ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: Ο «πόλεμος της έδρας» συνεχίζεται...

Βαγγέλης Στολάκης20 Αυγούστου 2024

Η κλεψύδρα έχει γυρίσει και ο χρόνος στην Κουμουνδούρου μετρά αντίστροφα προκειμένου η Πόπη Τσαπανίδου, η πρώτη επιλαχούσα του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να κάνει γνωστές τις προθέσεις της για το εάν θα αποδεχτεί ή όχι την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου και ορκιστεί βουλευτής με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας από την Βουλή εξαιτίας των επαγγελματικών υποχρεώσεών του στο εξωτερικό δρομολόγησε εξελίξεις κι άνοιξε κατά κάποιον τρόπο τον δρόμο στον Στέφανο Κασσελάκη για να μπει ο πρόεδρος του κόμματος στην Βουλή. Έναν δρόμο που ωστόσο έχει αρκετά εμπόδια, δεδομένου ότι του Στέφανου Κασσελάκη στην λίστα επιλαχόντων προηγούνται πλην της Πόπης Τσαπανίδου, ο Μιχάλης Καλογήρου (επίσης στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα), η Τζένη Λειβαδάρου, ο Αθανάσιος Τσακρής και η Ζωρζέτα Λάλη.

Με την παραίτηση του κ. Ηλιόπουλου από το αξίωμα του βουλευτή Επικρατείας συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα ξεκαθάριζαν πως: «Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι, βάσει του Συντάγματος, δικαίωμα του βουλευτή. 'Απαξ και υποβληθεί δεν ανακαλείται. Την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Εν προκειμένω θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π.Τσαπανίδου».

Ωστόσο, από την επόμενη ώρα της παραίτησης μέχρι και σήμερα βουλευτές αλλά και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρούνται πως εσωκομματικά ανήκουν στην ομάδα των «προεδρικών» μέσω δηλώσεών τους «πιέζουν» με τον τρόπο τους, ώστε την έδρα να λάβει ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον να εκπροσωπείται στην Βουλή και δια του αρχηγού του.

Ακόμα κι αν βέβαια παραιτηθούν όσοι προηγούνται στη λίστα, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μπροστά του την κ. Λάλη που έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ η οποία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να μην ορκιστεί βουλευτής.

Η κυρία Λάλη, με δήλωσή της στο dnews.gr, ξεκαθαρίζει πως, αν χρειαστεί, θα τιμήσει τη θέση της στο ψηφοδέλτιο και θα ορκιστεί βουλευτής. Μάλιστα, δηλώνει πως στο πλαίσιο αυτό έλαβε απειλές για την ίδια και την οικογένειά της «γιατί δεν δίνει την έδρα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ».

«Όπως δήλωσα και τον περασμένο Μάρτιο, αν συντρέξουν οι συνταγματικές προϋποθέσεις, έχω σκοπό να τιμήσω την εμπιστοσύνη των εκλογέων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στο οποίο συμμετείχα, από τα έδρανα της Βουλής» αναφέρει μεταξύ άλλων στην δήλωσή της.

Απάντηση στην κ. Λάλη έδωσε μέσω social media η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και βουλευτής Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη. «Η δήλωση αυτή της 8ης στην λίστα των Επικρατείας της κας Λάλη δεν μαρτυρά έναν άνθρωπο ευρισκόμενο σε ηθικό ή πολιτικό δίλημμα. Αντιθέτως δείχνει μια αδημονία και μια προσμονή να βρεθεί στην «δύσκολη» θέση! Δεδομένων όσων δήλωσε τον Μάρτιο, γιατί άραγε με ενθουσιασμό επανέρχεται;

-Το «Αν» συντρέξουν οι προυποθέσεις, σημαίνει σε απλοελληνικά: “αν δεν την κατακρατήσει την έδρα, πριν από μένα, κανείς ή καμία άλλη!” Γιατί λοιπόν η κ. Λάλη δεν περίμενε υπομονετικά για να δει αν συνέτρεξαν οι προϋποθέσεις, προτού να ομιλήσει; Η βιασύνη μια μόνον ερμηνεία επιδέχεται. Η δήλωση γίνεται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία από κάποιον/α/ους τρίτους.

-Αφού έτσι κι αλλιώς θα την έπαιρνε την έδρα η Ζωρζέττα, μάλλον χάρη σας κάνω που την καταλαμβάνω εγώ …

-Υπάρχουν όμως και μερικά ακόμη προβλήματα, ηθικού και πολιτικού χαρακτήρα:

-Η αναφερομένη «εμπιστοσύνη των εκλογέων …» έχει εκφραστεί πρωτευόντως προς τον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως προς το πρόσωπο της. Στο όποιο δίλημμα δημιουργεί η διάσταση των δύο, δια της αποχώρησης της, πως προκύπτει ότι τιμάται καλύτερα η «εμπιστοσύνη των εκλογέων …» με την παρακράτηση της έδρας υπέρ του ατόμου της κι όχι υπέρ της συλλογικότητας η οποία τιμητικά την εμπιστεύτηκε;

-Υπαγορεύεται άραγε το αντίθετο από μια νέα συλλογικότητα στην οποία προσχώρησε ή πρόκειται για έναν προσωπικό τυχοδιωκτισμό;

-Υπηρετεί καλύτερα την δημοκρατική λειτουργία, η είσοδος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Βουλή, στο πρόσωπο του οποίου έχει εκφραστεί η εμπιστοσύνη των εκλογέων στην πρόσφατη κάλπη.

-Η πλήρης αποχή της κας ΛΑΛΗ από κάθε αντιπολιτευτική δραστηριότητα κατά το έτος που μεσολάβησε (Α-ΛΑΛΗ).

-Η ύπαρξη σειράς υλικών ωφελημάτων που θα τα έχουν απαρνηθεί αρκετοί πριν από εκείνη, προκειμένου να υπηρετήσουν έναν σκοπό που ίσως εκείνη δεν τον εκτιμά αλλά αυτό δεν συνιστά και λόγο για να επωφεληθεί.

-Υπηρετείται έτσι, η προβλεπόμενη εκπροσώπηση των αποδήμων» γράφει η κ. Τζάκρη.

Αναμένεται, όσο πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου να φανεί εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλοκαιριάτικα θα εισέλθει σε νέα φάση εσωστρέφειας...

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.