Οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταργήθηκαν επί Αλέξη Τσίπρα κι επισήμως, επιστρέφουν όπως όλα δείχνουν... ανεπίσημα την εποχή της αρχηγίας του Στέφανου Κασσελάκη. Αφορμή αποτέλεσαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της προηγούμενης Κυριακής και η συζήτηση που άνοιξε το ίδιο βράδυ όχι μόνο στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, αλλά και στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Νέας Αριστεράς για το μέλλον της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και την κοινά αποδεκτή ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μέτωπο αποτελούμενο από δυνάμεις του προοδευτικού χώρου απέναντι στη ΝΔ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη και συγχρόνως απέναντι στους πολιτικούς σχηματισμούς που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ και ενίσχυσαν την εκλογική τους δύναμη.
Μόνο που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε αυτό το ζήτημα θυμίζει περισσότερο τον Πύργο της Βαβέλ, αφού οι προτάσεις που ακούστηκαν και αναμένεται να εκφραστούν το επόμενο διάστημα τόσο από τον πρόεδρο του κόμματος, όσο και από την ηγετική ομάδα αλλά και τους βουλευτές και τα πρωτοκλασάτα στελέχη, δεν είναι μία ή δύο αλλά περισσότερες και όπως φαίνεται δύσκολα θα βρεθεί η χρυσή τομή για να υπάρξει «κοινή γραμμή» με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εισέλθει στην συζήτηση με τα άλλα κόμματα και οργανωμένες συλλογικότητες.
Προτάσεις που αφορούν όχι μόνο τα κόμματα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επιτύχει το μίνιμουμ της συνεννόησης αλλά και πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, με τον Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο να είναι αποφασισμένος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο υπό συζήτηση εγχείρημα συνένωσης και συνεννόησης της κατακερματισμένης προοδευτικής αντιπολίτευσης και φυσικά, να μην αμφισβητηθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού ήδη του «χρεώνουν» απώλειες ποσοστών σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023.
Ικανοποιητικό ποσοστό, όχι επαρκές
Τα πράγματα προς το παρόν είναι αρκετά σύνθετα και οι εξισώσεις που επιζητούν λύσεις, αρκετά δύσκολες. Από τη μία τα... ρετιρέ της Κουμουνδούρου αποκωδικοποιούν τα μηνύματα που έστειλαν οι ψηφοφόροι με την επιλογή τους στην κάλπη κι από την άλλη ταυτόχρονα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις για την επόμενη ημέρα, την ώρα που η βάση «βράζει» και είναι απογοητευμένη λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ναι μεν τερμάτισε δεύτερος στις ευρωεκλογές με μειωμένη διαφορά από τη ΝΔ, ωστόσο σημείωσε νέα πτώση των δυνάμεών του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023, ενώ η μείωση της διαφοράς με το κυβερνόν κόμμα δεν είναι αποτέλεσμα της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της ήττας της ΝΔ. Συγκεκριμένα, έλαβε ποσοστό 14,92%, χαμηλότερα κατά περίπου 3% σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου 2023, κάνοντας «βουτιά» 340.000 ψήφων. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κατά τον κ. Κασσελάκη, όπως δήλωσε ο ίδιος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, είναι ικανοποιητικό, την ώρα που πρωτοκλασάτα στελέχη και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης εκτίμησαν ότι «με το αποτέλεσμα θα πρέπει να κλαίμε».
Ωστόσο, ο κ. Κασσελάκη στην ίδια συνέντευξή του τόνισε: «Είμαι περήφανος που ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε. Μετά τη διάσπαση υπήρχαν δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 8%. Τώρα μαζί με τη Νέα Αριστερά είναι στο 17,4 %. Είμαι υπερήφανος για τον ΣΥΡΙΖΑ και για το αποτέλεσμα». Η ικανοποίηση του προέδρου του κόμματος και της ομάδας πέριξ αυτού εδράζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα που προέκυψαν από την κάλπη της περασμένης Κυριακής. Όπως λένε στελέχη του κόμματος αρχικά, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τελειώνει το κυβερνητικό άλλοθι του 41%. Επίσης, συμπληρώνουν, ότι με την παραμονή του στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κατοχυρώσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην Κεντροαριστερά, ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τρίτον, σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου, το κόμμα έλαβε αυτό το ποσοστό μετά από πολλές εσωκομματικές φουρτούνες, δυο διασπάσεις κι ένα θυελλώδες συνέδριο μόλις μέσα σε ένα χρόνο. Τονίζουν οι ίδιες πηγές πως το ποσοστό είναι καλό, όχι όμως επαρκές. Τέλος, αναφορικά με την αποχή σημείωναν πως ο κόσμος που γύρισε την πλάτη στις εκλογές δεν είναι «απολιτίκ» αλλά δεν εκφράζεται από το πολιτικό σύστημα το οποίο πρέπει να αλλάξει. «Σ’ αυτή την αλλαγή θα συμβάλλει και ο Στέφανος Κασσελάκης» σχολίαζαν στελέχη του κόμματος.
