ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ναι στο εμβόλιο, όχι στον διχασμό

Ιάσων Μπάντιος18 Ιουλίου 2021

Σε τροχιά εξωστρέφειας και συσπείρωσης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εκμεταλλευόμενος την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ολοκλήρωση της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης δίνει τη δυνατότητα στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εστιάσουν στην επαφή τους με την κοινωνία, που εδώ και ενάμισι χρόνο βιώνει την πρωτόγνωρη συνθήκη του κορονοϊού.

Η πετυχημένη κεντρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Νεάπολη της Θεσσαλονίκης έφερε αισιοδοξία στο κομματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχα θετικός είναι και ο απολογισμός της διήμερης επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κρήτη.

Ο πολιτικός στόχος που έχει θέσει ο κ. Τσίπρας, για πρωτιά του κόμματος στις επόμενες εκλογές, έστω και με μια ψήφο διαφορά, θέτει τα στελέχη της Κουμουνδούρου σε εκλογική εγρήγορση, καθώς παρά την δύσκολη συνθήκη της πανδημίας οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται την τελευταία περίοδο δείχνουν ότι το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει.

Στην Κουμουνδούρου επιχειρούν με τις ανοικτές πολιτικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με ομιλητές κεντρικά στελέχη, να αντιστρέψουν αυτό το πολιτικό και επικοινωνιακό κλίμα υπέρ τους. Μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά του κ. Τσίπρα στο κλείσιμο της ομιλίας του στην Νεάπολη, όπου απευθυνόμενος στο κατάμεστο ανοιχτό θέατρο δήλωσε ότι «αυτή απόψε ήταν η καλύτερη δημοσκόπηση».

Ο πρώην πρωθυπουργός εστιάζει στην επαφή του με τους πολίτες, καθώς θεωρεί ότι μόνο έτσι μπορεί να ξεπεράσει το εχθρικό μιντιακό περιβάλλον. Επιχειρεί να κάνει δηλαδή ότι έκανε και πριν το 2015, όπου με τις περιοδείες και τις συνεχείς του παρεμβάσεις συσπείρωνε προοδευτικούς πολίτες γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που τώρα έχει προηγηθεί μια κυβερνητική θητεία 4,5 ετών, με ότι αυτό συνεπάγεται.

«Ναι στο εμβόλιο, όχι στον διχασμό»

Ισχυρό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού έστειλε για ακόμη μια φορά αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το βράδυ της Δευτέρας από τη Θεσσαλονίκη απευθυνόμενος στα μέλη και τους φίλους του κόμματος είπε, «δίνουμε ραντεβού τον Σεπτέμβρη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μέχρι τότε να προσέχετε τους εαυτούς σας και τους γύρω σας, να φοράτε μάσκα και να εμβολιαστείτε!».

Ακολούθησε την επόμενη μέρα η συνάντηση του με καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, την οποία κατά το παρελθόν έχει προτείνει ως υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, και με τον επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα, γιατί όπως ο ίδιος δήλωσε «ανησυχώ τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας όσο και για τις διαρκείς παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείρισή της».

Σε δήλωση του μετά τη συνάντηση έστειλε σαφές μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, άσκησε όμως και κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να επιβάλει τους εμβολιασμούς στην κοινωνία, δημιουργώντας συνθήκες δυσπιστίας απέναντι στην επιστήμη και διχασμού. «Διαπιστώνω ότι οι παλινωδίες αυτές απειλούν να οδηγήσουν στη διάρρηξη της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ελληνική κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα. Στόχος κοινός είναι να αποτρέψουμε ένα ακόμη πανδημικό κύμα που θα απειλήσει ανθρώπινες ζωές. Και για αυτό χρειάζεται να επιστρατεύουμε την επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά και την πειθώ. Να εμπνεύσουμε ξανά εμπιστοσύνη στους πολίτες και να τους πείσουμε να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Όχι να τους απειλούμε με τιμωρίες. Ούτε να τους δελεάζουμε με ανόητα κίνητρα και χαρτζιλίκια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η λογική του διαχωρισμού σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, η λογική των προνομίων και των διώξεων, είναι ό,τι χειρότερο σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης», καθώς «η πανδημία είναι ένας συλλογικός κίνδυνος και μόνο συλλογικά αντιμετωπίζεται, όχι με το διχασμό των πολιτών σε ‘υγιείς’ και απόβλητους. Η κοινωνική ένταση, ο κοινωνικός αυτοματισμός και η διχόνοια είναι κίνδυνοι που οφείλουμε να αποτρέψουμε».

Από την περιοδεία του στην Κρήτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ανάγκη να στηριχθεί το δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην κλείσει κανένα περιφερειακό νοσοκομείο της χώρας, κατηγορώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό ότι έσπευσε πρόωρα να πανηγυρίσει το τέλος της πανδημίας, ενώ εξακολουθεί να κάνει τα ίδια εγκληματικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας.


Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης

Η επιλογή της πρώτης κεντρικής ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη μετά την Προγραμματική Συνδιάσκεψη είχε έντονο συμβολισμό, καθώς ο κ. Τσίπρας δείχνει διαχρονικά το ενδιαφέρον του για τα ζητήματα, τα προβλήματα και τις προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας, είτε ως αντιπολίτευση, είτε ως πρωθυπουργός.

Από την ομιλία του δεν θα μπορούσαν να λείπουν αναφορές στα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τη Θεσσαλονίκη, με κεντρικότερα το Μετρό και την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Δύο χρόνια μετά, όλα έχουν βαλτώσει. Και το μόνο με το οποίο ασχολήθηκαν ήταν η απόφαση να ξηλώσουν ένα κομμάτι από την ψυχή της πόλης, με τα αρχαία ευρήματα στο Σταθμό Βενιζέλου. Οι εθνικοί εργολάβοι πάνω από την πολιτισμική και εθνική μας ταυτότητα!», ανέφερε σε σχέση με το θέμα του Μετρό.

«Από τη μια δηλώνει ότι τιμά τη Συμφωνία, από την άλλη όμως, σε μια επίδειξη πολιτικής δειλίας, και φαρισαϊσμού, παραπέμπει στις καλένδες τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, και εξαφανίζει το όνομά της από επίσημες ανακοινώσεις για τις συναντήσεις του με τον Ζόραν Ζάεφ», σχολίασε δεικτικά σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας την στάση της ΝΔ όταν ήταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε τοπικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης κάνει θετικό απολογισμό σε σχέση με τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της τελευταίας περιόδου, ενώ την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η κοινή διαδικτυακή συνεδρίαση των δύο Νομαρχιακών Επιτροπών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης με θέμα συζήτησης την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται σε σχέση με το θέμα στο εσωτερικό του τοπικού κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε θετικό και παραγωγικό κλίμα, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνταχθεί κείμενο το οποίο θα επιχειρεί να συμπτύξει τις δύο απόψεις. Μέση λύση φαίνεται πως αποτελεί η διατύπωση του αιτήματος για αύξηση του χώρου πρασίνου και για περιορισμό της δόμησης στην υπάρχουσα έκταση, στο κέντρο της πόλης.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 18.07.2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.