οργάνων δεν είναι λίγοι εκείνοι που προεξοφλούν ότι θα «περάσει» η γραμμή Κασσελάκη αφού όπως εξηγούν «η Κεντρική Επιτροπή απαρτίζεται από στελέχη... τέταρτης γενιάς, μετά τις παραιτήσεις και τις διασπάσεις».
Σε ό,τι αφορά πάντως την συζήτηση για την Κεντροαριστερά και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει έντονη κινητικότητα. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρώην υπουργός έχει αναλάβει πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με αίτημα στην συμπόρευση των δυο κομμάτων κάτω από κοινή ηγεσία.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.06.2024