Κεντροαριστερά με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ
Με το κλείσιμο της κάλπης και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι διάφορες φωνές και οι προβληματισμοί που εκφράστηκαν δημόσια έφεραν νέο κύκλο εσωστρέφειας στην Κουμουνδούρου, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γίνεται και πάλι... μύλος σε διάστημα μόλις λίγων μηνών. Σε μία προσπάθεια να μην εκδηλωθεί κάποιο κύμα αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν κι όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Κασσελάκης έσπευσε να στείλει μήνυμα μέσω social media. Ξεκαθάρισε πως ήρθε για να μείνει και δεν σκοπεύει να φύγει.
Για τον Στέφανο Κασσελάκη η υπόθεση της Κεντροαριστεράς και η επόμενη ημέρα της είναι συγκοινωνούν δοχείο με τις αλλαγές, καταστατικές και οργανωτικές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι οποίες θα γίνουν μέσα από το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο όπως έχει δηλώσει θα γίνει το φθινόπωρο. Ο κ. Κασσελάκης θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η εξέλιξή του- πολλοί ήδη μιλούν όχι για ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κόμμα Κασσελάκη στο οποίο μετεξελίσσεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι το βασικό όχημα που θα οδηγήσει την Κεντροαριστερά στην επόμενη ημέρα της!
Οι... φυλές της Κουμουνδούρου
Και εδώ έγκειται η βασική διαφορά της σκέψης Κασσελάκη για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου παρά το κάλεσμα συνεργασίας που έκανε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για κοινές προτάσεις με τις άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές. Όπως αυτή των Διονύση Τεμπονέρα και Αντώνη Κοτσακά η οποία περιλαμβάνει ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, το αίτημα Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με διακύβευμα την πρωταγωνιστική συμμετοχή του κόμματος στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, τις φωνές των Όλγας Γεροβασίλη, Γιώργου Βασιλειάδη, Χρήστου Σπίρτζη, Κώστα Ζαχαριάδη και άλλων που σχεδόν καθημερινά προστίθενται στη λίστα εκείνων που θέτουν θέμα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.
Η μεγάλη Κεντροαριστερά του Στέφανου Κασσελάκη πάντως, δεν περιλαμβάνει την Νέα Αριστερά για την οποία ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι όσο είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «σύμπραξη με το απονομιμοποιημένο μόρφωμα Νέα Αριστερά δεν πρόκειται να υπάρξει».
«Χτίζει» ευρωπαϊκό προφίλ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την επομένη των ευρωεκλογών ξεκίνησε να «χτίζει» το ηγετικό του προφίλ σε Ελλάδα και εξωτερικό σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη μεγάλη Κεντροαριστερά.
Χωρίς να γνωρίζει κανείς περισσότερες λεπτομέρειες, σχεδόν ταυτόχρονα με την πρώτη Διάσκεψη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε πως δημιουργεί ίδρυμα κατά της ακροδεξιάς με την ονομασία «Center for European Progress» και έδρα σε Νέα Υόρκη και Αθήνα, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η επιστολή στους προέδρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς,Walter Baier, του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Stefan Lövfen, και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Thomas Waitz και Mélanie Vogel, τους οποίους καλεί σε διάλογο και κοινή δράση, με στόχο την απόκρουση του ακροδεξιού κινδύνου και την προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας επτά κοινών στόχων στο νέο ευρωκοινοβούλιο.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16.06.2024